Zdravotní klauni budú v akcii aj počas Vianoc

Spolu 43 profesionálnych zdravotných klaunov sa bude snažiť rozveseliť najmä hospitalizované deti v nemocniciach, ale aj seniorov.

23.12.2023 11:00
zdravotni klauni Foto:
Zdravotní klauni tešia aj počas Vianoc.
debata

Profesionálni zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors budú v akcii aj počas Vianoc. Od 24. do 31. decembra ich čaká 33 klauniád, vrátane odprevádzania detí na operácie a seniorských klauniád. Spolu 43 profesionálnych zdravotných klaunov sa bude snažiť rozveseliť najmä hospitalizované deti v nemocniciach, ale aj seniorov.

Ako uviedla Martina Dobšinská Novomestská z občianskeho združenia Červený nos, aj počas najkrajších sviatkov ostávajú v nemocniciach choré deti, ktoré nemôžu stráviť Vianoce doma so svojou rodinou. Smútok za domovom im pomáhajú zahnať zdravotní klauni, ktorí majú naplánované pravidelné návštevy v nemocniciach počas celého roka, sviatočné obdobie nevynímajúc. Vtedy je ich prítomnosť ešte dôležitejšia a vianočné klauniády sa stali už tradíciou.

Na nemocničné oddelenia prichádzajú koncom decembra vianočne vystrojení, či už doplnkami kostýmov, rekvizitami a aj samotným obsahom klauniád. Nemocnice sa počas ich návštev rozozvučia koledami a detským smiechom. „Láskavý humor, ktorý prinášame hospitalizovaným deťom, ich rodičom, ale aj personálu, má v čase Vianoc ešte väčšiu moc a neraz sme svedkami malých vianočných zázrakov,“ povedal umelecký riaditeľ Červeného nosa Pavel Mihaľák.

Občianske združenie Červený nos Clowndoctors, ktorého poslaním je prinášať prostredníctvom klaunského umenia radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú, pôsobí na Slovensku už vyše 19 rokov. So združením spolupracuje v súčasnosti takmer 70 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú viac ako 50 nemocníc a 30 seniorských zariadení po celom Slovensku. Mesačne zrealizujú vyše 200 zdravotných klauniád.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #zdravotní klauni