Na vínach sa objaví zloženie aj nutričné hodnoty

Nové informácie na etiketách tichých vín budú až na vínach vyrobených z budúcoročnej úrody.

23.12.2023 16:00
červené víno, Vianoce, pripíjanie, vianočný... Foto:
Etiketa vína sa rozšíri o mnohé údaje.
debata

Dlho ohlasované nové európske pravidlá pre označovanie vína síce platia už 8. decembra tohto roka, spotrebitelia však zmeny v obchodoch tak skoro neuvidia. Nové informácie na etiketách tichých vín budú až na vínach vyrobených z budúcoročnej úrody. Informuje o tom Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ÚKSÚP).

„V porovnaní s inými výrobcami potravinárskych produktov vinári doteraz nemuseli na etiketách vín uvádzať zloženie ani nutričné údaje. To sa zmenilo od 8. decembra 2023, keď pre vinárov a obchodníkov s vinárskymi výrobkami začali platiť nové povinnosti týkajúce sa označovania vína. Víno, ktoré bolo vyrobené a označené pred týmto dátumom, však môžu naďalej uvádzať na trh s pôvodnou etiketou až do vyčerpania zásob,“ vysvetľuje generálna riaditeľka ÚKSÚP Štefánia Buschbacher.

Zmeny na etiketách sa týkajú povinného označovania zloženia vína, energetickej hodnoty a výživových údajov. Etikety budú musieť obsahovať napríklad zoznam zložiek vína ako hrozno, sacharóza, kyselina vínna, siričitany, aróma, bylinné extrakty, ako aj látky, ktoré spôsobujú alergie či neznášanlivosti.

Energetická hodnota sa bude uvádzať v kilojouloch a kilokalóriách na sto gramov alebo sto mililitrov a výživové hodnoty najlepšie v tabuľke so zarovnanými číslami, ak to priestor dovoľuje. Ak sa tieto údaje výrobcovi na etiketu nezmestia, môžu byť uvedené v QR kóde, ktorý bude jej súčasťou.

„Nové pravidlá nájdu vinári a obchodníci s vinárskymi produktami, ako aj spotrebitelia v metodickom usmernení ministerstva pôdohospodárstva, v ktorom sa podrobnejšie vysvetľuje, ako treba označovať vinárske výrobky a čo nesmie chýbať na etiketách vín,“ dodala generálna riaditeľka ÚKSÚP.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #vinárstvo