Môže vám zachrániť život. Objednajte sa na onkokontrolu hneď v pondelok, na ktoré vyšetrenia máte nárok?

Oslávte zajtrajší Svetový deň boja proti rakovine tým, že sa objednáte na vyšetrenie, ktoré vám môže zachrániť život. Viete, na čo všetko máte nárok zo zdravotného poistenia?

03.02.2024 11:30
Kolonoskopia, hrubé črevo, rakovina hrubého čreva Foto:
Kolonoskopia je síce obávané vyšetrenie, ale zachraňuje životy.
debata

Cieľom preventívnych onkologických kontrol je vyhľadávať onkologické ochorenie v jeho včasnom štádiu. „Skorší záchyt ochorenia pacientovi dokáže zlepšiť možnosti liečby, znížiť jej záťaž na organizmus a významne znížiť riziko úmrtia v dôsledku ochorenia. V rámci onkologického skríningu je dokonca možné zachytiť chorobné zmeny v tele ešte pred rozvojom rakoviny a úspešnou liečbou zabrániť vzniku invazívneho nádorového ochorenia,“ konštatuje Odbor podpory zdravia a výchovy ku zdraviu Úradu verejného zdravotníctva, ktorý pripravil prehľad skríningových programov zameraných na včasné odhalenie rakoviny prsníka, rakoviny krčka maternice a rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Onkokontrola prsníkov

Mamografické vyšetrenie prsníkov je určené ženám vo veku 50 až 69 rokov. Ak ho žena absolvuje pravidelne, rakovinu prsníka je možné odhaliť v štádiách, kedy je vysoká pravdepodobnosť na vyliečenie. Ide o najčastejšiu rakovinu žien, ročne sa na Slovensku zaeviduje viac ako tritisíc novozistených prípadov.

Vyšetrenie je bezpečné a trvá zhruba päť minút. Prebieha krátkym stlačením prsníkov z určených uhlov, čo zabezpečuje lepšiu viditeľnosť. Röntgenovým žiarením sa zosníma každý prsník z hornej a bočnej strany.

Ak je všetko v poriadku, vyšetrenie žena absolvuje opäť o dva roky. Ak by ste však medzičasom zaznamenali na prsníku zmeny, bezodkladne ich konzultujte so svojím lekárom.

Onkokontrola krčka maternice

Cytologické vyšetrenie je určené ženám vo veku od 23 do 64 rokov. Pravidelné vyšetrenia pomáhajú odhaliť rakovinu krčka maternice v štádiách, kedy je liečiteľná. U žien v reprodukčnom a produktívnom veku patrí medzi druhú najčastejšiu rakovinu, pričom najvyšší výskyt sa zaznamenáva u žien vo veku okolo 45 rokov. Na Slovensku na rakovinu krčka maternice ochorie ročne približne 600 žien a zomrie približne 200 žien.

Až 99 % percent prípadov rakoviny krčka maternice spôsobuje vírus HPV. Odber vzorky na cytologické vyšetrenie sa robí počas gynekologickej prehliadky. Prvé dva cytologické stery z krčka maternice urobí lekár v ročnom intervale. Ak budete mať výsledky z oboch sterov v poriadku, vyšetrenie sa zopakuje až o tri roky a následne pri normálnych výsledkoch pokračuje v trojročnom intervale.

Onkokontrola hrubého čreva a konečníka

Vyšetrenie je určené mužom a ženám vo veku od 50 do 75 rokov. Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm) je celosvetovo jedno z najrozšírenejších onkologických ochorení.

Vyšetrenie sa môže realizovať dvoma spôsobmi, pacient môže absolvovať test na skryté krvácanie do stolice (TOKS), prípadne podstúpiť skríningovú kolonoskopiu. Pri oboch vyšetreniach je cieľom zachytiť existenciu polypov v hrubom čreve, ktoré môžu byť predstupňom rakoviny.

Prvý test na skryté krvácanie zachytáva okom neviditeľné množstvo krvi v stolici a následne sa pátra po jeho príčine. Pri skríningovej kolonoskopii sa dajú polypy zachytiť a odstrániť ihneď počas vyšetrenia. Obidve skríningové vyšetrenia môžu odhaliť nádorové ochorenie v skorom štádiu, v ktorom sú ešte dobre liečiteľné a vyliečiteľné.

Test na skryté krvácanie do stolice sa robí každé dva roky. Skríningová kolonoskopia má vyššiu spoľahlivosť a preto je interval medzi vyšetreniami dlhší, postačí každých desať rokov.

Podrobnejšie informácie možno nájsť na www.onkokontrola.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina prsníka #rakovina hrubého čreva #rakovina krčka maternice #onkologické ochorenia