Cukríky majú účinky ako marihuana, sú voľne dostupné. Školáci sa predávkovali a skončili v nemocnici

Podobné sladkosti, ktorými sa predávkovali českí školáci, možno bez problémov kúpiť aj na Slovensku, hoci látka HHC, ktorú cukríky obsahujú, je u nás zakázaná.

31.01.2024 11:00
Haribo, gumové cukríky Foto:
Látka sa skrývala v gumových medvedíkoch.
debata (2)

Legislatíva síce pre výrobky s látkou HHC nemá pochopenie a zaradila ju do zoznamu omamných a psychotropných látok, ale na trhu sú produkty s ňou stále voľné dostupné a prístupné aj deťom, a to hlavne na internete. Tieto sladkosti otvorene deťom, ale i ďalším užívateľom sľubujú eufóriu, relax, uvoľnenie či lepší spánok. Že to tak byť úplne nemusí, dokazuje najnovší prípad od našich západných susedov.

Česká polícia preveruje prípad školákov z Karlových Varov, ktorí sa predávkovali cukríkmi s obsahom látky HHC a skončili v nemocnici. Ide o kanabioid, ktorý má podobné účinky ako THC. To je psychoaktívna obsiahnutá v konopiach, ktorú užívatelia drog fajčia ako marihuanu.

Poruchy vedomia

Žiaci skončili v Karlovarskej krajskej nemocnici. Tá na sociálnej sieti Facebook uviedla, že od začiatku roka eviduje už päť prípadov predávkovania detí a mladistvých touto látkou, najčastejšie v podobe gumených medvedíkov. „Pri takto intoxikovaných pacientoch dochádza po požití k poruchám vedomia, ktoré môžu trvať 24 až 48 hodín, výkyvom nálad, agresii či nevoľnostiam," priblížila účinky látky nemocnica.

Zdôraznila, že v súčasnej dobe nie je pri tejto novodobej droge možné predikovať prípadné chronické následky. Pripomenula, že produkty sú v zákone definované ako doplnky stravy a ktokoľvek si ich môže kúpiť v automatoch či na internete.

Pred konzumáciou cukríkov a iných pochutín s obsahom látky HHC varoval český národný koordinátor pre protidrogovú politiku Jindřich Vobořil. Žiadal výrobcov a predajcov, aby tieto produkty stiahli z trhu ešte pred prijatím zákona o nových psychomodulačných látkach, ktorý má ich pôsobenie zakázať. Ponúkať ich vo forme potravín, ktoré sú atraktívne pre deti, označil za obzvlášť neetické.

Reguláciu trhu s novými psychoaktívnymi látkami rieši návrh zákona, ktorý je práve v českom parlamente. Počíta napríklad s úplným zákazom predaja takýchto látok neplnoletým, zákazom ich predaja vo forme potravín či zákazom reklamy na tieto výrobky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #konope