Naše telo nesie našu psychiku. Ak je slabé, pri prvej psychickej záťaži ochorieme

Zatiahnite ručnú brzdu: 4 zdroje, odkiaľ načerpať životnú energiu. Radí psychológ Michal Bača z Ligy za duševné zdravie.

01.02.2024 11:00
cukrovka, diabetes, hypoglykémia, glukometer,... Foto:
Ste totálne vyčerpaní?
debata

Postarajte sa o svoje telo

Doprajte si dostatok pohybu a fyzickej námahy. Môže to byť akýkoľvek pohyb alebo otužovanie, ktoré vám pomôže pestovať si fyzickú kondíciu. Tí, ktorí musia dlhodobo podávať vysoký výkon, veľmi rýchlo prišli na to, že musia pravidelne športovať. Nie je to rozmar, niečo, čo by sme si mali dopriať len za odmenu. Naše telo nesie našu psychiku. Ak je slabé, pri prvej psychickej záťaži ochorieme. V zdravom tele je zdravý duch, akurát stále považujeme za pokrok, ak sa môžeme hýbať menej. K starostlivosti o telo patrí aj zdravé stravovanie a dostatočný pitný režim. Doprajte si kvalitný spánok, neskracujte si spánok pred polnocou ani celkový čas strávený v posteli. Ležíte v posteli a neviete zastaviť hlavu? Alebo vás v noci budia zo sna pracovné povinnosti? Poruchy spánku sú jedným z prvých prejavov prepracovanosti. Starostlivosť o telo je podobná ako starostlivosť o auto. Ak doň nenatankujete na pumpe, lebo ste nemali čas, budete musieť zastaviť na inom – možno nepríjemnom mieste, lebo vám dôjde palivo. Kým zoženiete pár litrov benzínu, bude vás potom stáť neporovnateľne viac času ako krátka zastávka na benzínke.

Pestujte vzťahy

Niekedy sa rozbehneme a nemáme čas sa starať o priateľov a blízkych. Často hovoríme: Robím to pre vás, pre rodinu, aby sme mali z čoho žiť. Ale ak vzťahom nevenujete priestor a čas, postupne vyhasnú. Stretnutia s inými ľuďmi nás môžu vyčerpávať, ale i nabudiť. Mali by ste si pestovať okruh svojich ľudí, jednak najbližších, ale aj priateľov mimo práce. Ak stavíte len na vzťahy na pracovisku, môžete sa ocitnúť v pasci.

Venujte pozornosť duševnému zdraviu

Rozvíjajte svoje myslenie, čítajte, študujte. Populárna je meditácia alebo mindfullness. Je mnoho spôsobov, ako si myseľ môže oddýchnuť. Nemali by sme ju jednostranne vyčerpávať od rána do večera. Zastavte sa, prepnite a sústreďte sa na niečo iné.

Nezanedbávajte spirituálnu oblasť

Spiritualita znamená, že si uvedomujete, že existuje niečo, čo vás presahuje. Prežívanie spirituality nemusí (ale môže) byť viazané na konkrétne náboženstvo. Rovnako ani konkrétna náboženská prax nemusí (ale môže) byť vyjadrením spirituality. Hlbokí spirituálny zážitok prežívajú niektorí ľudia v spojení s Bohom, iní v kontakte s umením alebo s prírodou. Keď si uvedomíme, že existujú väčšie veci, ktoré nás presahujú, pomôže nám to lepšie porozumieť nášmu miestu v živote. S tým súvisí hľadanie zmyslu života a poriadok v životných prioritách. Ak máte na prvom mieste prácu, je to nezdravé – a z dlhodobého hľadiska nebezpečné aj pre zamestnávateľa.

Bežné pocity, ktoré nám nesmú prerásť cez hlavu

Aký je rozdiel medzi vyhorením, vyčerpaním, stresom, úzkosťou alebo depresiou?

VYČERPANIE: Keď pracujeme, sme vyčerpaní. Je to normálny životný pocit, ktorý bežne zažívame. Ak sme vyčerpaní, hľadáme spôsob, ako si oddýchnuť a opäť načerpať energiu.

STRES: Patrí k životu. Jednou z charakteristík duševného zdravia je, že dokážeme zvládať záťaž spojenú s bežným životom. Rozdiel je len v tom, že niekto zvláda stresové situácie lepšie a niekto horšie. Ako na to, učíme sa celý život.

ÚZKOSŤ: Prežívame ju všetci aj niekoľkokrát denne. Niečoho sa zľakneme, máme z niečoho obavu, niekedy sa s nami ťahá dlhšie, keď prežívame náročné obdobie. Je bežná v situáciách, keď nás čaká dôležité stretnutie alebo rokovanie. Nemusí to byť hneď porucha. Poruchou sa stáva vtedy, ak nám bráni vykonávať bežné veci a znižuje náš výkon, alebo keď prerastie do veľkej intenzity a už nemáme nad ňou kontrolu a nedokážeme ju zvládať v bežných životných situáciách.

DEPRESÍVNE PREŽÍVANIE: Počas života zažívame straty, smútok, ťažké životné situácie, aj si poplačeme, aj s niekým iným spolucítime. Niekedy sa rodičia snažia deti pred negatívnymi pocitmi uchrániť, nijako im tým však nepomáhajú. Deti sa postupne učia zvládať ťažké situácie, a keď ich na to pripravíme, pôjde im to lepšie. Nie každé depresívne prežívanie je hneď porucha. Problém začína vtedy, keď trvá príliš dlho a človek sa z neho nevie dostať bežnými dostupnými spôsobmi, ktoré uplatňoval predtým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #únava #úzkosť #vyčerpanie #vyhorenie #životná energia