Demenciu vyliečiť nemožno, medicína má však aj dobrú správu

Medicína nevie vyliečiť, ani zastaviť demenciu pri Alzheimerovej chorobe. Dokáže ju však včas diagnostikovať, liečbou výrazne spomaliť zhoršovanie a zabezpečiť tak aj roky komfortného samostatného života pre pacientov.

04.02.2024 11:00
alzheimerova choroba, pamat, demencia, mozog Foto:
Demencia je skutočným strašiakom.
debata (1)

Demencia nie je len samostatné ochorenie, ale skupina symptómov spojených so zníženou kognitívnou (rozumovou) funkciou. Vedie k stratám pamäti, zmätenosti a neschopnosti vykonávať každodenné úlohy. Samozrejme, záleží od štádia ochorenia, v ktorom sa jednotlivec nachádza. Starší ľudia nad 65 rokov majú vyššie riziko rozvoja demencie, úlohu v prípade tohto ochorenia môžu zohrávať aj genetické faktory, rodinná anamnéza a kardiovaskulárne ochorenia.

„Prevencia demencie spočíva najmä v aktívnej mozgovej činnosti. Najjednoduchší a zároveň najúčinnejší spôsob prevencie, prípadne oddialenia nástupu kognitívneho deficitu, je učenie. Učte sa niečo nové, nové jazyky, hru na hudobnom nástroji, získavajte nové informácie, lúštite krížovky, riešte sudoku a iné hlavolamy, zvýšte čas pobytu na čerstvom vzduchu, redukujte čas strávený pred televíziou a váš mozog sa vám odvďačí dlhodobým a dobrým fungovaním. V prípade objavenia psychických ťažkostí sa netreba hanbiť, ale obrátiť sa čo najskôr na psychiatra. To pomôže včas zistiť a nastaviť potrebnú liečbu. Skorá diagnostika a pravidelné monitorovanie je v prípade tohto ochorenia kľúčové. K psychiatrovi výmenný lístok nepotrebujete, stačí zavolať a objednať sa na vyšetrenie,“ ozrejmuje lekár psychiatrickej ambulancie Nemocnice Levice Mykola Zholob.

S vekom riziko stúpa

„Demencia v mladom veku sa vyskytuje vzácne. Pojem spájame s poklesom rozumových funkcií v staršom veku, zvyčajne u ľudí nad 65 rokov. Najčastejšie sa stretávame s demenciou pri Alzheimerovej chorobe, ktorá tvorí až 60 percent zo všetkých demencií celosvetovo. Demencia pri Alzheimerovej chorobe (DAT) je primárne neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa charakterizuje postupným úbytkom kognitívnych funkcií a stratou samostatnosti pacienta. Štatisticky riziko ochorieť demenciou s vekom stúpa. Do 65 rokov je pravdepodobnosť vzniku ochorenia okolo jedno percento, od 65 do 85 rokov riziko stúpa už na päť percent, ale vo veku nad 85 rokov je to už cca 40 percent,“ vysvetľuje lekár.

Väčšinu prípadov DAT tvorí sporadická senilná forma, to znamená že sa vyvinie vo veku nad 65 rokov. Predsenilné formy, ktoré vznikajú v mladšom veku ako 65 rokov, sú oveľa vzácnejšie a tvoria okolo desať percent všetkých DAT. Medzi nimi sú často geneticky podmienené formy.

„Bohužiaľ, terajšia medicína nevie vyliečiť, ani zastaviť demenciu pri Alzheimerovej chorobe. Vieme ju však včas diagnostikovať, liečbou výrazne spomaliť progresiu daného ochorenia a zabezpečiť tak aj roky komfortného samostatného života pre pacientov s DAT. Problém je ale v tom, že v začiatkoch sa demencia často prejavuje depresívnou a úzkostnou symptomatikou, ktorá je často podceňovaná alebo je liečená lekármi iných odborov ako psychiatria,“ konštatuje odborník.

Liečba pacientov s demenciou je komplexný proces, ktorý zahŕňa kombináciu farmakoterapie, psychosociálnej podpory, rehabilitácie a starostlivosti. Je dôležité zdôrazniť, že v prípade demencie liečba nevedie k úplnému uzdraveniu, ale môže zlepšiť kvalitu života pacienta a jeho rodiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimer #demencia #Alzheimerova choroba #starecká demencia #Demencia s Lewyho telieskami