Pavol Habera s partnerkou skončili na nemocničnej posteli: „Na pár rokov máme pokoj.“

Spevák Pavol Habera (61) sa so svojou partnerkou, modelkou českého pôvodu Danielou Peštovou (53), rozhodli spoločne podstúpiť dôležité vyšetrenie. Ako kolonoskopia dopadla?

17.01.2024 11:00
Pavol Habera, Daniela Peštová Foto:
Pavol Habera a Daniela Peštová.
debata (6)

Na preventívne kolonoskopické vyšetrenie hrubého čreva a konečníka zdarma má raz za desať rokov nárok každý Slovák a ak v najbližšej rodine toto ochorenie má, môže na prevenciu už od 40. roka života. Prísť včas je dôležité, pretože takmer všetky nádory objavené v skorom štádiu sa dajú úplne vyliečiť. Napriek tomu chodí na preventívnu kolonoskopiu len každý desiaty Slovák, ktorý by mohol.

Podstúpiť vyšetrenie a zároveň trochu rozšíriť povedomie o jeho dôležitosti sa rozhodli Pavol Habera a Daniela Peštová. „Kolonoskopia, áno, vyšetrenie, pred ktorým máme všetci rešpekt, teda ja určite. Ale keď Daniela povedala, že ide, tak som sa pridal a dobre som urobil! Sme v poriadku a máme na pár rokov pokoj. Všetkým, ktorí sa tiež chystajú, prajeme veľa zdravia!“ odkázal jeden z najstabilnejších párov česko-slovenského šoubiznisu. Na sociálnych sieťach spevák a modelka zverejnili aj fotografiu krátko po tom, ako sa prebrali z anestézie. Obľúbený umelec si pri tej príležitosti zavtipkoval: „Na fotke sme krátko po prebudení, ale vyzerá to tak, že narkózu absolvoval len jeden z nás. Hádajte, ktorý.“

5 000 nových prípadov ročne

Diagnózu rakoviny hrubého čreva si na Slovensku ročne vypočuje okolo päťtisíc ľudí a zomrie na ňu asi dvetisíc pacientov. V úmrtnosti na tento druh onkologického ochorenia sme vo svete prví, vo výskyte zrejme druhí. Nič, čím by sme sa mohli chváliť. A pritom, polyp, z ktorého sa neskôr vyvinie nádor, sa v čreve či konečníku vyvíja veľmi dlhú dobu, nezriedka sa zvrhne až za desať rokov, a tak je dosť času na jeho záchyt a odstránenie.

Ak sa na kolonoskopii nič neodhalí, je veľká pravdepodobnosť, že vyšetrovaný bude mať ďalších desať rokov slovami Paľa Haberu pokoj. Okrem samotného kolonoskopického vyšetrenia majú Slováci vo veku 50 až 75 rokov nárok aj na test okultného (teda skrytého) krvácania do stolice. Urobiť si ho môžu každé dva roky. V prípade, že test je pozitívny, človek podstupuje ešte kolonoskopické vyšetrenie.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je zradná v tom, že sa dlho nemusí nijako prejavovať, dokonca ani vtedy, keď má už postihnutý metastázy. Na prítomnosť ochorenia však môžu poukazovať chudnutie, prítomnosť krvi v stolici, striedanie hnačky a zápchy, bolesti brucha, znížená chuť do jedla či únava. Ochorenie sa dáva ovplyvniť životným štýlom, riziko možno znížiť zdravou stravou s dostatkom vlákniny, ovocia a zeleniny, alebo vyhýbaním sa stresu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stolica #krvácanie #rakovina hrubého čreva #kolonoskopia #rakovina hrubého čreva a konečníka