Fajčenie prestáva byť v móde

Počet aktívnych fajčiarov vo svete zotrvalo klesá. Kým v roku 2000 ich bolo 1,36 miliardy, v roku 2022 sa ich počet znížil na 1,25 miliardy. Vo svojej správe to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ako zdôraznila, globálny pokles sa odohráva napriek odporu tabakového priemyslu.

19.01.2024 11:00
cigarety, fajčenie Foto:
Cigarety strácajú na atraktivite.
debata

Rok 2022 potvrdil trend z posledných rokov, keď počty ľudí užívajúcich tabak klesajú v celom svete. V roku 2030 by podľa predpokladov WHO malo byť 1,2 miliardy fajčiarov či konzumentov iných tabakových výrobkov. Na svete podľa odhadov teraz žije asi osem miliárd ľudí. Tabak v súčasnosti užíva približne jeden z piatich dospelých, zatiaľ čo v roku 2000 to bol každý tretí. Správa tiež ukazuje, že užívanie tabaku sa darí obmedzovať v 150 z celkových 193 krajín sveta.

Najväčší podiel fajčiarov voči zvyšku dospelej populácie má región juhovýchodnej Ázie (26,5 percenta). Druhá Európa za ním s 25,3 percentom príliš nezaostáva a predpokladá sa, že v roku 2030 bude mať celosvetovo najvyšší podiel dospelého obyvateľstva užívajúceho tabak (vyše 23 percent). Oproti celosvetovému priemeru má Európa tiež viac ako dvojnásobne vyšší podiel fajčiarov. Miera užívania tabaku medzi ženami sa tu navyše znižuje oveľa pomalšie ako v ostatných regiónoch.

„V posledných rokoch sa v oblasti obmedzenia spotreby tabaku dosiahol veľký pokrok, ale nie je čas na sebauspokojenie. Prekvapuje ma, kam až je tabakový priemysel schopný zájsť v honbe za ziskom na úkor nespočetných životov," uviedol expert WHO Rüdiger Krech. „Vidíme, že vo chvíli, keď si vláda myslí, že v boji proti tabaku zvíťazila, tabakový priemysel sa chopí príležitosti, aby manipuloval zdravotníckou politikou a predával svoje smrtiace výrobky,“ dodal.

Minulý mesiac WHO obvinila tabakových výrobcov, že vo svojich marketingových kampaniach vedome šíria falošné informácie o elektronických cigaretách a cielia ich na deti. Tabakové firmy podľa WHO financujú a púšťajú do sveta falošné dôkazy, aby podporili svoje argumenty, že tieto výrobky sú menej škodlivé. WHO preto vyzýva na to, aby vlády pokračovali v regulácii tabaku a bojovali proti zásahom tabakového priemyslu.

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #WHO #tabak #cigarety #e-cigarety