Tieto život zachraňujúce prístroje by mohli zmiznúť zo slovenských ulíc

Defibrilátory sú prístroje, ktoré dokážu „nahodiť“ ľudské srdiečko pri zastavení obehu. Rozmiestňujú na verejných miestach a ich použitie je jednoduché aj pre laika. Na Slovensku by ich však mohlo byť menej ako doteraz.

03.02.2024 14:00
defibrilator, AED, prvá pomoc, resuscitácia Foto:
Defibrilátor. Po defibrilačnom výboji by sa okamžite malo pokračovať v stláčaní hrudníka.
debata

Defibrilácia do troch až piatich minút od kolapsu môže zvýšiť prežitie na 50 až 70 percent. „Včasnú defibriláciu nie je možné zaistiť formou posádok záchrannej zdravotnej služby, pretože priemerný dojazdový čas rýchlej lekárskej pomoci je jedenásť minút, rýchlej zdravotníckej pomoci 12,38 minúty," ozrejmil rezort zdravotníctva. Zároveň podľa neho existujú rôzne modely certifikovaných defibrilátorov, ktoré poskytujú rôzne úrovne jednoduchosti a intuitívnosti ovládania. „Aby ich dokázala používať aj laická verejnosť práve v prípade, že si to vzniknutá situácia vyžaduje," dodal rezort.

Združenie miest a obcí Slovenska volá po zrušení zákonnej povinnosti pre obce a mestá mať defibrilátory na určitý počet obyvateľov. Za problémové považuje, že ich musí nakupovať. Poukázalo tiež na to, že za prístroje nikto nezodpovedá.

Povinnosť umiestniť a zabezpečiť funkčnosť verejne prístupného automatického externého defibrilátora obciam nad 500 obyvateľov minulý rok schválil parlament. Ďalší prístroj má byť na každých 5000 obyvateľov. Autori novely skonštatovali, že verejných defibrilátorov je na Slovensku málo.

„Aby mestá nakupovali desiatky defibrilátorov, ktoré budú niekde umiestnené a nebudú sa používať, považujeme za zbytočné mrhanie finančnými prostriedkami," uviedol šéf ZMOS-u a primátor Partizánskeho Jozef Božik. Poukázal, že pre obce to znamená ďalšiu povinnosť a ďalšie potrebné financie.

Združenie chce rokovať s vládou, aby sa zákon zrušil a bol na dobrovoľnej báze. Priblížil, že viacerí starostovia a primátori majú defibrilátory nakúpené a aj ich reálne využívajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #defibrilátor #resuscitácia #defibrilátory #obehová sústava #srdce a cievy