Výrazne zlepší náladu, povzbudí imunitu a posilní srdiečko. A ešte sa pri tom krásne zohrejete…

Predovšetkým v zimnom období patrí saunovanie medzi obľúbené relaxačné aktivity, ktoré majú priaznivý účinok na fyzické a psychické zdravie. V čom a ako sa správne saunovať?

23.02.2024 15:02
Seniorka Foto:
Sauna je vhodná pre všetky vekové skupiny.
debata

„Saunovanie predstavuje vhodný spôsob otužovania organizmu, nakoľko zlepšuje jeho adaptáciu na zmeny vonkajšej teploty. Zlepšuje imunitu, funkcie srdca a ciev, prínosné je tiež pre pokožku. Okrem toho zvyšuje produkciu endorfínov (hormón šťastia) a rastového hormónu. Popri priaznivých účinkoch na fyzické zdravie pôsobí blahodarne aj na psychickú pohodu človeka,“ vymenúva benefity lekárka Kliniky liečebnej rehabilitácie Nemocnice Agel Košice-Šaca Jana Zápachová.

Zo začiatku je vhodné saunovať sa jedenkrát týždenne, neskôr približne trikrát do týždňa. Jeden cyklus saunovania pozostáva zo zahrievacej fázy a následného ochladzovania. Trvá 20 až 30 minút, pričom zahrievanie nesmie presiahnuť 15 minút. Cyklus je podľa lekárky dobré opakovať dva až trikrát. Na záver saunovania je vhodný odpočinok v tichej tmavej miestnosti.

„Schladenie sa po zahriatí organizmu je neoddeliteľnou súčasťou saunovania. Kontrastný účinok tepla a chladu je tréningom termoregulácie a vedie k lepšej adaptabilite organizmu na tepelné zmeny vonkajšieho prostredia. Je viacero spôsobov schladzovania – sprchovanie, omývanie alebo ponorenie do ľadovej vody. Pri schladzovaní vynechávame hlavu a zhlboka dýchame,“ odporúča lekárka.

Nezabúdajte piť

V saune sa zvyšuje telesná teplota, potením sa vylúči 500 až 1500 mililitrov potu. Pri nedostatočnom príjme tekutín môže dôjsť k dehydratácii a zníženiu krvného tlaku. Je vhodné vypiť primerané množstvo tekutín pred saunovaním a následne vo fáze odpočinku. Vhodná je podľa lekárky čistá voda, bylinkové čaje, riedené džúsy a minerálky.

Môžu sa saunovať aj deti?

Sauna je vhodná pre deti od troch rokov, ktoré už vedia vyjadriť svoje pocity, teda povedať, či je im to príjemné alebo nie. Je potrebné na dieťa stále dohliadať a v prípade nepríjemných pocitov saunovanie ukončiť.

„Zahrievacia fáza by u malých detí nemala prekročiť tri minúty, u starších päť až osem minút. Deti vo veku nad desať rokov sa môžu saunovať osem až desať minút. Ochladzovanie by malo byť pozvoľné a krátke, s použitím vlažnej vody. Vyhýbame sa pritom hlave a zátylku. Deťom stačí absolvovať celý cyklus saunovania jedenkrát.

Pre koho sauna nie je

Saunovanie sa neodporúča u ľudí so závažným srdcovým ochorením, nedostatočne kontrolovaným tlakom krvi a pri epilepsii. Nie je vhodné tiež pri závažnom ochorení obličiek, infekčných ochoreniach, horúčkach, nedostatočne kontrolovanej cukrovke, krvácavých stavoch, trombóze žíl, zníženej citlivosti na teplo a bolesť a pri klaustrofóbii. Saunovanie sa neodporúča ďalej v tehotenstve, po požití alkoholických nápojov, pri dehydratácii a po náročnom tréningu alebo väčšej námahe.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #saunovanie #sauna #nálada #fínska sauna #infra-sauna #depresívna