Čakacie doby na operáciu srdca sú neúnosne dlhé, niekedy aj poldruha roka

Napríklad len v susednej Českej republike je 14 kardiochirurgických pracovísk a na Slovensku päť, z toho jedno detské kardiocentrum. Kardioinvazívnych pracovísk je v ČR 24 a na Slovensku iba sedem.

07.01.2024 06:00
operácia ruka, rukavica, chirurg, operačná... Foto:
Z operačných výkonov najväčšie počty operácií sa vykonávajú na srdcových tepnách (bajpasy) a nasledujú operácie srdcových chlopní.
debata (1)

Budúcnosť koronárnej medicíny spočíva v šetrnejších katetrizačnýh metódach, ktoré sú aj ekonomicky výrazne lacnejšie ako klasická kardiochirurgická operácia. Nehovoriac o ďaleko menšom diskomforte pre pacienta z hľadiska pobytu v nemocnici 1– 2 dni, pri čase trvania výkonu 20–40 minút prostredníctvom vpichu do tepny, kadiaľ sa zavádza katéter.

Pri klasickej operácii hovoríme o 7–10 dňoch hospitalizácie (z toho 2 dni je pacient na ARO oddelení), je potrebná celková anestéza, prístup cez hrudnú kosť, realizácia samotného výkonu, zošitie aj hrudnej kosti, bolesti po operácii, ordinácia množstva liekov.

V tejto súvislosti možno pripomenúť výrok svetových ekonómov: Najdrahší hotel na svete je nemocnica.

Súčasťou kardioinvazívnych centier by mali byť aj kardiochirurgie. Treba myslieť aj na možné vzniknuté komplikácie, ktoré je potrebné urýchlene riešiť. V Českej republike je to pravidlom a v Nemecku je to dané legislatívou.

Kardiochirurgia by sa mala stať súčasťou výkonov v CINRE

V Bratislave je Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, ktorý vykonáva široké spektrum výkonov. Na jeseň 2023 sa do Nemocnice Bory v Bratislave presťahovalo Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE), ktoré disponuje katetrizačným pracoviskom s piatimi sálami. V Centre ročne realizujú najviac miniinvazívnych výkonov na Slovensku, takmer 5-tisíc. Medzi ne patria nielen viaccievne postihnutia srdcových tepien, ale aj invazívne výkony na srdcových chlopniach, pri ktorých je už nutné v prípade výskytu komplikácií mať aj kardiochirurgické zázemie.

„Čakať roky na to, kým sa postaví nová nemocnica v Bratislave, keďže dobre vieme, ako dopadli Rázsochy, a pozerať sa na to, ako nepomáhame na Slovensku kardiochirurgickým pacientom, je medicínsky, morálne a aj eticky absolútne neúnosné. Najmä, ak sa postavila a už aj otvorila nová moderná nemocnica na Boroch v Bratislave so špičkovými parametrami a so šestnástimi operačnými sálami. Kardiochirurgia by sa mala stať súčasťou výkonov v CINRE,“ povedal prof. MUDr. Viliam Fischer, CSc., FICS, kardiochirurg a garant pre kardiochirurgiu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave,ktorý prvý transplantoval srdce v samostatnej Slovenskej republike v roku 1998.

V Banskej Bystrici sa nachádza Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. Pre posilnenie situácie, vzhľadom na vysoký nárast srdcovocievnych ochorení, by ďalšie centrum s možnosťou kardiochirurgických operácií mohlo vzniknúť v Martine, kde je už schválená výstavba novej modernej nemocnice.

Prečo by ďalšie centrum malo byť v Martine?

„V prospech Martina svedčí aj kvalitné kardioinvazívne pracovisko s výbornými výsledkami, aj tradícia medicíny na tamojšej lekárskej fakulte, jej história. V Martine pôsobila tiež známa medicínska osobnosť, kardiochirurg prof. Šteiner, ktorý medzi prvými na Slovensku, v roku 1952, realizoval srdcové operácie aj v rámci mimotelového obehu,“ doplnil prof. MUDr. V. Fischer.

V Košiciach je situácia priaznivejšia, okrem Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb bolo v januári 2023 otvorené ďalšie kardiochirurgické pracovisko v Šaci. „Nastali tak priaznivejšie podmienky pre pacientov. Slovensko nevyhnutne potrebuje aspoň ďalšie dve kardiochirurgické pracoviská, jedno na západnom a druhé na strednom Slovensku. V Košickom kraji sa otvorením ďalšieho kardiochirurgického pracoviska v Šaci zrejme situácia zlepšila, ale v Západoslovenskom a Stredoslovenskom kraji neúnosný stav pretrváva,“ zdôraznil prof. MUDr. Fischer.

Čakacie doby sú neúnosne dlhé

Čakacie doby na operáciu srdca dospelých pacientov v troch kardiocentrách (Bratislava, Banská Bystrica, Košice) sú neúnosne dlhé, približne medzi 1– 1,5 rokom. Z operačných výkonov sa najväčšie počty operácií vykonávajú na srdcových tepnách (bajpasy, nasledujú operácie srdcových chlopní.

„Keďže sa čaká dlho, koľko pacientov sa operácie nedočká a zomiera, resp. akému percentu sa zhorší zdravotný stav a tým aj kvalita života? V čakacej dobe zomiera zbytočne veľa pacientov a mnohí z tých, ktorí sa operácie dočkajú, sa dostanú na operačný stôl už v pokročilejšom štádiu ochorenia, kedy je už väčšia pravdepodobnosť aj operačných a pooperačných komplikácií,“ poukázal na situáciu prof. Fischer. „Vytvorením ďalších dvoch kardiochirurgických pracovísk v Bratislave a v Martine by sa na Slovensku definitívne vyriešil problém dlhej čakacej doby na operácie srdca. A výrazne by sa znížil nemalý počet úmrtí pacientov, ktorí sú na čakacej listine.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #kardiovaskulárne riziko #kardiovaskulárne occhorenia