Úrad verejného zdravotníctva radí aj odstraňovať obaly, v ktorých boli hydina či vajcia zabalené. Rozmrazovať hydinu odporúča na podnose v chladničke, pričom je takisto dôležité odstraňovať tekutinu, ktorá pri rozmrazovaní vyteká.
Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa ÚVZ potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. „Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné," priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.
Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny. „V prípade zmeny správania hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil úrad. Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno zavolať aj na číslo 112.
„Nedotýkajte sa kadáveru (mŕtvol), vyvarujte sa akéhokoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.)," spresnil.
Horúčka i kašeľ
Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.
Vtáčou chrípkou sú ohrozené najmä osoby, ktoré sú v priamom kontakte s chorým či uhynutým vtáctvom. Ide napríklad o farmárov, veterinárov či robotníkov zapojených do utrácania a likvidácie vtáctva. V prípade, že sa u nich objavia príznaky chrípky, mali by kontaktovať lekára.
Rada na leto
Odporúča sa tiež nekúpať sa v lete vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých sa nachádzajú uhynuté vtáky alebo iné zvieratá. Tiež dodržiavať zásady osobnej hygieny, najmä dôkladné umývanie rúk, pri chove domácej hydiny.