Rodíte? Darujte časť zo seba, možno niekomu zachránite život

Na Slovensku môže matka po pôrode darovať pupočníkovú krv Slovenskému registru placentárnych krvotvorných buniek. Ten ich zhromažďuje a uchováva bez podpory štátu či zdravotných poisťovní. Registre sú celosvetovo prepojené prostredníctvom medzinárodnej databázy a výmennej siete WMDA - World Marrow Donor Association, v ktorej transplantačné centrá z celého sveta hľadajú vhodné vzorky pre svojich pacientov.

18.02.2024 06:00
pôrod, narodenie, novorodenec, pôrodnica,... Foto:
Existujú tri zdroje krvotvorných buniek: pupočníková krv, kostná dreň a periférna krv.
debata

Genetická príbuznosť ľudí je oveľa vyššia v rámci jedného územia, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že sa vhodný darca nájde práve v národnom registri ako v medzinárodnom. Doteraz Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek známy ako Eurocord-Slovakia vyhovel 42 žiadostiam o poskytnutie uchovaných vzoriek. Doposiaľ sa na celom svete podala pupočníková krv (resp. krvotvorné bunky z nej) vyše 60-tisíckrát.

Registre pupočíkovej krvi verzus kostnej drene

Po tom, čo sa v 80. rokoch zistilo, že aj v krvi pupočníka a placenty, ktorá bola dovtedy považovaná za „biologický odpad“, sa nachádza dostatočné množstvo krvotvorných buniek, začali sa zakladať registre pupočníkovej krvi od dobrovoľných darkýň, kde sa uschovávajú transplantáty pre medzinárodnú výmenu.

Začalo sa robiť aj tzv. rodinné darcovstvo, čo znamená, že ak sa v rodine narodilo postihnuté dieťa, ktoré by v budúcnosti mohlo potrebovať transplantáciu, a matka čakala mladšieho súrodenca, pri pôrode sa odobrala pupočníková krv a tento transplantát sa bezplatne uschoval (hovorí sa tomu indikovaný odber a pre rodinu je bezplatný). V prípade súrodencov je šanca, že transplantát bude pre chorého brata či sestru kompatibilný, čiže zhodný, 25 percent. To je v prírode dosť vysoká pravdepodobnosť. V „pupočníkových registroch“ sa nachádzajú zamrazené v tekutom dusíku pri teplote mínus 196 stupňov Celzia reálne transplantáty, pretože krvotvorné bunky z pupočníkovej krvi možno, bohužiaľ, odobrať len raz za život – počas pôrodu. Naproti tomu registre darcov kostnej drene sú čisto databázy údajov. Ich nevýhodou zas môže byť to, že darcovia kostnej drene sú tu len potenciálni – ak ich neskôr oslovia, ešte stále môžu odber odmietnuť, možno už vôbec nebývajú na uvedenej adrese, ktorú do registra uviedli, dokonca medzitým mohli ochorieť či nebodaj zomrieť. Výhodou je zas možnosť opakovaného oslovenia darcu a menšie náklady na registráciu.

Odobrať pupočníkovú krv je možné jedine pri... Foto: SHUTTERSTOCK
pôrod, dieťa, novorodenec, pupočná šnúra, odber pupočníkovej krvi, pupočník, narodenie Odobrať pupočníkovú krv je možné jedine pri narodení.

Na Slovensku bola súrodenecká pupočníková krv prvýkrát použitá na liečbu v roku 1999. Bolo to v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave pri liečbe dieťaťa s chronickou myeloidnou leukémiou. Z Lucky, ktorá mala v čase transplantácie sedem rokov, je dnes už dospelá žena. Doteraz bola pupočníková krv od súrodenca na Slovensku použitá u šiestich detí. Išlo o ochorenia chronická a akútna myeloidná leukémia, vrodená Blackfanova-Diamondova anémia a aplastická anémia.

Odber pupočníkovej krvi sa nedá zopakovať

Pupočníková krv je popri kostnej dreni a periférnej krvi jedným z troch zdrojov krvotvorných kmeňových buniek, ktorých transplantácia pomáha pacientom s hematoonkolo­gickými ochoreniami, ako sú leukémie, lymfómy, myelómy a mnohé iné, ale takisto môže pomôcť ako podporná liečba pri agresívnej chemoterapii. Okrem toho sa však rozširuje využitie pupočníkovej krvi pri regeneratívnej medicíne, používa sa ako podporná liečba pre ľudí po mozgovej mŕtvici či pre deti s detskou mozgovou obrnou. Pupočníková krv odobratá pri pôrode je použiteľná kedykoľvek, aj po mnohých rokoch života človeka. Neexistuje veková hranica, kedy sa už nedá použiť. Množstvo, ktoré je možné odobrať, je však limitované a takýto odber sa nedá zopakovať.

A práve množstvo krvotvorných buniek je kľúčové pre aplikáciu pri liečbe. Tento rok však americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) schválil liek z expandovanej pupočníkovej krvi, čo pomôže vyriešiť aj problém primalých odberov a zväčšiť tak možnosť teraputického použitia tejto krvi.

Správne uskladnenie

Odber pupočníkovej krvi sa uskutočňuje tak, že pupočná šnúra, ktorá spája novorodenca s matkou, sa namiesto prestrihnutia len preruší, zachytí chirurgickým peánom a lekár do špeciálneho odberového vaku odoberie pupočníkovú krv, ktorá sa nachádza v tkanive pupočníka. V prípade, že ide aj o odber tkaniva pupočníka či placenty, deje sa tak až po pôrode placenty. Vtedy sa odstrihne časť tkaniva pupočníka, a placenta sa odoberie celá. Sú špeciálne zabalené a zaslané do tkanivového zariadenia na spracovanie. Bezplatne darovať pupočníkovú krv je možné vo vybraných pôrodniciach v Trenčíne, Poprade, Prešove, Starej Ľubovni a na bratislavských Kramároch. Viac informácií možno nájsť TU .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #pupočníková krv #pupočník #krvotovorné bunky #transplantácia krvotvorných buniek