Ktoré bylinky pomôžu s vykašliavaním hlienov?

Kašeľ vie byť veľmi obťažujúci. Okrem prípravkov z lekárne môžete pri jeho liečbe staviť aj na prírodné prostriedky.

04.01.2024 10:00
kašeľ, žena, zima, choroba Foto:
Ako prírodnými prostriedkami na kašeľ?
debata

Farmaceutka Monika Zdechovan z lekárne Dr. Max podpornú liečbu vo forme prípravkov z liečivých rastlín vrelo odporúča. Na vykašliavanie môžu podľa nej pomôcť napríklad eukalyptová silica, cineol, extrakty a nálevy z brečtanu, materinej dúšky alebo tymianu. Obťažujúci kašeľ naopak tlmia rastliny s obsahom slizov, ako sú skorocel kopijovitý, slez lesný, slez maurský, lišajník islandský a ibiš lekársky.

Pri terapii kašľa je podľa farmaceutky vhodná aj inhalácia minerálnej vody, slaných roztokov alebo eukalyptovej silice. Inhalácia zvýši produkciu vodnatého hlienu a podporí vykašliavanie. Upozornila, že eukalyptová a mentolová silica sa nesmie používať u detí do dvoch rokov pre riziko vzniku apnoe (dychové pauzy) alebo laryngospazmu (kŕč hlasiviek).

Pôsobia protichodne

Na liečbu suchého dráždivého kašľa, ktorý nevedie k odstraňovaniu hlienu z priedušiek, sa používajú lieky na tlmenie kašľa, antitusiká. Nie je vhodné ich však súčasne kombinovať s expektoranciami, ktoré uľahčujú vykašliavanie, nakoľko pôsobia protichodne, ozrejmila farmaceutka.

Vysvetlila, že expektoranciá sa používajú pri vlhkom produktívnom kašli a riedia hlien, ktorý je tak tlmený antitusikami. V dôsledku toho sa hromadí v dýchacích cestách, čo spôsobuje riziko tvorby hlienovej zátky. „Na trhu sú však dostupné bezpečné prípravky na liečbu oboch druhov kašľa,“ poznamenala odborníčka.

Farmaceutka Júlia Kollárová radí nepodceňovať ani liečbu nádchy pomocou nosných sprejov, morskej vody či vyplachovania nosa. „Opuch nosovej sliznice môže pri akútnej infekčnej nádche sťažiť odtekanie nahromadeného sekrétu. Tým sa vytvárajú vhodné podmienky pre rast a množenie ďalších mikroorganizmov. Vzniká druhotná bakteriálna infekcia, pri ktorej je už vhodné vyhľadať lekára,“ upozornila odborníčka.

debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #brečtan #tymian #hlieny #slez #kaseľ a prechladnutie