Slovenským lekárom sa podarila ďalšia raritná operácia, ide o zriedkavý výkon aj v zahraničí

Lekári nahradili dieťaťu celú ramennú kosť postihnutú nádorom endoprotézou. Čelili pritom rôznym úskaliam.

29.01.2024 19:25
nudch Foto:
Chlapcovi pomohla operácia.
debata

Lekárom na Slovensku sa podarilo zrealizovať ďalšiu raritnú operáciu. V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) u dieťaťa prvýkrát nahradili celú ramennú kosť a lakeť. Náročnú operáciu sa podarilo zrealizovať aj vďaka úspešnej spolupráci lekárov NÚDCH a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Lekári nahradili celú ramennú kosť postihnutú nádorom takzvanou modulárnou endoprotézou a urobili tak náhradu ramena, ramennej kosti a lakťa. Endoprotéza je umelý kĺb, ktorý sa pacientom vkladá pri operácii ako náhrada za poškodený kĺb. Aj napriek kvalitnej príprave museli lekári počas štvorhodinovej operácie čeliť rôznym úskaliam.

„Odizolovať nádor od veľkých ciev, to je vždy problém, zvlášť keď cievy naliehajú alebo sú zavzaté v nádore. Tiež sme museli špeciálnou sieťkou, podobnou pančuche, protézu fixovať do kĺbnej jamky ramena, aby nevykĺzla,“ priblížil prednosta Ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Milan Kokavec.

Nádor, ktorý aj po chemoterapii zaberal dve tretiny ramennej kosti, sa lekárom podarilo vybrať bez väčších krvných strát. „U pacienta bola vzhľadom na veľkosť nádoru jednou z eventualít aj amputácia ramena, aby sme zachránili život dieťaťa. Som veľmi rád, že raritnou operáciou sa lekárom podarilo zachrániť ruku dieťaťa," skonštatoval riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň s tým, že pacient sa má dobre a zotavuje sa. Operácie takéhoto charakteru sú raritné aj v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #NÚDCH