Lieky horšej kvality? Odmietnuť, ak vám ich lekárnik ponúkne?

Generický liek je rovnako účinný, bezpečný a kvalitný ako originálny liek. Ak vám ho v lekárni ponúknu namiesto originálu, nemusíte sa ničoho obávať. Výhodou býva nižšia cena, niekedy podstatne.

25.01.2024 11:00
aspirín, acylpyrín, tabletka, biela, liek,... Foto:
Generiká sú rovnako kvalitné ako originálne lieky.
debata

„Originálny liek vznikol na základe vývoja a výskumu nového liečiva. Firma, ktorá ho zaregistruje, k nemu vlastní ochranné práva. Tie po desiatich rokoch vypršia. Generický liek obsahuje liečivá, ktoré nie sú chránené ochrannými právami. Ide teda o rovnocenný ekvivalent originálneho lieku, ktorému vypršali ochranné práva,“ vysvetľuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Ako ďalej objasňuje úrad, aby bolo možné považovať liek za generický k inému lieku, musí obsahovať tú istú účinnú látku, s rovnakým obsahom a v tej istej liekovej forme. To, čo môže a nemusí byť odlišné, je obsah a zloženie pomocných látok.

Generický liek môže byť registrovaný a uvedený na trh až po vypršaní ochranných práv, ktoré vlastní výrobca originálneho lieku. Rovnocennosť generika s originálnym liekom sa dôsledne overuje laboratórnymi a klinickými skúškami. Preto netreba mať obavy, keď vám lekárnik generikum ponúkne ako náhradu za originálny liek – generické lieky sú rovnako bezpečné a účinné ako tie originálne.

Podiel až 70 percent

Podiel generických liekov na slovenskom trhu tvorí asi 70 percent. Ich výhodou je, že sú lacnejšie, pretože sa do ich ceny nezapočítavajú náklady na náročný výskum a vývoj ako pri originálnych liekoch.

Generické aj originálne lieky sú pre pacientov rovnako dôležité. Vďaka originálnym liekom získavajú pacienti prístup k novým možnostiam liečby. Generiká zase pomáhajú zaistiť, aby bola liečba finančne dostupná.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Lieky na predpis #nemocničná lekáreň