Mobilný röntgen vyzerá ako roztomilý robot. Viete, na čo sa používa?

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku má pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti k dispozícii mobilný RTG prístroj. Toto pohyblivé zariadenie umožňuje robiť röntgenové snímky mimo röntgenového pracoviska. Využíva sa najčastejšie pri vyšetrovaní pacientov z oddelení intenzívnej medicíny.

28.02.2024 16:00
Agel 2 Foto:
Zdravotník obsluhuje prístroj pri inkubátore.
debata

Zamestnanci rádiologického oddelenia kežmarskej nemocnice už majú niekoľkomesačné pracovné skúsenosti s mobilným RTG prístrojom. Hlavnou výhodou prenosných RTG prístrojov je práve ich mobilnosť.

Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby sa dali jednoducho premiestniť z miesta na miesto. Zdravotníci tak vedia efektívne robiť RTG snímky v rámci nemocnice tam, kde to je práve potrebné a nevyhnutné.

„Mobilný RTG prístroj sa využíva v prípade, kedy nie je možné pacienta dostaviť do RTG vyšetrovne, alebo je to príliš komplikované. Najčastejšie sa prístroj využíva na vyšetrenia pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, ďalej sú hospitalizovaní na JIS interného oddelenia a JIS novorodeneckého oddelenia, kde sa v prípade potreby vyšetrujú novorodenci v inkubátore,“ vysvetľuje vedúci rádiologický technik kežmarskej nemocnice Marián Ksiažek.

Mobilné RTG zariadenie uľahčuje prácu... Foto: nemocnica Kežmarok
mobilný RTG prístroj Mobilné RTG zariadenie uľahčuje prácu zdravotníkom.

Pokročilá technológia

Moderné RTG prístroje disponujú pokročilými technológiami. Minimalizujú dávku žiarenia, ktorej je vystavený pacient a obsluhujúci personál. Kežmarská nemocnica využila prenosný RTG prístroj v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti už na viacerých vyššie spomenutých oddeleniach.

Výnimočne sa mobilný RTG prístroj používa aj na bežnom internom alebo detskom oddelení, kedy je pacient z nejakého dôvodu izolovaný. Prístroj má pokročilé moderné funkcie, ako je možnosť digitálneho záznamu a okamžitého zdieľania snímok.

Snímka hrudníku malého dieťaťa. Foto: nemocnica Kežmarok
mobilný RTG prístroj Snímka hrudníku malého dieťaťa.
debata chyba
Viac na túto tému: #rontgen #JIS #neonatológ #ARO