Smutná správa o zdraví Slovákov… Najväčší onkologický ústav praská vo švíkoch

Národný onkologický ústav vlani hospitalizoval viac pacientov ako pred pandémiou, výrazne stúpol aj počet podaných chemoterapií. V roku 2023 tak dosiahol v mnohých medicínskych výkonoch vyššie údaje ako v roku 2019.

08.02.2024 11:00
národný onkologický ústav v Bratislave Foto: ,
Národný onkologický ústav v Bratislave.
debata (1)

V roku 2023 prešlo bránami najvyššieho špecializovaného onkologického pracoviska na Slovensku vyše 42 000 pacientov. Stúpajúcu tendenciu zaznamenal Národný onkologický ústav tiež v počte 9 515 hospita­lizovaných pacientov, čo bolo o šesť percent viac ako v roku 2022.

„V roku 2023 Národný onkologický ústav dosiahol v mnohých medicínskych výkonoch vyššie údaje ako pred pandémiou v roku 2019. Aj počas náročných pandemických rokov sme poskytovali zdravotnú starostlivosť v štandardnom režime na očakávanej kvalitnej úrovni. Naše špičkové tímy sú vyhľadávané pre svoj odborný a ľudský prístup, ako aj snahu neustále na sebe pracovať a vzdelávať sa. Za každou liečbou je ich obetavá, namáhavá práca a trpezlivosť,“ zdôraznil riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher.

Na Oddelení ambulantnej chemoterapie ústav v roku 2023 podal 28 014 chemote­rapií, čo je o 3 075 viac ako v roku 2022. To predstavuje doposiaľ najväčší medziročný nárast o 12,3 percenta. „Aj keď ide o najväčšie pracovisko na Slovensku, plánujeme ho rozšíriť, aby sme dokázali zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pri stúpajúcom počte pacientov,“ uviedol ústav. Vlani uskutočnil tiež 3 197 chirurgických a gynekologických operačných výkonov a zákrokov, čo znamená medziročný nárast o 8,2 percenta.

Alarmujúce čísla

Každý rok pribudne približne 40 000 Slovákov chorých na rakovinu. Medzi najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku u mužov patrí karcinóm prostaty, karcinóm hrubého čreva a konečníka a karcinóm pľúc. U žien dominuje karcinóm prsníka, na druhom mieste je karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom karcinóm tela maternice.

Zákernosť mnohých onkologických diagnóz spočíva v tom, že sa v počiatočných štádiách často vôbec neprejavujú. Základným faktorom úspešnej liečby je včasná diagnostika ochorenia a včasné nasadenie liečby. Z mnohých onkologických diagnóz sa stávajú chronické choroby. Preto sa aj mnohí naši lekári angažujú v oblasti osvety a apelujú na verejnosť, aby dbali o svoje zdravie, absolvovali preventívne prehliadky u všeobecného lekára a gynekológa ako aj onkologický skríning tzv. onkokontrolu.

Nádory sa po zmiernení úmrtnosti na Covid-19 v roku 2022, odkiaľ pochádzajú posledné štatistiky, stali opäť druhou najčastejšou príčinou smrti v SR s podielom takmer 22 percent. Podiel úmrtí na nádory pred pandémiou bol 17 percent. V predminulom roku na onkologické ochorenia zomrelo celkom 13 072 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkológia #Národný onkologický ústav #onkologické ochorenia