Dobrá práca! Pacientku v Žiline operoval čisto ženský tím, u nás je to rarita

Uľaviť žene od výrazných ťažkostí, ktoré jej spôsobovala mimoriadne zväčšená štítna žľaza, nazývaná tiež struma, pomohol ojedinelý chirurgický zákrok, ktorý bol navyše čisto v ženskej réžii.

02.02.2024 14:00
nemocnica Žilina Foto:
Operáciu vykonal čisto ženský tím.
debata (2)

Struma pacientke narástla až do veľkosti približne 15 centimetrov a spôsobovala jej nemalé komplikácie – objavil sa problém s prehĺtaním, tlakom na krku a zhoršilo sa jej i dýchanie.

Špecialista endokrinológ odporučil, aby odborníci obrovskú strumu vyoperovali. CT vyšetrenie zároveň potvrdilo, že zväčšená štítna žľaza zasahuje do hrudníka a je potrebné ju čím skôr operačne odstrániť. Pri takomto zákroku je potrebná opatrnosť, keďže vzhľadom na zasahovanie do hrudníka hrozí poškodenie týchto štruktúr.

Operáciu realizoval tím Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Úspešný výkon zrealizoval čisto ženský tím v zložení primárka oddelenia, lekárky z ORL oddelenia, anestéziologička, inštrumentárky, anestéziologická sestra a sanitárky.

Ženy ovládli operačný parket. Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina
nemocnica Žilina Ženy ovládli operačný parket.

Operácia obrovskej strumy nie je častým chirurgickým výkonom a odborníci takéto zákroky spočítajú na prstoch jednej ruky. „Naše oddelenie otorinolaryngológie na čele s primárkou Gabrielou Bugovou má však bohaté, dlhoročné skúsenosti a v tejto oblasti sú jednoducho špička,“ konštatovala nemocnica.

Operačnému tímu sa významne osvedčil a veľmi kvalitne poslúžil neurostimulátor – špeciálny prístroj , ktorý dokáže počas operácie identifikovať, kde sa nachádzajú takzvané návratné nervy, ktoré nervovými spojmi vyživujú hlasivky. Prístroj operatéra včas upozorní, pokiaľ by pri preparácii tkaniva hrozilo ich poškodenie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hormóny #štítna žľaza #struma #hypotyeróza #hypertyreóza