Zbohom antidepresíva? Depresiu by mohli účinne liečiť, a teraz sa podržte... probiotiká!

Vedci z lekárskej univerzity v americkom štáte Virgínia zverejnili výsledky sľubnej štúdie, ktoré naznačujú, že zdraviu prospešná baktéria Lactobacillus bulgaricus brzdí vznik duševných problémov, ako sú depresie a úzkosti. Pri experimentoch na skupinách myší zistili, že prítomnosť probiotík v črevnej mikroflóre zabezpečila nižšiu mieru stresu a úzkosti.

11.02.2024 10:00
ruky, brucho, srdce, trávenie, črevo, probiotiká Foto:
Probiotiká neovplyvňujú len trávenie, ale i psychický stav.
debata (2)

„Výskum zdôrazňuje úlohu črevného mikrobiomu pri regulácii stresu a úzkosti a ukazuje, ako výživa ovplyvňuje našu duševnú pohodu,“ sumarizuje neurológ profesor Bankole A. Johnson. Americkým vedcom sa pomocou experimentu podarilo preukázať, že Lactobacillus bulgaricus je takzvané psychobiotikum s pozitívnym vplyvom na duševné zdravie.

„Tieto zistenia by mohli viesť k revolúcii v liečbe psychických ťažkostí, pretože naznačujú, že zahrnutie potravín bohatých na laktobacily by mohlo byť účinnou stratégiou na zvládanie stresu, depresie a úzkosti," vysvetľuje odborník na výživu doktor Sas Parsad.

bryndza Čítajte viac Bryndza a Slováci patria k sebe. Na čo si dávať pri jej kúpe pozor?

Silnejšia psychika aj v extrémnych podmienkach

Vplyv na psychiku ľudí už skôr vedci skúmali počas 150-dňovej expedície do extrémnych antarktických podmienok. Časť námorníkov a dôstojníkov užívala doplnok stravy obsahujúci Lactobacillus bulgaricus. U týchto účastníkov expedície následné psychologické štúdie preukázali vyššiu psychickú stabilitu, nižšiu mieru depresie, úzkosti a absenciu akýchkoľvek náznakov syndrómu vyhorenia ako u kontrolnej skupiny, ktorá probiotiká neužívala.

Veda časom rozširuje oblasti, na ktoré majú probiotiká pozitívny vplyv. Zďaleka to nie je len dobré trávenie. Dnes sa už vie, že v črevách sídli až 80 percent imunitného systému a bez užitočných baktérií probiotík, ktoré tráviaci trakt osídľujú, nie je možné udržať si dobré zdravie. Ak je bakteriálne zloženie v črevách narušené, hrozí oveľa väčšia náchylnosť napríklad na respiračné ochorenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #depresia #úzkosť #probiotiká #črevná mikroflóra #úzkostná porucha