Tisíce pacientov sú bez svojich lekárov

Slovenskí pacienti majú často problém dostať sa k ambulantným lekárom. Veľa ambulancií zaniká, upozorňuje Zväz ambulantných poskytovateľov.

08.01.2024 16:00
doktor, pr, nepouzivat Foto:
Mnohí pacienti zháňajú lekára márne.
debata

Ani zdanlivo pozitívne znejúce správy, ktoré v minulom roku verejnosť informovali o dofinancovaní celého sektora zdravotníctva či úspechu v podobe vyšších miezd pre lekárov a zdravotnícky personál v nemocniciach, ambulantnému sektoru príliš veľa dôvodov na radosť nedali.

„Po úpornom snažení sa nám síce podarilo vyjednať isté navýšenie zdrojov aj pre lekárov v ambulanciách, tieto však zďaleka nezohľadňovali reálne zvýšenie nákladov zapríčinené energetickou krízou, prudkou infláciou či nárastom miezd sestier v nemocniciach, ktoré naši lekári neboli schopní sanovať alebo dorovnať," upozornila výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP)Naďa Trenčanská Bedušová.

Toto všetko podľa nej opäť prispelo k ďalšiemu zatváraniu ambulancií bez náhrady, keď tisíce pacientov zostali bez svojich lekárov, čo opäť len predĺžilo už tak vysoké čakacie lehoty na vyšetrenia.

Jednou rukou dám a druhou dvakrát toľko vezmem

„Sektor zdravotníctva a predovšetkým jeho ambulantná časť, ktorú zastupujeme, je po predchádzajúcom roku plnom nesystémových opatrení a neefektívneho vynakladania verejných zdrojov nastavený veľmi negatívne a skepticky. Systém, keď jednou rukou dám a druhou dvakrát toľko vezmem, už nie je a nebude akceptovaný," varuje predstaviteľka ZAP.

Chronicky podfinancovaný sektor podľa nej z roka na rok zápasí s väčším nedostatkom. „Ide o nedostatok personálu, financií alebo aj samotného záujmu o hľadanie efektívnych a predovšetkým systémových riešení," povedala.

Rok 2023 bol podľa výkonnej riaditeľky ZAP mimoriadne náročný. „V mnohom sa skutočne nelíšil od toho predchádzajúceho. Skrátený rozpočet, boj o dofinancovanie, energetická kríza, personálna kríza, obrovská inflácia a mnoho iného ovplyvnili celý sektor zdravotníctva, ambulancie nevynímajúc," uviedla.

Legislatívna smršť podľa nej od 1. januára tohto roka prichystala množstvo prekvapení, ktoré na sektor čakajú vo forme rôznych zmien a povinností. „Tieto novinky vôbec nie sú príjemné a opäť raz zaťažia poddimenzovaný personál v ambulanciách, čo v konečnom dôsledku pocíti najmä samotný pacient," dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #medicína #ambulancia #súkromná ambulancia