Toto sú 3 najčastejšie postcovidové problémy. Slováci pri ich riešení robia jednu chybu

Covidu sa dnes už bojí málokto, väčšie obavy vyvolávajú nepríjemné zdravotné problémy, ktoré prichádzajú po prekonaní ochorenia. Takzvaný dlhý covid môže mať veľmi veľa prejavov, podľa poznatkov slovenských farmaceutov sú však najčastejšie tieto tri. Dhotrvajúca únava, padanie vlasov a bolesti kĺbov.

22.01.2024 06:00
únava po obede Foto:
Únava je po covide častá.
debata (2)

Postcovidové ťažkosti môžu byť veľmi obťažujúce a vedia potrápiť aj dlhé mesiace. Slováci sa sťažujú najmä na dlhotrvajúcu únavu, padanie vlasov a bolesti kĺbov. V ich riešení však robia jednu neustále sa opakujúcu chybu, aspoň podľa Pavly Horákovej, vedúce online poradne Mojalekáreň.sk: „V nevedomosti ľudia skúšajú krátkodobo nové a nové produkty, ktoré im potom nezaberajú. Zotavenie pritom môže trvať tri štyri mesiace. Musí ale byť systematické,” vysvetľuje farmaceutka s tým, že model pokus a omyl neprinesie veľa úžitku. Chybou tiež je nenavštíviť lekára, prípadne sa neporadiť s lekárnikom a ordinovať si samoliečbu napríklad podľa internetu, ktorá nemusí byť vôbec účinná.

Chce to trpezlivosť

V prípade postcovidového vypadávania vlasov je rekonvalescencia dlhodobá. Aj to môže byť dôvod, prečo ľudia na striedačku skúšajú nové produkty bez výsledku. „V online poradni zákazníkom odporúčame kombináciu šampónu a tonika (séra), ďalej doplnenie vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú zdraviu vlasov a vlasovej pokožky. Medzi najznámejšie a účinné patrí biotín, zinok a selén. Nezabúdame tiež na vitamíny C, D a železo,” vysvetľuje Pavla Horáková. Ako upozorňuje, výsledky prichádzajú až po troch či štyroch mesiacoch. Pokiaľ sa ani po tejto dobe stav nemení, farmaceutka upozorňuje, že je potrebná návšteva lekára, ideálne dermatológa.

Prípravky na kĺby

Pri problémoch s kĺbmi sú vhodné prípravky s obsahom glukosamínu, chondroitínu či kolagénu. Pavla Horáková ale odporúča aj produkty s obsahom boswellie (kadidlovníka) a MSM, čo je organická zlúčenina síry. „Pri týchto zložkách bola totiž preukázaná protizápalová aktivita”, vysvetľuje. Ideálna doba používania vhodných doplnkov stravy je podľa odborníkov opäť aspoň tri mesiace.

Čo podporí imunitu

Dlhodobú únavu je ideálne riešiť s lekárom. Môže ísť o zníženú imunitu, nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, či dokonca nejakú závažnejšiu chorobu, ako napríklad diabetes, zlú činnosť pečene a iné. Pri budovaní imunity ide opäť o cielený a dlhodobý, ideálne celoživotný proces. Čo môžete urobiť sami, je dopriať si relax, spánok a zdravý životný štýl.

Imunitu podporujú napríklad vitamíny C, D a E, zinok a selén, prípadne aj omega 3 mastné kyseliny. Lekár vám môže odobrať krv a zistiť, či netrpíte deficitom imunity, prípadne vás odošle na ďalšie vyšetrenia. Niekedy si postcovidové ťažkosti vyžadujú len trpezlivosť, inokedy je už nutný odborný zásah, postihnutý to však sám neodlíši, preto je dobré poradiť sa s odborníkom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #únava #kĺby #Covid-19 #postcovidový syndróm