Táto známa tvár skoncovala s pitím: „Doma nemáme ani poháre na víno.“ Dôvod prekvapí

Influencerka Natália Pažická sa venuje hlavne ekologickým témam a bojuje proti módnym reťazcom, ktoré poškodzujú životné prostredie a vykorisťujú robotníkov, no najnovšie sa dala na propagáciu abstinencie. „Alkohol mi začal prekážať z morálneho hľadiska. Uvedomila som si, koľko škody pácha, koľko rodín rozbil a koľko násilia podnietil,“ vraví abstinentka. Na Slovensku práve začala mesačná kampaň Suchý február, na ktorej sa môže zúčastniť každý. Stačí posledný zimný mesiac nič alkoholického nepiť.

02.02.2024 06:00
Natália Pažická Foto:
Natália Pažická vyzýva nepiť.
debata (27)

Influencerka Natália Pažická sa priznala, že doma dokonca ani nemá poháre na víno. „Už niekoľko rokov nepijem alkohol. Najprv to asi pred deviatimi rokmi začalo tým, že mi alkohol vlastne ani nechutil, no stále som ho pila, pretože to bola „zábava“. Postupne som však pochopila, že to nie je forma zábavy, pri ktorej by som sa cítila byť sama sebou,“ vraví mladá žena.

Až keď piť prestala, uvedomila si, aké je to na Slovensku bežné. „Je dokonca bežnejšie piť, ako nepiť. To už hovorí samo za seba a ponuka prichádza z každej strany. Žiadne tehotenstvo a ani to, že si niekde autom, mnoho ľudí nezastaví,“ popisuje tunajšiu realitu.

Pitie najskôr radikálne obmedzila a nakoniec sa dopracovala až k tomu, že dnes si už nedá ani kvapku. „Opustila som už aj to jedno vínko za rok, lebo mi alkohol začal prekážať z toho morálneho hľadiska. Uvedomila som si, koľko škody pácha, koľko rodín rozbil a koľko násilia podnietil,“ zamýšľa sa.

Natália Pažická sa stala ambasadorkou kampane Suchý február, ktorá sa tento rok na Slovensku koná už tretíkrát a prišla k nám z Česka, kde majú už dvanásty ročník. „Možno je to fajn výzva, keď by mnoho ľudí zistilo, že bez alkoholu sa dá naozaj žiť. A ako dobre,“ je presvedčená.

Máte problémy s alkoholom?

Suchý február je šancou overiť si, či nemáte problémy s alkoholom. Cieľom je prijať výzvu a nekonzumovať mesiac alkohol. V prípade, že človek nevydrží alebo má nutkanie vypiť si, môže to značiť, že pitie nemá až tak pod kontrolou a mal by zvážiť, či nevyhľadá pomoc odborníka.

„Keď človek bez problémov vydrží mesiac nepiť a nemá žiadne ťažkosti, tak pravdepodobne nemá žiadny problém s pitím alkoholu. Ak síce vydrží mesiac nepiť, ale má chute na alkohol a rozmýšľa nad pitím, môžu byť za tým dva dôvody. Jeden je ten, že možno má problém s pitím, respektíve ho nemá pod kontrolou tak, ako si myslí, alebo podlieha spoločenskému tlaku," ozrejmila Zuzana Kamendy z Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave.

Počas výzvy sa podľa nej človek o sebe môže veľa dozvedieť: „Je to príležitosť vyskúšať, ako fajn a prekvapujúco dobre sa človek cíti, keď abstinuje." Z abstinencie vyplývajú mnohé telesné i psychické benefity. „Výrazne sa zlepší napríklad kvalita spánku, zvýši energia, koncentrácia, vyčistí myslenie a v konečnom dôsledku človek možno aj schudne,“ vymenovala.

nový rok, silvester, oslava, alkohol, prípitok, šampanské, sekt Čítajte viac Nútia vás piť? Ako sa vyhovoriť a zostať aj naďalej obľúbeným

Vďaka čistej mysli zároveň človek môže získať pohľad na to, aké má vzorce pitia. „Teda, v akých situáciách ho to najčastejšie ťahá k pitiu," ozrejmila.

Riaditeľ CPLDZ v Košiciach a odborný garant kampane a výzvy Suchý február Boris Bodnár dodal, že jej tohtoročný ročník sa nesie v téme „suchou cestou“ a zapojiť sa do nej môžu jednotlivci i firmy. „Ak sa človek zaregistruje na webe suchyfebruar.sk, môže na tejto ceste dostať pomyselný batoh zážitkov, webinárov, informácií,“ priblížil.

Zdôraznil, že kampaň je určená pre bežnú populáciu. „V bežnej populácii na Slovensku až 80 percent ľudí konzumuje alkohol a z toho osem percent konzumuje alkohol takmer denne alebo každý druhý deň,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholová závislosť #abstinencia #Natália Pažická #suchý február