Je toto normálne? Herečka predstierala vlastnú smrť, aby upozornila na…

Indická herečka predstierala vlastnú smrť, aby zvýšila povedomie o rakovine krčka maternice. O deň neskôr svoj údajný skon sama vyvrátila.

09.02.2024 16:00
lekárka, pacient, prehliadka, zdravotníctvo Foto:
Rakovina krčka maternice postihuje aj mladé ženy.
debata

Instagramový účet Púnam Pándejovej, ktorý sleduje 1,3 milióna ľudí, minulý piatok uviedol, že 32-ročná herečka „s chorobou statočne bojovala", avšak napokon jej podľahla. Post sa stal súčasťou kampane na sociálnych sieťach, ktorej cieľom bolo zvýšiť povedomie o rakovine krčka maternice. Týmto šokujúcim spôsobom chcela herečka a influencerka dosiahnuť, aby sa viac hovorilo o chorobe, na ktorú v Indii ročne zomiera až 77 tisíc žien.

Na Slovensku si túto vážnu diagnózu ročne vypočuje 600 žien a dve stovky jej, žiaľ, podľahnú. Ako uvádza český Národný zdravotnícky informačný portál, najvýznamnejšou príčinou vzniku rakoviny krčka maternice je dlhodobá infekcia ľudským papilomavírusom (HPV).

Ochorenie má povesť „tichého zabijaka“, pretože v raných štádiách sa neprejavuje žiadnymi výraznými príznakmi. Ak sa už objavia, zhubný nádor je zvyčajne v pokročilom štádiu. Prevencia v podobe prehliadok u gynekológa či očkovania proti HPV vírusu sú teda rozhodujúcim faktorom.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie pripadá na Indiu takmer štvrtina prípadov rakoviny krčka maternice na svete a každý deň príde kvôli tejto chorobe o život viac ako 200 žien.

Spevák Pavol Habera a modelka Daniela Peštová prišli aj na záverečný ceremoniál. Čítajte viac Partnerka Paľa Haberu dala očkovať syna proti rakovine. A dostala poriadne naložené!

Zrazu o tom všetci hovoria…

„Áno, predstierala som svoju smrť, čo bol extrémny prostriedok. Ale zrazu všetci hovoríme o rakovine krčka maternice, nie? Som hrdá na to, čo sa vďaka správe o mojej smrti podarilo dosiahnuť,“ uviedla herečka.

Príspevok Púnam Pándejovej na sociálnej sieti Instagram však vyvolal debatu o spôsobe, akým na tento závažný problém upozornila. Mnohí ju kritizovali za necitlivosť voči tým, ktorí s rakovinou bojujú alebo kvôli chorobe stratili členov rodiny. Kritiku zožali tiež indické médiá za to, že o smrti herečky informovali bez toho, aby si správu overili.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #očkovanie #rakovina krčka maternice #HPV #onkologické ochorenia #HPV vírus