Ako poznať bezpečný ľad? Všímajte si farbu, počúvajte zvuky

Momentálne počasie praje korčuľovaniu či len obyčajnému kĺzaniu sa po ľade. Aby sa zimné radovánky neskončili tragédiou, treba vedieť, kedy je ľad skutočne bezpečný a ako sa zachrániť, ak sa pod vami preborí.

13.01.2024 06:00
zima, ľad, korčuľovanie, korčule Foto:
Korčuľovanie je radosť, avšak za bezpečných podmienok.
debata (1)

Na to, aby bol ľad skutočne pevný, treba, aby mrzlo aspoň dva dni, ideálne ešte dlhšie. „Vyskúšajte ľad pri brehu. Urobte do neho dieru sekáčikom, sekerou alebo vrtákom, aby ste zistili jeho hrúbku. To je najkritickejší faktor,“ informuje Vodná záchranná služba Liptovský Mikuláš. Ak na ľad vstupuje jedna osoba, mal by byť hrubý desať centimetrov. Ak malá skupinka štyroch až piatich ľudí, ideálna hrúbka je 12 až 15 centimetrov, v prípade väčšieho počtu osôb dokonca až dvadsať centimetrov.

Ľad môžete skontrolovať aj vizuálne. Pevný ľad má tmavé zafarbenie a je priezračný. Podozrivé je mliečne zafarbenie, ktoré môže svedčiť o prítomnosti vzduchových bublín. Dávajte si pozor aj na prítomnosť puklín, nerovností a dier. Vidíte pod ľadom tečúcu vodu? To je jasná stopka.

Pre istotu nevstupujte na vodné plochy pokryté snehom, pretože pod ním voda mrzne pomalšie. Nebezpečné sú vo všeobecnosti aj tečúce vody, hoci na prvý pohľad sa môže zdať, že zamrzli.

Tupé zvuky a praskanie? Rýchlo na breh

Ak sa z brehu presvedčíte, že ľad by mal byť v poriadku, môžete naň vstúpiť, avšak stále zachovávajte opatrnosť. „Pomaly postupujte ďalej od brehu a priebežne skúšajte tuhosť ladu. Pozorne počúvajte zvuky, ktoré ľad vydáva. Tupé zvuky alebo praskanie môžu naznačovať jeho potenciálne oslabenie,“ vysvetľujú. Ak okolo vás začne ľad praskať, ľahnite si a roztiahnite končatiny, aby ste svoju váhu čo najviac rozložili. Postupne sa doplazte na bezpečnejšie miesto,“ uvádzajú vodní záchranári.

Čo robiť, ak sa už náhodou preboríte? Zo všetkých síl sa snažte udržať nad hladinou. Nespanikárte, ak vám ľadová voda vyrazila dych, môže sa to stať, dajte si chvíľku na vydýchanie sa. Ani sa nesnažte zbaviť oblečenia, pretože by vám to ubralo veľa síl, ktoré budete teraz veľmi potrebovať. Po lakťoch sa s pomocou pohybu nôh vyškriabte na ľadovú plochu a keď sa vám to podarí, držte sa v horizontálnej polohe, s oboma rukami položenými na ľadovú plochu. V tejto pozícii znížite riziko ďalšieho preborenia ľadu.

V žiadnom prípade sa neodporúča postaviť sa a dôjsť k brehu peši, môže to byť fatálna chyba, hrozí opätovné preborenie ľadu. Oveľa bezpečnejšie je doplaziť či dokotúľať sa bezpečné miesto. Dôležité upozornenie: pohybujte sa smerom, z ktorého ste prišli, pretože tam je už istota pevného ľadu. Vyberte si túto cestu, aj keby mala byť dlhšia.

Pozrite si, ako sa zachrániť, ak sa pod vami preborí ľad

Použite hokejku, ťažné lano. Konár…

Ak sa preborenému nedarí vyliezť z vody, môže sa k nemu skúsiť priplaziť záchrana a na uľahčenie vytiahnutia použiť hokejku, silný konár, dosku či prípadne ťažné lano z osobného automobilu. Ďalšou možnosťou je použiť rybársku loď, ak je nablízku, a posúvať ju až k postihnutému, ktorý sa o ňu zachytí. Po vytiahnutí na breh je dôležité osobu urýchlene prezliecť do teplého oblečenia, ideálne ešte zabaliť do izolačnej fólie a vziať ju do tepla. Ak nemá hmatný pulz a nedýcha, treba okamžite začať s resuscitáciou.

„Vždy uprednostňujte bezpečnosť a nikdy zbytočne neriskujte. V prípade pochybností si nájdite iné miesto na korčuľovanie alebo počkajte na priaznivejšie podmienky,“ uzatvárajú vodní záchranári z Liptovského Mikuláša.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #prvá pomoc #mráz #zima #podchladenie