Na zimnej turistike nikdy nepodceňte toto riziko, dokáže vyčerpať a urobiť z výletu peklo

Zimná turistika na horách prináša riziká a podcenenie zimných podmienok tak môže viesť k úrazom. Ostražitý treba byť najmä na zľadovatených chodníkoch.

27.12.2023 12:00
Vysoké Tatry sneh Foto: ,
Zasnežené Vysoké Tatry sú očarujúce, no na zimnej turistike môžu byť i zradné.
debata

Vianočné sviatky prinášajú do hôr vyšší počet turistov, medzi ktorými sú aj tí menej skúsení. „Odporúčam turistom, aby nepodceňovali podmienky na horách, túru začali skoro ráno a mali adekvátnu zimnú výbavu, v ktorej nesmú chýbať paličky, turistické mačky a pri pohybe v lavínovom teréne aj lavínová výstroj," uviedol Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates.

Patrik Pajta upozornil tiež na pohyb v hlbokom snehu, ktorý dokáže pohyb turistu výrazne spomaliť a vyčerpať. „Pri pohybe v tomto teréne sa môžu turistom hodiť snežnice, takéto túry sú však vhodné pre skúsenejších,“ do­dal.

Základom bezpečného pohybu po horách je podľa neho príprava, zvolenie adekvátnej výbavy či výber vhodnej trasy a sledovanie aktuálnej predpovede počasia, ktoré sa na horách môže rýchlo zmeniť. Treba mať teplé, funkčné oblečenie a dostatok tekutín a jedla.

Dôležitý je aj výber vhodnej lokality, najmä ak sa plánuje túra s deťmi, či prispôsobenie náročnosti trasy. „V každom prípade odporúčam turistom, aby miesto, kam sa chystajú na túru, oznámili svojim blízkym, v prípade úrazu to výrazne zrýchli záchranu,“ uzavrel Patrik Pajta.

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Turistika #Vysoké Tatry #výlety #zimná turistika