„Klárka by mala 28 rokov.“ Vendule Svobodovej zomrela malá dcérka na leukémiu, životu už odpustila...

Českej filantropke Vendule Svobodovej (51), dnes vydatej Pizingerovej, najskôr zomrelo pred 24 rokmi vo svojich štyroch rokoch na tú najhoršiu chorobu dieťa, potom sa pred 17 rokmi vo veku 68 rokov zastrelil jej manžel, slávny hudobný skladateľ Karel Svoboda. Dnes je konečne šťastná, s novým partnerom, ktorý je od nej o 16 rokov mladší, má malého, trojročného synčeka. Ten na jeseň oslávil tri roky. „Životu som odpustila,“ hovorí dnes.

12.01.2024 06:00
kvapka nadeje, vendula svobodova Foto: ,
Vendula Pizingerová je dnes spokojná.
debata

„Dnes by mala Klárka 28. narodeniny. Všetko, o čom sa dá hovoriť, možno zvládnuť. Sebaovládanie je moc, ale tá pravá moc je odpustiť životu. Je zázrak, že osud jedného malého dievčatka dokázal pohnúť srdcom toľkých ľudí… až dodnes. A preto vďaka vám všetkým, ktorí jej odkazu venujete hoci len myšlienku,“ zaspomínala si na svoje milované dieťa osudom ťažko skúšaná žena.

Okrem Klárky a najmladšieho syna Josefa je Vendula Pizingerová ešte matkou osemnásťročného Jakuba, ktorého má práve z manželstva s autorom hudby k takým hitom, ako sú Lady Carneval, Do věží alebo Stín katedrál. Zložil aj hudbu k obľúbenému detskému seriálu Včielka Maja. Jakub sa narodil päť rokov po smrti Klárky, avšak keď mal len dva roky, jeho otec sa rozhodol siahnuť si na život, zastrelil sa v záhrade vlastnej vily v Jevanoch pri Prahe.

Po smrti dcérky založila Vendula Pizingerová významnú charitatívnu organizáciu Nadačný fond Kvapka nádeje, ktorý pomáha práve deťom s leukémiou, ale i s ostatnými onkologickými ochoreniami a v poslednom čase aj s psychickými ťažkosťami. „Sľúbila som Klárke, že budem pomáhať chorým deťom, ako sa len bude dať. Vôbec som netušila, že to zhltne celý môj profesijný život, a to je predsa úžasné," nechala sa počuť pred časom. „Určite mi veľmi chýba jej poradný hlas a múdrosť, ktorú si v sebe niesla už ako dieťa,“ vraví o blonďavom dievčatku, ktoré do vienka dostalo tak krátky život.

Väčšina detí sa vylieči

Leukémia u detí už našťastie nie je takým strašiakom, ako bola ešte pred niekoľkými desiatkami rokov, keď na ňu zomierali prakticky všetky choré deti. V počiatkoch liečby bola šanca na uzdravenie len tri percentá.

Možnosti liečby časom veľmi pokročili, aj na Slovensku sa používajú medzinárodne uznávané štandardy a dnešné slovenské štatistiky udávajú, že vyliečenia sa dočká až 80 percent malých pacientov, teda štyria z piatich. Leukémia je pritom najčastejšou detskou rakovinou, objavuje sa najmä vo veku dvoch až piatich rokov, kedy je vrchol výskytu, a potom v adolescentnom veku. Na Slovensku dnes postihuje ročne okolo 40 detí.

Diagnostikuje sa z krvi, v ktorej býva nedostatok červených krviniek, normálnych bielych krviniek a krvných doštičiek a tiež sú prítomné leukemické bunky. Diagnóza sa musí potvrdiť odberom a následným vyšetrením kostnej drene. Hoci sa dieťa z choroby vylieči, až v 15 percentách prípadov sa leukémia znovu vráti.

Obaja synovia Venduly Pizingerovej.

Ako sa prejavuje

Medzi najčastejšie príznaky leukémie u detí patria bolesti nôh, zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy, únava, bledosť, tvoba modrín, zvýšená krvácivosť (krvácanie z nosa či ďasien), časté infekcie, krívanie, zväčšené uzliny, nechutenstvo či úbytok hmotnosti. Niekedy sa však žiadny z týchto príznakov neobjaví a chorobu odhalia lekári náhodne, pri odbere krvi z inej príčiny.

Okrem leukémie, teda rakoviny krvotvorby, sa v detskom veku ďalej vyskytujú najmä nádory mozgu, lymfómy (nádory lymfatického systému)a takzvané solídne (pevné) nádory, ako je napríklad neuroblastóm (vychádza z buniek nervového tkaniva) a Wilmsov nádor (zhubný nádor obličky). Pri včasnom zachytení ochorenia má dnes detský pacient veľkú šancu na vyliečenie, pretože rakovina sa u detských pacientov „správa“ inak ako u dospelých, kde je nádej na uzdravenie podstatne menšia.

S Karlom Svobodom.

S novým partnerom Josefom Pizingerom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leukémia #Vendula Pizingerová Svobodová #rakovina krvi