Porodila doma, obžalovali ju z vraždy. Aké možnosti dnes majú ženy, ak dieťa nechcú?

V minulosti končili nechcené bábätká v kontajneroch a hoci sa ešte aj dnes stáva, že matka novorodeniatko pripraví vlastnou rukou o život, ženy, ktoré sa o potomka nechcú či nemôžu starať, majú v súčasnosti možnosti, ako svoju situáciu riešiť inak.

20.01.2024 06:00
tehotenstvo, tehotná žena Foto:
Nechcené dieťa možno umiestniť do hniezda záchrany.
debata

Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave boli v utorok 16. januára v podvečerných hodinách vyslaní do obce Gajary v okrese Malacky k nálezu telíčka novorodenca bez známok života.

„Prípad si na mieste prevzal vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, ktorý v tejto súvislosti začal trestnej stíhanie vo veci zločinu vraždy novonarodeného dieťaťa matkou,“ informovala polícia.

Údajne len dvadsaťročná matka porodila dieťa doma na toalete. Podľa neoverených informácií malo skončiť v mise záchoda. Matka dievčaťa tvrdila, že bábätko sa už narodilo mŕtve. Žiadna tehotná žena, ktorá si však dieťa nepraje, ho dnes nemusí zabíjať, existujú možnosti, ako mu darovať život, hoci sa oň mama nemôže či nechce starať.

Hniezda záchrany

Hniezda záchrany sú verejné inkubátory, do ktorých môžu zúfalé ženy po pôrode odložiť novorodenca, a tak ho uchrániť pred smrťou. Projekt funguje od roku 2004, kedy na Slovensku vznikli prvé tri Hniezda záchrany. Dnes ich máme dvadsať a nachádzajú sa v mestách Bratislava (na Kramároch a v Petržalke), Banská Bystrica, Čadca, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Košice, Nitra, Nové Zámky, Prešov, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Skalica, Spišská Nová Ves, Svidník, Trenčín, Trnava, Vranov nad Topľou a Žilina.

„Do inkubátora môže matka odložiť dieťa do šiesteho týždňa po narodení, a dať tak svojmu dieťaťu šancu na život. Ženy, ktoré porodili tajne a nevidia inú možnosť, len nechať svoje dieťa napospas osudu, si môžu radšej zvoliť takúto, humánnejšiu cestu,“ popisuje občianske združenie Šanca pre nechcených, ktoré hniezda záchrany po Slovensku rozmiestňuje. Nachádzajú sa v objektoch nemocníc.

Dieťatko, ktoré v inkubátore skonči, je anonymné a právne voľné, čo znamená, že po zápise do matriky môže začať adopčný proces. Matka sa k dieťaťu, ktoré uložila do Hniezda záchrany, môže vrátiť dovtedy, kým súd nevydá právoplatné rozhodnutie o adopcii dieťaťa, musí preto konať rýchlo, vysvetľuje združenie. „Po rozhodnutí súdu už biologická matka nemá na návrat k dieťaťu nárok. Ukončenie adopčného procesu je individuálne, môže to trvať jeden, ale aj niekoľko mesiacov,“ dodáva.

Naposledy bolo dieťatko vložené do hniezda záchrany v Banskej Bystrici. 16. decembra minulého roka krátko pred siedmou hodinou ráno v ňom personál miestnej nemocnice našiel chlapčeka. Bol čulý, ružový, bez viditeľných vonkajších známok poranenia. Vážil 4060 gramov a dĺžku mal 55 cm.

Zoznam a adresy hniezd záchrany možno nájsť na tomto odkaze.

Utajený pôrod

Okrem vloženia bábätka do hniezda záchrany už na Slovensku existuje aj zákonná možnosť utajeného pôrodu bez nutnosti prezradiť identitu matky. „Podľa zákona môže prísť žena s nechceným tehotenstvom do ktorejkoľvek nemocnice na Slovensku s požiadavkou, že chce rodiť v režime utajeného pôrodu. Je to bezpečný spôsob vyriešenia nechceného tehotenstva. A to pre dieťatko i pre matku. Dieťatko sa stáva právne voľné a je určené na adopciu. Aj o dieťa aj o matku je zo zdravotného hľadiska postarané,“ informuje občianske združenie Šanca pre nechcených.

Stačí, ak matka vypíše pri prijatí na oddelenie takzvanú Žiadosť o utajenie mojej osoby v súvislosti s pôrodom. Údaje sú potom zapečatené a uschované v trezore nemocnice. Matka je na oddelení evidovaná len pod číslom.

Podľa zákona sa u ženy, ktorá písomne požiadala o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom, vedie osobitná zdravotná dokumentácia v rozsahu zdravotnej starostlivosti súvisiacej s tehotenstvom a pôrodom. Jej súčasťou sú napríklad informácie o chorobách matky, vyšetreniach a ich výsledkoch a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #tehotenstvo #hniezda záchrany