Ak vás trápia problémy s močením, urobte to ako kráľ Karol III.

Britského kráľa Karola III. (75) v piatok dopoludnia hospitalizovali v súkromnej nemocnici v britskom hlavnom meste Londýne, kde už aj absolvoval operáciu zväčšenej prostaty.

27.01.2024 06:00
Britain Royals Christmas Foto: ,
Zväčšená prostata nie je banálny zdravotný problém, ako sa o tom presvedčil aj britský kráľ Karol III. Na fotografii s manželkou Kamilou.
debata (1)

Kráľ operáciu podstúpil v tom istom luxusnom zdravotníckom zariadení ako jeho nevesta, budúca britská kráľovná, princezná Kate, ktorej urobili zákrok v brušnej oblasti. Avšak zatiaľ čo diagnózu 42-ročnej Kate kráľovský palác nezverejnil, pri kráľovi sa rozhodol pre opak. Karol III. tak chce šíriť osvetu a ísť príkladom, ako treba zdravotné problémy spojené s prostatou riešiť. Webová stránka britskej Národnej zdravotnej služby skutočne po oznámení, čo kráľa trápi, zaznamenala výrazný vzostup návštevnosti textov, ktorý sa týkajú tohto zdravotného problému.

Nezhubné ochorenie u kráľa pritom objavili len pred dvomi týždňami. Na vyšetrenie ho priviedli príznaky, ktoré zväčšenú prostatu zvyčajne sprevádzajú. Patria medzi ne najmä časté nutkanie na močenie hlavne v noci, čo je veľmi nepríjemné, slabý a prerušovaný prúd moču, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra, zadržiavania moču a tiež jeho neustále odkvapkávanie, čo vedie k vzniku zápachu.

Tieto príznaky by každého muža mali viesť k návšteve praktika či urológa. Choroba nielenže muža obmedzuje v bežných aktivitách, ale môže mu spôsobiť aj vážne zdravotné komplikácie.

„Jeho Veličenstvo sa chce poďakovať všetkým, ktorí mu počas uplynulého týždňa poslali svoje priania, a s potešením konštatuje, že jeho diagnóza má pozitívny vplyv na povedomie o verejnom zdraví,“ napísal vo svojom vyhlásení Buckinghamský palác. Karol III. na obdobie operácie a rekonvalescencie zrušil svoje pracovné povinnosti a lekári mu odporučili odpočinok.

doktor, pacient, urológ, prostata, inkontinencia Čítajte viac Strašiak mužov - zväčšená prostata sa dá riešiť aj inak ako len operáciou

Prevencia často nestačí

Rovnako ako britský kráľ sú na tom aj tisíce slovenských mužov, len mnohí z nich o svojom ochorení nevedia. Na prevenciu sa odporúča vyvážená strava so zmenšeným obsahom tukov, dostatok pohybu, nefajčiť, nemať nadváhu a alkohol konzumovať len veľmi umiernene. Nie vždy však tieto preventívne opatrenia stačia, pretože ochorenie je do veľkej miery dané vekom a mužskými pohlavnými hormónmi, čo sa veľmi životným štýlom ovplyvniť nedá.

Ak muž zväčšenú prostatu nerieši, môže mu hroziť poškodenie až zlyhanie obličiek, osídlenie močového mechúra patogénmi, čo vedie k infekciám až k sepse, alebo úplná zástava močenia, čo je akútny stav, ktorý si vyžaduje zásah lekára, konkrétne vyprázdnenie mechúra s pomocou katétra.

Lekár ochorenie odhalí pomocou ultrazvukového vyšetrenia či vyšetrenia konečníka prstom, pričom takto posúdi veľkosť, stav i bolestivosť prostaty. Ďalej môže odborník zmerať silu prúdu moču, vyšetriť krv na prítomnosť onkomarkera PSA, ktorý by poukazoval na možné rakovinové bujnenie v oblasti prostaty, alebo pacienta poslať na röntgenové vyšetrenie obličiek.

Prvé, najľahšie štádium ochorenia sa lieči pomocou liekov, ktoré zlepšujú vyprázdňovanie a skvalitňujú prúd moču, použiť sa môžu i medikamenty schopné prostatu opätovne zmenšiť. U niektorých pacientov má dobrý efekt konzumácia tekvicových semienok. Dôležitá je úprava životosprávy v podobe abstinencie či vylúčenia ostrého korenia. Šport je nenahraditeľný.

Ak už ochorenie pokročilo, na rad prichádza operácia, najčastejšie ide o odstránenie nadbytočného tkaniva prostaty pomocou takzvaného resektoskopu, čo bude zrejme čakať aj britského kráľa. Resektoskop je vybavený optickým zariadením a nástrojom, ktorý pomocou elektrického prúdu odstraňuje nebo ničí tkanivo.

(zdroj: nzip.cz)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #prostata