Užívate v zime vitamín D? S akými výživovými doplnkami je dobré ho kombinovať, kedy ho potrebujeme a komu neprospieva

Slovensko patrí ku krajinám, ktorých obyvatelia nemajú dosť vitamínu D a musia ho najmä v zime dopĺňať vo forme výživových doplnkov. Nezaškodí teda vedieť, ako déčko užívať správne.

04.02.2024 15:00
Vitamíny a ďalšie „priateľské“ doplnky Foto:
Vitamín D naše telo nevyhnutne potrebuje.
debata

Najprirodzenejším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, počas zimy môže jeho hladina v krvi klesnúť až o polovicu. Farmaceutka Jana Kucková z lekárne Dr. Max v Žiline vysvetľuje, ako kombinovať vitamín D spolu s inými liekmi a doplnkami výživy a upozorňuje na to, ktorí ľudia by mali siahnuť po tomto vitamíne.

Ľudské telo si dokáže pobytom na slnku v priebehu 30 minút vytvoriť viac ako desaťtisíc medzinárodných jednotiek IU vitamínu D (odporúčaná denná dávka u doplnkov stravy je cca 2000 UI). Déčko má imunostimulačný a protizápalový účinok, ktorý sa využíva pri poruchách imunitného systému, akými sú astma, reumatoidná artritída, cukrovka 1. typu či Crohnova choroba. Je dôležitý aj pre zdravie svalov, kostí či zubov, pôsobí proti vzniku osteoporózy a má mnoho ďalších funkcií v tele.

Ak si posilníte imunitný systém užívaním vitamínu D, zlepšíte a urýchlite liečbu pri nachladnutí, chrípke a iných infekciách. Pre normálny vývoj a funkciu mozgu je vitamín D takisto nevyhnutný. Používa sa na zlepšenie nálady u ľudí trpiacich chronickými psychickými poruchami a dlhodobou únavou. Trpíte kožnými ochoreniami? Pokiaľ áno, siahnuť po vitamíne D nebude chybou, keďže má tiež vplyv na normálnu funkciu pokožky.

chlieb, vitamín D, Čítajte viac Prof. Payer: Koľko vitamínu D vieme denne získať zo stravy? Aké dávky "déčka" užívať na jeseň a v zime a ako často?

Umelé dopĺňanie vitamínu D

Tvorbu vitamínu D u ľudí ovplyvňujú rôzne faktory: geografická poloha, ročné obdobie, vek, farba pokožky. Použitie opaľovacieho krému s faktorom SPF 8 a viac blokuje UV lúče, vďaka ktorým si telo vytvára vitamín D. Farmaceutka z Dr. Max však upozorňuje, že opaľovanie sa bez ochranného krému je nezdravé a v mnohých prípadoch spôsobuje popáleniny pokožky až rakovinu kože. UV žiarenie a s tým spojenú tvorbu vitamínu D v pokožke znižuje až o 50 % taktiež oblačnosť, tieň a závažné znečistenie.

Slovensko sa zaraďuje ku krajinám s deficitom vitamínu D, a preto je vhodné dopĺňať ho umelo, zvlášť v zimných mesiacoch. Sú však aj skupiny obyvateľstva, ktoré ho potrebujú doplniť i počas jarných a letných mesiacov. Ide hlavne o tehotné a dojčiace ženy a starších ľudí (približne nad 65 rokov), ktorým klesá schopnosť tvoriť vitamín D kožou o viac než polovicu a majú vyššie riziko osteoporózy, tvrdí Jana Kucková.

Vitamín D je vhodné podávať ľuďom nepohybujúcim sa často na slnku, novorodencom, dojčatám, batoľatám a deťom približne do predškolského veku. O presnej dávke a nutnosti sa treba poradiť s pediatrom.

Znížené vstrebávanie je u ľudí po bajpase žalúdka, s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, cystickou fibrózou, zápalovým ochorením čreva, celiakiou, alergiou na mlieko, laktózovou intoleranciou či u obéznych.

probiotiká, črevá, bolesť brucha Čítajte viac Ako nám môžu probiotiká pomôcť znížiť zápal v tele?

Dostupné formy

V doplnkoch výživy je vitamín D k dispozícii v dvoch formách: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). D3 je živočíšna forma a D2 je rastlinná forma vitamínu D. Môže sa zdať, že vitamíny D2 a D3 sú v nutričných hodnotách rovnaké, ale pri vysokých dávkach je vitamín D2 menej účinný a má kratšiu trvanlivosť, vysvetlila odborníčka z Dr. Max.

Vitamín D sa vyskytuje na trhu vo forme rybieho oleja, tabliet alebo kapsúl. Výhodou kapsúl je obsah olejového nosiča na lepšie vstrebanie. Pri tabletách neobsahujúcich olej je potrebné užitie s jedlom, ktoré je bohaté na tuky.

Pre malé deti, ktoré nemusia dostatočne spolupracovať, nechcú alebo nedokážu prehltnúť tabletu, sú dostupné kvapky, ktoré sa môžu nakvapkať priamo do mlieka. Ak pociťujete pri užívaní vitamínu D vedľajšie účinky v súvislosti s tráviacim systémom (máte zápchu, plynatosť, bolesti brucha), môžete si rozdeliť dennú dávku na viacero menších.

Interakcie a kombinovanie

Vitamín D zvyšuje hladinu vápnika v krvi, a preto by ho nemali užívať ľudia, ktorí ju už majú zvýšenú (tzv. hyperkalciémia). „Opatrní buďte aj vtedy, ak máte ochorenie pečene a obličiek či močové kamene, keďže týmito cestami sa vitamín D dostáva z tela von (tu niekedy postačí úprava dávkovania). Rovnako ak trpíte na nejakú srdcovú chorobu alebo máte ochorenie prištítnych teliesok, konzultujte užívanie lieku s lekárom, keďže pri predávkovaní môžu byť príznaky horšie,“ pokračuje Jana Kucková z Dr. Max.

Je dôležité spomenúť aj informáciu, že niektoré lieky môžu účinnosť vitamínu D znižovať, ako napríklad lieky na epilepsiu, protizápalové steroidné lieky či antituberkulotikum. Vyhnite sa taktiež užívaniu alkoholu s vitamínom D, pretože alkohol spomaľuje v krvi premenu vitamínu na aktívnu formu.

Farmaceutka pripravila prehľadné rozdelenie kombinovania s inými doplnkami výživy:

Vápnik + vitamín D3: Vitamín D pôsobí veľmi priaznivo na vstrebávanie vápnika. Ak má naše telo dostatok vitamínu D, dokáže zvýšiť vstrebateľnosť vápnika až štvornásobne a riešiť tak regeneráciu kostného tkaniva efektívnejšie.

Horčík + Vitamín D3: Príjem horčíka je nevyhnutný pre optimálnu aktivitu vitamínu D a zároveň vitamín D pôsobí pozitívne na vstrebávanie horčíka. Tato kombinácia je preto tiež vhodná.

Vitamín K2 + Vitamín D3: Kým vitamín D zabezpečuje samotné vstrebávanie vápnika do krvi, vitamín K2 dohliada na to, aby sa vápnik dostal tam, kde je potrebný. Tieto dva vitamíny majú synergický účinok aje vhodné užívať ich spoločne.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #depresia #kosti #osteoporóza #vitamín D #Astma