Na onkoprevenciu ku gynekológovi nechodí ani polovica žien, mnohé to odnesú rakovinou krčka maternice

Rakovinu krčka maternice možno pri včasnom záchyte dobre liečiť a vyliečiť. Poukázalo na to Ministerstvo zdravotníctva SR pri príležitosti mesiaca povedomia o tomto type rakoviny.

13.01.2024 12:00
maternica, gynekológ, myómy, endometrióza, menzes Foto:
Prevencia zachraňuje životy.
debata

Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 600 a zomrie asi 200 žien. Je to piata najčastejšie diagnostikovaná rakovina u žien na Slovensku. Alarmujúce je, že viac ako 40 percent prípadov sa zistí u žien mladších 50 rokov.

Rakovina krčka maternice je druhou najčastejšou malignitou u žien vo veku 15 až 44 rokov. Priemerný vek, v ktorom sa žena dozvie túto vážnu diagnózu, je 45 rokov. Preventívne vyšetrenie u gynekológa pritom dokáže zachytiť až deväť z desiatich predrakovinových zmien. Nedostanú tak príležitosť zvrhnúť sa v nádorové bujnenie. A ak by sa aj diagnostikovala na prehliadke rakovina, v skoro štádiu sa dá veľmi dobre liečiť.

Prevenciou je očkovanie a onkokontroly

Rezort zdravotníctva pripomenul, že primárnou prevenciou je očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV). Na Slovensku je bezplatné pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. Sekundárnou prevenciou je skríning, teda bezplatná onkokontrola rakoviny krčka maternice. Určená je pre ženy vo veku od 23 do 64 rokov.

„Onkokontrola pozostáva z odberu testovacej vzorky na cytologické vyšetrenie. Vykonáva sa počas preventívnej gynekologickej prehliadky pomocou PAP testu každé tri roky," priblížil rezort. Počas vyšetrenia sa s pomocou špeciálnej odberovej kefky odoberie z vonkajšej aj vnútornej časti krčka maternice vrstva povrchových buniek, ktoré sa potom pošlú do laboratória na vyhodnotenie.

Rezort doplnil, že na Slovensku absolvuje onkokontrolu len 38 percent žien, pričom na pozvánky zdravotných poisťovní príde na onkokontrolu 21,2 percenta z nich. Na bezplatnú preventívnu prehliadku u ošetrujúceho gynekológa žena nepotrebuje pozvánku od svojej zdravotnej poisťovne. Tú v rámci onkologického skríningového programu dostávajú iba ženy vo veku od 23 rokov, ktoré v posledných troch rokoch nenavštívili gynekológa.

„Ak chceme eliminovať rakovinu krčka maternice ako problém verejného zdravia, všetky krajiny musia dosiahnuť a udržať mieru výskytu menej ako štyri nové prípady rakoviny krčka maternice na tisíc žien ročne," priblížilo ministerstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina krčka maternice #preventívne prehliadky #gynekológ #preventívna prehliadka #krčok maternice