Smrtiaci druh rakoviny čreva odhalí DNA test, už ho máme aj na Slovensku

Na Slovensku týždenne 32 ľudí zomrie na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Pritom ide o onkologické ochorenie, ktorému je možné s pomocou preventívnych opatrení prakticky stopercentne sa vyhnúť. Vývoj karcinómu z polypu v čreve trvá 7-10 rokov, čo je dostatočný čas na odhalenie predrakovinových štádií alebo skorého štádia rakoviny. A stále prichádza veľa pacientov neskoro - takmer 30 %.

28.12.2023 06:00
hrubé črevo, rakovina hrubého čreva Foto:
DNA test s názvom Colotect a robí sa tiež zo stolice odobratej doma.
debata (2)

V úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka, nazývanú aj kolorektálny karcinóm (KRK) patrí Slovensku prvenstvo, vo výskyte tohto ochorenia sme podľa všetkého druhí. Aj keď nie sú k dispozícii najčerstvejšie a presné onkologické štatistiky, v smutnom rebríčku sa pohybujeme niekde na prvých priečkach. Pritom rakovina hrubého čreva a konečníka je preventabilná rakovina, ktorá má až 90-percentnú vyliečiteľnosť, ak sa zachytí v počiatočných štádiách," konštatuje hlavný odborník pre gastroenterológiu MUDr. Martin Huorka. „Včasný záchyt tohto ochorenia zachraňuje životy a je pre systém oveľa lacnejší ako liečba pokročilej choroby,“ dodáva.

Test skrytého krvácania do stolice verzus kolonoskopia

Na Slovensku sa v rámci systematickej prevencie rakoviny hrubého čreva vykonáva štátom riadený skríning. Je to vlastne vyhľadávanie, pokus o včasné odhalenie ochorenia v jeho bezpríznakovom štádiu. Na Slovensku sa skríning kolorektálneho karcinómu robí prostredníctvom dvoch vyšetrení. Prvým je test okultného (skrytého) krvácania do stolice u osôb vo veku 50–75 rokov. V rámci neho sa zisťuje prítomnosť krvi v stolici (polyp, z ktorého sa môže vyvinúť rakovina hrubého čreva, totiž nenápadne krváca) a poistenci by toto vyšetrenie mali absolvovať každé dva roky. Ak je test pozitívny, to znamená, potvrdí sa prítomnosť krvi v stolici, je potrebné absolvovať kolonoskopické vyšetrenie. Prítomnosť krvi v stolici však môže mať aj viaceré príčiny (hemoroidy aj zápalové ochorenie čriev), takže tento test je pomerne nešpecifický.

Gastroenterológ Huorka: Môže aj gynekológ odhaliť rakovinu hrubého čreva?
Video
Ak sa rakovina hrubého čreva a konečníka zachytí v počiatočných štádiách, jej liečiteľnosť je 90 %. "Napriek tomu má 25 % pacientov pri určení diagnózy metastázy," hovorí doc. MUDr. Martin Huorka, CSc. / Zdroj: TV Pravda

Druhé vyšetrenie je kolonoskopia. Ide o vyšetrenie hrubého čreva endoskopom, optickým prístrojom, ktorý nielenže zobrazí vnútro čreva, ale s pomocou ďalších pomôcok umožní odstrániť zo sliznice čreva podozrivé výrastky, ktoré môžu byť predstupňom rakoviny, bez potreby chirurgického zákroku. Nárok na preventívne kolonoskopické vyšetrenie hradené poisťovňou má každý od 50. roku života raz za desať rokov aj bez pozitívneho testu na okultné krvácanie do stolice (prvostupňoví príbuzní pacientov s týmto druhom rakoviny od 40. roku). Človek, ktorý absolvoval preventívnu kolonoskopiu s negatívnym výsledkom (nič mu v čreve nenašli), má počas najbližších desať rokov takmer istotu, že nebude mať rakovinu hrubého čreva a konečníka. Problém je však v tom, že ľudia sa kolonoskopie obávajú. Určite by pomohlo aj to, keby zdravotné poisťovne hradili aj analgosedáciu či celkovú anestéziu pri kolonoskopii (bezbolestnú kolonoskopiu), za čo už dlhší čas bojuje Slovenská gastroenterologická spoločnosť. A je tu aj ďalší nezanedbateľný problém – ak by na preventívnu kolonoskopiu naozaj poctivo išli všetci, čo majú, gastropracoviská v SR by to nezvládali.

Neinvazívny a rovnako presný ako kolonoskopia je DNA test

V SR už nejaký čas máme inovatívne a vysoko presné skríningové vyšetrenie na odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka. Ide o DNA test s názvom Colotect a robí sa tiež zo stolice odobratej doma. Na rozdiel od testu na okultné krvácanie do stolice, Colotect odhalí priamo prítomnosť už aj predrakovinového štádia nádorového ochorenia hrubého čreva a konečníka, a to nezávisle od výskytu krvi v stolici. Prítomnosť krvi v stolici totiž nie je samotným ukazovateľom prítomnosti nádoru. Jednoducho povedané – krv v stolici ešte neznamená, že máte rakovinu.

Multicieľový neinvazívny DNA test s 92-percentnou presnosťou odhalí priamo karcinóm a je tiež vysoko citlivý aj na záchyt predrakovinových stavov (46 %). Presnosť v záchytnosti karcinómu je porovnateľná s kolonoskopiou (92 % Colotect v porovnaní s 95 % špecificitou záchytu karcinómu kolonoskopiou). Pred odberom vzorky nie je potrebné vyhýbať sa liekom, nevyžaduje sa ani príprava čriev, ani diétne obmedzenia. Vzorku si pacient odoberá sám doma podľa priložených pokynov a doručí ju do ambulancie lekára, alebo ju odovzdá kuriérovi. Nevýhodou tohto testu je však to, že ho zatiaľ nehradia zdravotné poisťovne a stojí 249 eur. Od svojho uvedenia na slovenský trh na začiatku roka 2023 boli testy Colotect analyzované v certifikovanom laboratóriu v Dánsku. Novinkou je certifikácia laboratória v Bratislave, ktoré bude obsluhovať Colotect testovaním pre viaceré krajiny Európy. Jednorazovú odberovú sadu DNA testu Colotect je možné zakúpiť zatiaľ len u niektorých všeobecných lekárov alebo gastroenterológov, alebo je možné objednať si test priamo u distribútora.

V budúcnosti však bude možno práve takýto typ testu súčasťou štátom podporovaného skríningu rakoviny hrubého čreva. Takáto prevencia je totiž neporovnateľne lacnejšia ako liečba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm