S touto diagnózou sa trápila Sandra Bullocková a odstavila aj Lady Gaga alebo Queen Latifah

Psychologička Zuzana Reľovská porozprávala v podcaste Odznova o tom, ako sama vyhorela a prečo sa tejto téme začala venovať aj profesijne. Tento problém potrápil aj mnohé celebrity.

05.02.2024 11:00
nespavosť, únava, depresia Foto:
Existujú rôzne formy vyčerpania.
debata

Zuzana Reľovská sa po materskej dovolenke s dvomi deťmi vrátila do práce – veľkého amerického korporátu, a pokračovala v tom istom tempe, ako keď odchádzala. Utekala z práce domov a z domu do práce. Keď bola v práci, mala výčitky, že nie je s deťmi a naopak. Po siedmich mesiacoch si jej mozog povedal dosť. Na druhý deň ostala úplne prázdna. Nič necítila. Absolvovala vyšetrenia, ale fyzicky bola v poriadku. Po mesiacoch sa pridali ďalšie príznaky – tentoraz v podobe panických atakov. Bola presvedčená, že je to srdce, až neskôr začala tušiť, že jej problémy sú psychického pôvodu. Do práce bola schopná nastúpiť po piatich mesiacoch. Zbaviť sa panických atakov bolo komplikovanejšie, až po troch rokoch dokázala vojsť s autom do tunela. Od tejto skúsenosti prešlo už trinásť rokov a Zuzana Rehoľská dnes s fenoménom vyhorenia pracuje. Pomáha jednotlivcom aj firmám budovať wellbeing.

Štádiá syndrómu vyhorenia

Syndróm vyhorenia sa neobjaví zo dňa na deň. Samo vyhorenie je výsledkom dlhého pozvoľného procesu, píše na svojej stránke www.burnout.sk wellbeing konzultantka Zuzana Reľovská.

Fáza nadšenia V prvej fáze sa objavuje idealistické nadšenie, zaujatie pre vec, tendencia rozdať sa. Dostávate nové úlohy, vkladáte do aktivít energiu a nadšenie, máte veľkolepé plány, množstvo nápadov. Typická je zvýšená túžba po sebarealizácii, ale aj dlhodobé preťažovanie, nadčasy a potreba dokázať a robiť veľa a čo najlepšie.

Fáza stagnácie Postupom času zisťujete, že vaše predstavy sa líšia od reality, ktorú zažívate. Úlohy, ktoré vás bavili a napĺňali, vás zrazu obťažujú. Máte pocit, že nestíhate a nič sa už nedá urobiť poriadne, tak ako ste pôvodne chceli. Vaša práca začína strácať systém. Osobné vzťahy sa naštrbujú. Váš život sa zúžil na – pracovný život.

Fáza frustrácie Väčšinu vecí na pracovisku vnímate negatívne. Vaše potreby nie sú prioritou, máte nekvalitný spánok, zobúdzate sa unavení a s nechuťou vstávate. Stále si však nepripúšťate, že niečo nie je v poriadku. Veď je to normálne, len prechodný stav. Často konáte narýchlo, chaoticky, bez výsledku. Nedostáva sa vám uznania zo strany kolegov, nadriadeného či rodiny. Pochybujete o zmysle svojho konania.

Fáza apatie Ako obranná reakcia proti frustrácii nastupuje apatia, rezignácia. Máte pocit, že strácate kontakt sami so sebou, nerozumiete svojim pocitom a prežívate niečo ako vnútornú prázdnotu. Sociálny život už zanedbávate vedome. Môžu sa objaviť aj úzkostné, prípadne fóbické stavy. V tejto fáze je možné zotrvať mesiace, dokonca roky. Všetkému, čo robíte, chýba nadšenie, do ničoho sa neviete s chuťou pustiť.

Fáza úplného vyhasnutia Ak náznaky ignorujete a situáciu neriešite, čaká vás postavanie sa proti všetkým a proti všetkému a nástup syndrómu vyhorenia v celej jeho pestrosti. Posledné štádium sa prejavuje totálnym vyčerpaním, v tomto štádiu dochádza k „zosypaniu sa“. V tomto štádiu je zdolanie problému takmer nemožné a jediným odporúčaným riešením je zmena zamestnania, v ťažších prípadoch je vhodná aj medikamentózna liečba.

Tri formy vyčerpania: burnout, boreout, brownout

Vyhorenie (burnout)je najznámejšou formou profesionálneho vyčerpania. Spôsobuje ho preťaženie a nadmerné pracovné nasadenie. Sprevádza ho emocionálna únava, cynizmus alebo pokles výkonu. Príznaky môžu byť fyzické, emocionálne i kognitívne. Patrí k nim úzkosť, poruchy spánku, svalové napätie, problémy s pamäťou. Vyhorenie z nudy (boreout)je forma vyčerpania, ktorá pramení z nedostatočného pracovného zaťaženie a chronickej nudy v práci. Wellbeing koučka Zuzana Rehoľská ho v podcaste Odznova opísala ako vyhasnutie, ku ktorému dochádza, keď dlhodobo nevyužívame svoj talent a zručnosti. Jednoducho nerobíme to, na čo máme. Často ho sprevádza znížené sebavedomie, stres alebo pasivita v práci, časté absencie. Pri strate zmyslu práce (brownoute) môžete povinnosti v práci zvládať bez väčších problémov, nevoľnosť je len psychická. Príznaky môžu byť tieto: strata sústredenia alebo pocit márnosti úloh, ktoré treba vykonať, stiahnutie sa, postupná demotivácia, úzkosť.

Viete, čo je to chradnutie (languishing)?

Máte pocit, že ani nežijete, len hibernujete. Je to pocit ničoty. Ako keby ste sa zasekli a stratili smer. Nedokážete naplno žiť a čas vám uteká pomedzi prsty. Je sprevádzané znudenosťou, nespokojnosťou, otupením emócií, apatiou. Nie je to smútok, je to nedostatok radosti. Často je reakciou na stres, že nevyužívame svoje skúsenosti a potenciál, a na frustráciu.

Celebrity na pokraji vyhorenia

Pred rokom a pol hollywoodska hviezda Sandra Bullocková (59)oznámila, že sa chce stiahnuť zo žiary reflektorov. „Som taká vyhorená. Som taká unavená, že nie som schopná robiť zdravé, rozumné rozhodnutia.“ Priznala, že hoci je nesmierne vďačná za svoj úspech, nezaobišlo sa to bez následkov. Ak by pokračovala na plný plyn, malo by to vážny dopad na jej osobný život. Musela si uvedomiť, že práca neurčuje jej hodnotu. „Je to ako stále otvárať chladničku a hľadať niečo, čo v nej nikdy nebolo.“ Queen Latifah (53), raperka a speváčka, prezradila, že počas svojej kariéry niekoľkokrát dosiahla bod, keď bola na pokraji vyhorenia. „Musela som doslova odísť, aby som sa zotavila,“ povedala roku 2019. Podobne na tom bola aj Lady Gaga (37. Speváčka a herečka takmer pred piatimi rokmi otvorene vysvetlila, ako sa prepracovala až do štádia vyhorenia. „Po dlhých rokoch hovorenia áno pracovným ponukám, pohovorom, podujatiam – všetkým príležitostiam, a po tom, čo som pracovala tak tvrdo, ako som vládala, aby som dosiahla svoje sny, pomaly, ale isto sa slová áno a určite stali automatickými a môj vnútorný hlas sa vypol.“ Princ Harry (39)v roku 2022 priznal, že už zažil syndróm vyhorenia. Až keď si to uvedomil, dávalo mu zmysel, prečo reaguje určitým spôsobom v niektorých situáciách a na niektorých ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyhorenie #Zuzana Rehoľská