Onkologicky chorý herec Marcel Nemec: „Zastavte príval nevyžiadaných rád a zaručených receptov na moje uzdravenie.“

O svojom onkologickom ochorení hovorí herec Marcel Nemec (52) otvorene, je to pre neho psychoterapia. Priznáva, že rakovina mu aj veľa dala, na druhej strane prosí ľudí, aby vážne chorým prestali dávať dobre mienené rady.

29.01.2024 11:00
marcel nemec Foto:
Marcel Nemec sa nevzdáva.
debata (4)

Obľúbený herec sa najskôr trápil s rakovinou v oblasti brucha. Museli mu vyoperovať slepé črevo i časť tenkého a hrubého čreva. Po dlhých mesiacoch liečby sa zdalo, že všetko je na dobrej ceste, avšak už čoskoro sa ochorenie vrátilo a v oveľa väčšej sile. Objavil sa nález na pečeni i v ďalších orgánoch. A hoci situácia je vážna, herec, hudobník, komik a spoluzakladateľ satiricko-umeleckého súboru Kopytovci sa snaží užívať si každú chvíľu života.

Marcel Nemec o vážnom ochorení, ktorým trpí, hovorí otvorene na sociálnych sieťach, je to pre neho spôsob psychoterapie, ktorý mu dodáva energiu a rovnako mu umožňuje rozdávať silu a optimizmus aj ostatným onkologickým pacientom, prípadne niekoho inšpirovať, aby absolvoval prevenciu.

„Z času na čas mi niekto napíše (svoju) pravdu o tom, že rakovina je hnusoba a je treba s ňou bojovať a hlavne intímne a nie takto verejne, a už vôbec nie cez médiá tak, ako to robím! Nuž a ja to mám takto: svoju chorobu vôbec nepovažujem za hnusnú vojnu! Považujem ju momentálne za súčasť svojho života, s ktorou aktuálne žijem,“ vysvetlil.

Marcel Nemec dostáva aj správy, aby to nevzdával, to však nikdy nemal v úmysle. „Ja milujem život a užívam si každú milisekundu úplne naplno. Keď mám potrebu sa vyplakať, tak plačem, lebo slzy sú očisťujúce, keď mám na chvíľu depku, tak si ju užívam naplno. Veď ako inak by som si uvedomoval to krásno a lásku okolo seba, keby nebolo aj protipólu. Nečakám na lásku, či a kedy príde, rozdávam ju aj s úsmevom a vtedy sa to prosto vráti. Tak jednoducho je to zariadené na tomto farebnom krásnom svete. Presne to, čo dávaš, tak dostávaš späť,“ je presvedčený.

Karty sú rozdané

Napriek tomu, že mu vážne ochorenie berie sily, snaží sa vziať si z náročnej životnej situácie čo najviac: „Karty sú rozdané a ja hrám tú najkrajšiu, najlepšiu a najdlhšiu partiu, akú viem. Navyše mi rakovinka do života priniesla tak veľa dobra, toľko lásky a množstvo nádherných bytostí.“ Minulý rok dokonca bez zaváhania označil za jeden z najkrajších vo svojom živote: „Spoznal som svojho najvrúcnejšieho a najvzácnejšieho priateľa, naučil som sa povedať nie, stretol som sa s Bohom. To sú tri asi najprelomovejšie zážitky. Mám obrovské šťastie, že mám okolo seba také nádherné bytosti, ktoré ma napĺňajú láskou.“

Onkologicky chorí pacienti to poznajú veľmi dôverne, každý sa im snaží dobre poradiť, ako by sa mali liečiť. Herec a komik má na to jasný názor: „Zastavte príval nevyžiadaných rád a zaručených receptov a návodov na moje uzdravenie typu: Ak sa chceš naozaj vyliečiť, tak jedine toto ti pomôže. Aj keď tak asi nevyzerám, som príčetný, sčítaný, vzdelaný a dosť inteligentný na to, aby som vedel, čo mi naozaj robí dobre a čo ma uzdravuje. U mňa je to pozitívny prístup, láska, rodina, milované divadlo a zelená sušená rastlinka. A u teba zas niečo iné. A tak to má byť, že každý sme iný, veď inak by bol svet nudný a bez farieb.“

Chcem veľa farebných kvetov

A hoci sa Marcel Nemec snaží užívať si život naplno, myslí i na posledné veci v živote človeka, dokonca aj na tú úplne poslednú – vlastný pohreb. „Chcem veľa farebných kvetov a farebne poobliekaných usmiatych hostí. Ja odchod nevnímam ako koniec, no ako začiatok niečoho nového a zároveň to vnímam ako oslavu svojho krásneho a láskou naplneného života, ktorý som prežil v tejto dimenzii s úsmevom obklopený ľuďmi, s ktorými sa milujeme (a že ich nie je málo),“ napísal v statuse, v ktorom sa zamýšľal nad poslednými mesiacmi v živote onkologicky chorého človeka.

„Ako by ste naložili so svojím časom a životom, ak by ste sa dozvedeli informáciu, že vám zostáva pár mesiacov života. Nevedno koľko. Pár. Štyri, šesť, desať. Zmenili by ste niečo, začali by ste žiť inak? Ako? Čo priority? Je niečo, čo by ste chceli ešte zažiť a naopak, je niečo, čo už nie? Čo by ste spravili ako prvé. Čo vaše myšlienky? A čo prípadná ďalšia liečba? Išli by ste medicínskou cestou, alebo alternatívnou, prípadne kombináciou,“ pýta sa.

„Vedia vaši najbližší, či sa chcete nechať spopolniť, ako má vyzerať váš pohreb, je niekto, kto by mal na ňom niečo o vás povedať? Viete už kto? A či to celé nechávate na vašich blízkych, nech oni rozhodnú? Veľa otázok. Na mnohé z nich už poznám odpoveď a niektoré sú zatiaľ otvorené,“ priznáva. A hoci premýšľa aj o smutných veciach, stále má plány a túžby. Jedna z nich sa mu splnila v týchto dňoch. Zahral si divadlo. Na predstavenie v divadla La Komika sa dokonca prišla pozrieť aj prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkologické ochorenia #Marcel Nemec