Poľadovica nemá šancu… Použite jeden smiešny, zato účinný trik. Pobavíte okolie, ale nespadnete

Poľadovica potrápila asi celé Slovensko a kto mohol, radšej zostal doma. To však pre väčšinu ľudí nie je riešenie, do školy, práce, na úrady či k lekárovi treba. Naučte sa, ako sa na klzkom povrchu správať, aby sa vám vyhli úrazy.

23.01.2024 17:53
počasie, poľadovica, zima Foto: ,
Poľadovica prekvapila celé Slovensko.
debata (9)

Rovnako ako iné slovenské nemocnice aj centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava v utorok celý deň riešili úrazy po pádoch na zľadovatených chodníkoch a cestách.

„Najčastejšie naši zdravotníci ošetrujú ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany, pri ktorých je postačujúce ambulantné ošetrenie. Výnimkou však nie sú ani zlomeniny dolných a horných končatín, úrazy hlavy a chrbtice,“ priblížila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Mnohí z pacientov sa podľa jej slov musia podrobiť operačnému zákroku, a preto zostávajú hospitalizovaní v nemocnici. „Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé počasie apelujeme na zvýšenú opatrnosť chodcov,“ dodala hovorkyňa.

Stačí naozaj jeden zlý krok a už vás berie sanitka do nemocnice, aj keď ste sa snažili byť maximálne opatrní. Naučte sa preto, ako sa na „klzisku“ pohybovať, aby ste sa obišli bez návštevy lekára. Najdôležitejšou radou je robiť malé kroky a ak sa dá, nedržať nič v rukách. Zlepšíte tak svoju stabilitu na neistom povrchu.

Môžete mať ešte aj pokrčené nohy. Snažte sa mať so sebou čo najmenší „náklad“, ťažký batoh vás ľahko preváži dozadu a spadnete. Vždy sa niečoho pridržiavajte, ak sa dá a ak to nejde, v záujme bezpečnosti sa môžete po ľade kĺzať aj po zadnej časti tela, hanba nehanba.

Ako správne padať

Pádu sa niekedy nedá vyhnúť, snažte sa však padnúť „dobre“ a minimalizovať tak riziko vážnejšieho úrazu. Pri páde dopredu si dajte pred seba ruky, aby ste chránili hlavu a snažte sa ju tiež pri páde nakloniť bokom, aby ste si ju neporanili. Ak padáte dozadu, na hlavu, snažte sa ju pritiahnuť k brade a ruky rozpažte, zbrzdia náraz.

Výstroj na klzký chodník

Keď je vonku poľadovica, prispôsobte tomu aj svoju obuv. Najhoršie sú topánky s rovnou podrážkou, dezén by mal byť, naopak, čo najvýraznejší. Vhodná je obuv s nizučkým podpätkom a so spevnenou členkovou časťou.

Ako ďalšia výbava sa odporúčajú takzvané protišmykové návleky, dobrú službu urobia jednoduché gumové návleky s kovovými hrotmi. Dajú sa kúpiť za pár eur na internete či v predajniach so športovým vybavením. Ďalšou možnosťou sú protišmykové labky – gumené podrážky na spôsob horolezeckých mačiek.

Vášniví turisti majú túto pomôcku možno doma. Trekingové palice sa v klzkých dňoch hodia aj do mesta. Zaistia vám väčšiu stabilitu. A tajný tip, ktorý zminimalizuje riziko pádu a budete si na zľadovatenom chodníku istejší? Na zimné topánky si natiahnite staré ponožky. Možno to bude vyzerať smiešne, ale radšej vyvolať úsmev na tvári okoloidúcich, ako stráviť zvyšok dňa na chirurgii.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #mráz #poľadovica #úrazy #klzisko