Ak má dieťa (ale i dospelý) horúčku, vždy kontrolujte tento príznak. Môže ísť o život!

Ak dieťa dostane horúčku, rodičia zvyčajne majú v zálohe plán, čo robiť. Vedia, aké lieky kombinovať na jej zníženie a v akých časových intervaloch, dbajú na dostatočný príjem tekutín alebo primerané zvlhčovanie vzduchu v miestnosti. K tejto ošetrovateľskej rutine je ale dobré pridať ešte jeden krok: pravidelne kontrolovať, či sa dieťaťu netvoria na telíčku drobné červené alebo fialové škvrnky nazývané petéchie.

23.01.2024 06:00
teplota, choré dieťa, zúfalá matka, chrípka Foto:
Meningitída si vyžaduje rýchly lekársky zásah.
debata

Prítomnosť petéchií môže byť známkou, že detský organizmus zasiahla vážna meningokoková infekcia, ktorá môže skončiť až úmrtím. Na Slovensku sa ročne vyskytne od 25 do 45 prípadov nebezpečného meningokoka. Nie je to veľa, avšak pre postihnutého môže mať ochorenie až fatálne následky. Napríklad v roku 2022 úmrtnosť presiahla 40 percent, informovalo Národné referenčné centrum pre meningokoky Úradu verejného zdravotníctva. Vo všeobecnosti zomrie asi 20 percent chorých.

Petéchie vyzerajú ako drobné modrinky, veď aj ide o dôsledok drobného krvácania z kapilár, teda malých ciev. Nebývajú väčšie ako špendlíková hlavička. Petéchie sa vyskytujú najmä na končatinách a trupe, ale môžu sa objaviť aj v okolí očí alebo na krku.

Rodičia si nemusia byť istí, či ide naozaj o petéchie alebo o nejaký iný kožný prejav. Odporúča sa preto urobiť nasledujúci test: pritlačte dnom pohára na škvrnky. Ak pod tlakom nezmiznú, môže skutočne ísť o petéchie.

Pozor, nie vždy sú škvrnky dôsledkom meningokoka, môžu sa vyskytnúť aj v menej závažných prípadoch, dokonca aj po silnom kýchnutí, kašli, vracaní či po údere. Sprevádzajú i menej závažné infekcie. Ak máte pochybnosti, všímajte si ďalších varovných príznakov, ktoré môžu poukazovať na nebezpečného meningokoka.

Letargia aj stuhnutá šija

Ďalšími varovnými príznakmi, ktoré poukazujú na meningokoka, sú okrem horúčky a petéchií aj výrazná bolesť hlavy, apatia, letargia, svetloplachosť, vracanie, nevoľnosť a treba si tiež všímať, či dieťa nemá stuhnutú šiju, čo je ďalší typický symptóm ochorenia. Skúšku stuhnutej šije urobíte jednoducho tak, že dieťa ležiace na rovnej podložke poprosíte, aby sa pokúsilo skloniť hlavu k brade. Ak to nejde, ide o varujúci príznak, ktorý si zaslúži okamžité privolanie pomoci.

Bez rýchlej pomoci baktéria preniká do krvi, kde spôsobí sepsu, ľudovo povedané otravu krvi. Sepsa môže prejsť do takzvaného septického šoku spojeného so zlyhávaním orgánov. K fatálnemu koncu pritom prichádza veľmi rýchlo, v niektorých prípadoch postihnutý zomiera do 24 hodín (alebo do 48 hodín). Ide teda o veľmi rýchlu a nebezpečnú záležitosť a ak sa aj pacienta podarí zachrániť, veľkým strašiakom sú následky, u detí napríklad oneskorený vývoj, epilepsia, poškodenie sluchu, zraku (dokonca až hluchota či slepota) či obličiek alebo zápal srdcového svalu.

Dôležité je vedieť, že petéchie sú už príznakom rozvíjajúcej sa sepsy, nejde teda o prvotný príznak ochorenia, hoci od prvého symptómu po smrť môžu niekedy uplynúť len hodiny. Situácia je v tomto bode už mimoriadne vážna a pomoc neznesie odkladu.

Najohrozenejšie meningokokom sú maličké deti, adolescenti a mladí ľudia (tí najmä po fyzickom vypätí – zápas, diskotéka, ponocovanie a podobne), avšak baktéria môže napadnúť aj ľudí v strednom veku či starších. I tí by si preto mali pre istotu kontrolovať kožu, ak ich trápi horúčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #meningoková sepsa #meningokok #meningitída #sepsa