Zapichnutá kosť, zabehnuté jedlo, popáleniny… Ako si poradiť so sviatočnými nehodami

Vianoce by síce mali byť sviatkami pokoja, no môžu skončiť nepríjemnými zdravotnými problémami. Naučte sa, ako vyriešiť niektoré z nich.

23.12.2023 06:00
Vianoce, výzdoba, stôl, stolovanie Foto:
Zabehnutie jedla či zapichnutá kosť patria k vianočným nehodám.
debata

Zapichnutie kosti

Zapichnutie rybej kosti do krku síce môže na prvý pohľad vyzerať dramaticky, avšak vo väčšine prípadov nejde o vážny zdravotný problém. „Kostička v krku nie je schopná spôsobovať dusenie, nehrozí tu ohrozenie základných životných funkcií, ide len o nepríjemný pocit v hrdle a krku,“ vysvetľuje skúsený anestéziológ a intenzivista Nemocnice Agel Zlaté Moravce Milan Rebek. Odporúča kosť zajesť tuhou stravou, klasicky kúskom jedla, čo ju posunie ďalej do žalúdka, kde sa rozloží. Za zlý postup považuje snahu vytiahnuť kosť pinzetou, pretože pri tejto „operácii“ by mohlo dôjsť k poškodeniu štruktúr v okolí kostí. Pokiaľ zajedenie nepomohlo, je na mieste návšteva pohotovosti.

Dusenie sa jedlom

Ak zabehnuté jedlo zostane v tráviacej sústave, pomôže zapiť ho tekutinami. Tie jedlo posunú do žalúdka. Horšie je, keď sa dostane vdýchnutím do dýchacích ciest. „Vtedy treba vynaložiť maximálne úsilie na vykašlanie cudzieho telesa nachádzajúceho sa v dýchacích cestách. Ak nie je možný kašeľ a postihnutý sa stále dusí, skúsime ho buchnúť štyrmi až piatimi údermi zavretou päsťou medzi lopatky. Ak ani toto nepomôže, mali by sme sa pokúsiť o takzvaný Heimlichov hmat. Postaviť sa za postihnutého odzadu a silno mu stláčať brucho, to nám zvýši vnutrohrudný tlak, ktorý vedie k vypudeniu vdýchnutej potravy von z dýchacích ciest. Ak aj tento zákrok zlyhá, postihnutý zvyčajne do piatich minút upadá do bezvedomia. Vtedy je nevyhnuté privolať zdravotnú záchrannú službu a až do príchodu sanitky osobu oživovať,“ odporúča správny postup špecializovaný le­kár.

Popáleniny od pyrotechniky

Dusenie sa jedlom a zapichnutá kosť v krku sú „tradičnými“ vianočnými nehodami, tá nasledujúca už zväčša súvisí s posledným dňom roka. Nesprávna manipulácia so zábavnou pyrotechnikou môže spôsobiť nielen malé popáleniny a trhliny na koži, ale až amputáciu prstov či vážne popáleniny celého tela. Ak je popálenie menšieho rozsahu, postihnuté miesto okamžite chlaďte, najlepšie pod tečúcou vodou a minimálne desať minút, prípadne aj dlhšie, ak bolesť nechce ustúpiť. Na ranu použite takzvané vlhké krytie, existujú aj špeciálne náplasti na popáleniny, ktoré je dobré mať doma preventívne v zásobe. V prípade väčšieho poranenia navštívte lekára alebo zavolajte záchranku. Nebezpečné je nezastavujúce sa krvácanie, porucha vedomia alebo porucha základných životných funkcií človeka (dýchanie, srdcová akcia).

„Snáď najdôležitejšou zásadou je používať iba certifikovanú pyrotechniku. Vyvarovať sa podomácky vyrobenej a takej, ktorá je poškodená, alebo už raz zlyhala,“ upozorňuje špecialista. S nevybuchnutou pyrotechnikou už ďalej nemanipulujte, ale polejte ju dostatočným množstvom vody. „Nezabúdajme ani na to, že odpaľovať pyrotechniku pod vplyvom alkoholu a iných omamných látok je doslova hazard so životom. Majme tiež na pamäti, že pyrotechnika deťom do rúk nepatrí,“ dodáva lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #Vianoce #popálenina