Existuje aj lepšie a trvácnejšie riešenie na intímne problémy, ako je modrá tabletka

Hoci súvisia s vekom, už dávno neplatí, že sa týkajú len starších mužov. „Podľa niektorých štúdií mal každý štvrtý muž s erektilnou dysfunkciou menej ako 40 rokov a z toho polovica mala ťažký stupeň tohto ochorenia,“ varuje urológ Malek Chanawani

06.02.2024 12:00
manželia, erektilná dysfunkcia Foto:
Problémy s erekciou sa zvyčajne zhoršujú postupne.
debata

Problémy s erekciou sa z času na čas vyskytnú u väčšiny mužov a nie sú nevyhnutne dôvodom na obavy. Zvyčajne sa dajú pripísať prechodnému stresu, únave alebo sprevádzajú napätie vo vzťahu. Na druhej strane môžu byť spojené s množstvom rizikových faktorov, vrátane krvného tlaku, hormónov, stresu a životného štýlu, alebo sú varovným signál pre ďalšie vážne zdravotné ťažkosti. „Najbežnejšie zdravotné riziká vzniku erektilnej dysfunkcie sú vek, cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, fajčenie, nedostatok športovej aktivity a samotné lieky na hypertenziu. Onkologické ochorenia vrátane liečby týchto ochorení môžu taktiež vyvolať problémy s erekciou,“ vymenováva urológ Malek Chanawani, FEBU z ambulancie UROKLINIKA, a zároveň upozorňuje na nové poznatky, ktoré ukazujú určité súvislosti medzi vznikom erektilnej dysfunkcie a prekonaným covidom.

Slovníček Erektilná dysfunkcia je neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu pre uspokojivú sexuálnu funkciu.

Tabletka na intímny problém

Problémy s erekciou sa zvyčajne zhoršujú postupne a na začiatku sa môžu prejavovať len miernymi ťažkosťami – napríklad stratou erekcie počas pohlavného styku. Mužské sexuálne vzrušenie je totiž zložitý proces. Zo psychologického hľadiska musí existovať vzrušenie, z fyziologického musí mozog a telo uvoľniť správne zlúčeniny (napríklad hormóny) a z fyzickej stránky musí byť penis schopný erekcie.
„Muži tento problém väčšinou riešia pomocou modrej tabletky, ktorú si často v zúfalstve, bez predpisu objednajú cez e-shop bez akreditácie,“ lekár hovorí o prvej pomoci, po ktorej často zvyknú muži siahnuť. Len jeden z desiatich sa odhodlá vyhľadať odbornú pomoc. Nesprávnym riešením alebo ničnerobením však problémy s erekciou časom môžu prerásť až do erektilnej dysfunkcie – ochorenia, ktoré spôsobuje, že muž nie je schopný dosiahnuť alebo udržať erekciu počas pohlavného styku. „Problém erektilnej dysfunkcie je závažný a má negatívny dosah na zdravie mužov,“ upozorňuje urológ na stav, ktorý by sa nemal zľahčovať. Modrá tabletka je síce účinná, ale funguje len na určitý čas. Vždy ju treba užiť minimálne 45 minút pred pohlavným stykom. Muž sa musí na sex vopred pripravovať, čím sa vytráca spontánnosť. Urológ Malek Chanawani upozorňuje, že tvorí len časť liečby, ktorá spočíva v kombinácii viacerých liečebných postupov.

Existuje účinná liečba

Erektilná dysfunkcia nie je problém, ktorý by nemal riešenie, dôležité je vylúčiť závažné ochorenia, ktoré by ju mohli spôsobovať. Než si sami naordinujete modrú tabletku, lekár odporúča detailnú diagnostiku u odborníka zameranú na hormonálny profil, krvný tlak, hladinu cukru v krvi, cholesterol. Za problémami s erektilnou dysfunkciou môže byť úplne iná diagnóza. Ak ťažkosti so slabou erekciou spôsobuje nedostatočné prekrvenie penisu, dá sa účinne riešiť pomocou ESWT alebo inak rázovou vlnou. Ide o neinvazívnu, bezbolestnú a vysoko efektívnu liečbu. Nie je pri nej potrebná žiadna anestéza. Ultrazvukové vlny sa priamo aplikujú do penisu priložením ultrazvukovej sondy zvonka na penis. Akustické rázy prenikajú do tela bez poškodenia kože. Výsledkom tejto terapie je zlepšenie krvného zásobenia penisu a celková revitalizácia penilného tkaniva. „Liečba rázovou vlnou je veľmi obľúbená u anglických pacientov, pretože nemá vedľajšie účinky a je bezpečná. Podáva sa štandardne 6 sedení v 1–2 týždňových intervaloch, ktoré netrvajú dlhšie ako pár desiatok minút. Pacientom hovorím, že je potrebné, aby sme penis prečistili a zlepšili jeho kvalitu, čo bude mať za následok lepší výkon,“ hovorí lekár. Efekt takejto terapie trvá približne rok, potom sa odporúča celý cyklus opakovať.

Rizikové faktory
  • vek nad 50 rokov
  • fajčenie
  • obezita alebo nadváha
  • cukrovka
  • ochorenie srdca
  • vysoký krvný tlak
  • vysoký cholesterol
  • zneužívanie návykových látok
  • stres a únava
  • depresia, úzkosť alebo iné stavy duševného zdravia
  • deformity penisu (napr. Peyronies)
  • sociálne/partnerské problémy
  • nízka hladina testosterónu
  • niektoré lieky na predpis
  • ochorenia mozgu, ako je Parkinsonova choroba a roztrúsená skleróza
  • niektoré lekárske ošetrenia vrátane operácie prostaty alebo ožarovania pri rakovine
  • poranenia nervov alebo tepien, ktoré kontrolujú erekciu, prostredníctvom vonkajšej traumy alebo chirurgického zákroku v panve

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #erekcia #problémy s erekciou