Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy môžu vážne poškodiť zdravie

Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy sú mikroorganizmy spôsobujúce respiračné infekcie, ktoré môžu mať vážne zdravotné následky. V ambulancii pneumológie a ftizeológie levickej nemocnice ročne evidujú približne 15 percent pacientov s podozrením práve na tieto ochorenia.

13.01.2024 16:00
doktor, röntgenová snímka, pľúca Foto:
Infekcia môže spôsobiť veľa komplikácií.
debata

Medzi nebezpečné patogény s možnými vážnymi následkami patria aj pľúcne chlamýdie a mykoplazmy. Ich menšia veľkosť a schopnosť uniknúť imunitnému systému z nich robí zložitejšie mikroorganizmy. Pľúcne chlamýdie patria do skupiny baktérií, ktoré sa môžu vyvíjať vnútri bunky hostiteľa. Ich hlavnými príznakmi sú kašeľ, horúčka a dýchavičnosť. Správne diagnostikovať tieto infekcie môže byť náročné, pretože príznaky často pripomínajú iné respiračné ochorenia.

Mykoplazmy sú zasa mikroorganizmy bez bunkovej steny, ktoré sú odolné voči niektorým antibiotikám. Spôsobujú mykoplazmové infekcie, ktoré môžu viesť k zápalu pľúc, bronchitíde a ďalším respiračným problémom. Prenášajú sa vzduchom alebo priamym kontaktom s infikovanou osobou.

Musia sa vyliečiť

„Pľúcne chlamýdie a mykoplazmy sú závažným problémom v oblasti infekcií. Rýchla a presná diagnostika je kľúčová pre skrátenie času úspešnej liečby. V prípade podozrenia na tieto infekcie je vhodné konzultovať svoj stav s pneumológom (pľucnym lekárom). Pri zistení ochorenia sa štandardne aplikuje antibiotická liečba, ktorú je potrebné dodržať podľa pokynov lekára. Pri nedodržaní liečby, respektíve bez antibiotík sa môže doba liečenia predĺžiť,“ vysvetľuje lekárka ambulancie pneumológie a ftizeológie Nemocnice Agel Levice Anna Frogáčová.

Pľúcne chlamýdie, ak sa v organizme rozšíria, môžu vážne poškodiť kĺby, srdce či sa rozšíriť aj do nervových tkanív v mozgu. Napadajú aj imunitný systém alebo svaly, vedú aj k psychickým problémom. Rovnako mykoplazmy môžu narobiť veľa problémov, ak napadnú srdce, kĺby či nervový systém. Aby sa týmto problémom predišlo, žiadajte, aby lekári zistili, ktorá baktéria vás presne trápi (najmä ak je to už dlhšiu dobu a príznaky sa nelepšia) a podľa toho mohli nasadiť liečbu.

(zdroj: Agel)

debata chyba
Viac na túto tému: #pľúca #chlamýdie #infekcie #pľúca a priedušky