Táto choroba straší čoraz viac Európu, ide o jedno z najnákazlivejších ochorení. Situácia nie je dobrá ani u nás

Počet osýpok sa v Európe vlani 30-násobne zvýšil. Predpokladá sa, že pod súčasnú situáciu sa podpísalo to, že počas pandémie absolvovalo očkovanie proti osýpkam menej detí.

24.01.2024 09:50
osýpky, dieťa, infekcia Foto:
Osýpky sú na vzostupe.
debata (17)

Vlani sa v Európe alarmujúco zvýšil počet prípadov osýpok, a to až 30-násobne. Upozornil na to riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge, pričom varoval, že prípady ochorenia sú stále na vzostupe a je potrebné zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Pod súčasnú situáciu sa podľa WHO podpísalo to, že počas pandémie absolvovalo očkovanie proti osýpkam menej detí.

V roku 2023 sa osýpkami nakazilo viac ako 30-tisíc ľudí, pričom rok predtým to bolo 941. „V regióne sme zaznamenali nielen 30-násobný nárast prípadov osýpok, ale aj takmer 21-tisíc hospitalizácií a päť úmrtí súvisiacich s osýpkami. To je znepokojujúce,“ povedal Kluge. Očkovanie je podľa neho jediný spôsob, ako ochrániť deti pred týmto potenciálne nebezpečným ochorením.

Osýpky podľa WHO vlani postihli všetky vekové skupiny, mladých aj starších. Celkovo dva z piatich prípadov pripadli na deti vo veku jeden až štyri roky a jeden z piatich prípadov boli dospelí vo veku 20 rokov a viac.

Medzi rokmi 2019 a 2022 neabsolvovalo v Európe očkovanie viac 1,8 milióna detí. Dokonca aj krajinám, ktoré dosiahli status eliminácie osýpok, hrozia podľa organizácie veľké epidémie. Organizácia uvádza, že 95 percent detí musí byť očkovaných dvoma dávkami proti osýpkam vo všetkých komunitách, aby sa zabránilo šíreniu ochorenia.

Dobré to nie je ani u nás

Ani na Slovensku nie je situácia dobrá. Napríklad u detí narodených v roku 2020 klesla kolektívna imunita, to znamená, že hrozia najmä lokálne epidémie. Zo žiaducej zaočkovanosti 95 percent je pokles na 94,7 percenta. V prípade, že sa ochorenie začne šíriť, budú ohrozené najmä deti, ktoré z vážnych zdravotných dôvodov nemohli byť očkované.

Osýpky patria k najnákazlivejším ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi, stačí kýchnutie či zakašľanie. Často sa začínajú vysokou teplotou a vyrážkou, ktorá sa vytratí do desiatich dní. Spôsobujú časté komplikácie, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť aj smrteľné.

Najúčinnejším preventívnym opatrením proti nim je očkovanie. Deti, ktoré sú príliš malé na prvé očkovanie, tehotné ženy a ľudia s oslabeným imunitným systémom sú najviac v ohrození. Osýpky môžu počas tehotenstva viesť k potratu, smrti plodu alebo narodeniu dieťaťa s nízkou hmotnosťou.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #osýpky #pandémia #Covid-19