Len málokto sa mu vyhne. Tento zdravotný problém ohrozuje najmä ľudí nad 60 rokov, seniorov nepríjemne obmedzí v živote

Sivý zákal je očné ochorenie podmienené najmä vekom, pri ktorom sa šošovka v oku postupne zakalí a stráca svoju priehľadnosť, čo vedie k zhoršovaniu zraku. Je to bežný problém a možno ho riešiť chirurgicky, avšak stále sa s ním spája viacero mýtov, ktoré môžu zbytočne oddialiť operáciu. Ktoré sú to?

02.03.2024 06:00
oči, okuliare, únava, notebook, práca Foto:
Sivý zákal zhoršuje zrak.
debata (1)

Odstránenie sivého zákalu patrí medzi najčastejšie chirurgické zákroky. U nás je navyše hradené zdravotnou poisťovňou. Samotný zákrok trvá len pár minút, je bezbolestný a bezpečný. Napriek tomu o tomto vekom podmienenom ochorení kolujú mnohé nepravdy, ktorým ľudia zvyknú veriť. Oberajú sa tak zbytočne o čas a o lepší pohľad na svet.

Katarakta, ako sa sivý zákal nazýva odborne, je vekom podmienené ochorenie, to znamená, že sa mu počas života vyhne len málokto. Najčastejšie sa prejavuje po 60. roku života. Sivý zákal však môže vzniknúť za určitých podmienok aj skôr. Napríklad pri autoimunitných ochoreniach, po úraze oka alebo pri užívaní niektorých liekov. Dokonca môže byť aj vrodený.

Život so zákalom

Kvalita zraku sa výrazne zhoršuje, človek začína vidieť akoby cez mliečne sklo, hmlisto a zo života sa mu vytrácajú farby. Horšie rozpoznáva tvary a negatívny vplyv má katarakta aj na orientáciu sa v priestore. Preto je pre seniorov taký nebezpečný.

„Starší človek so sivým zákalom nielenže vidí horšie, ale prichádza aj o množstvo dôležitých podnetov. Prestáva sa hýbať a komunikovať s okolím. Veľmi skoro sa tak uňho môžu prejaviť aj náznaky demencie,“ povedal Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia.

4 mýty o sivom zákale

Prečítajte si štyri najčastejšie mýty, ktoré sa spájajú so sivým zákalom. Nie je pravdou, že s operáciou treba počkať, až sa choroba naplno rozvinie, je to práve naopak. Medzi mylné informácie tiež patrí, že aj po operácii je nutné nosiť okuliare. Nemusí to tak byť.

makula, degenerácia makuly, VPDM, vekom podmienená degenerácia makuly Čítajte viac Slováci nepoznajú ochorenia sietnice, pritom najmä tie vedú k strate zraku

Mýtus č. 1: Zákal musí dozrieť, aby sa mohol odstrániť

Čím skôr človek so sivým zákalom operáciu podstúpi, tým lepšie, netreba na nič čakať. „Operácia v skoršom štádiu zákalu je pre pacienta vždy šetrnejšia a rýchlejšia. Chirurg ju môže vykonať buď štandardným postupom, alebo s pomocou lasera. Práve pri laserovej operácii sivého zákalu femtosekundovým laserom nepoužíva očný chirurg skalpel či iné ostré nástroje,“ pokračuje chirurg. Počas zákroku sa pôvodná (zakalená) šošovka nahradí v oboch prípadoch novou, umelou.

Mýtus č. 2: Za operáciu si priplatíte

Operáciu sivého zákalu preplácajú na Slovensku všetky zdravotné poisťovne. V tomto prípade je z verejného poistenia hradená implantácia monofokálnej šošovky. Vďaka nej sa človek zbaví sivého zákalu a súčasne aj okuliarov, ktoré nosil do diaľky. Priplatiť si však môže za trifokálne šošovky alebo šošovky s predĺženou hĺbkou ostrosti. Tými je počas zákroku odstránený nielen sivý zákal, ale aj dioptrie na viaceré vzdialenosti – na čítanie, k práci s počítačom.

astigmatismus, zrak Čítajte viac Ako vidí človek, ktorý má problém so zrakom

Mýtus č. 3: Okuliare po operácii zostanú

To, ako po operácii človek uvidí, závisí od typu implantovanej vnútroočnej šošovky. Monofokálna odstráni zákal a jeden typ dioptrie. Vďaka multifokálnym vnútroočným šošovkám možno po zákroku zahodiť všetky typy okuliarov.

Trifokálne šošovky, okrem trvalého odstránenia dioptrií na čítanie a do diaľky, zabezpečia aj nové pohodlie na strednú vzdialenosť. „Niektoré šošovky zlepšujú navyše videnie v noci a za šera, iné dokážu korigovať aj astigmatizmus, teda poruchu zakrivenia rohovky,“ pokračuje lekár.

Mýtus č. 4: Ak po operácii ostali okuliare, nič s tým nemožno robiť

Dnes majú oční chirurgovia k dispozícii špeciálne prídavné šošovky alebo dodatočnú korekciu laserom. Ak ste podstúpili operáciu sivého zákalu pred rokmi, vďaka týmto možnostiam sa môžete rozhodnúť pre takzvanú dokorekciu aj po tridsiatich rokoch. Veková hranica neexistuje. Pomocou prídavnej šošovky sa vám môže zlepšiť videnie aj na čítanie, aj do diaľky.

Každej operácii by však malo predchádzať dôkladné predoperačné vyšetrenie. Aj vďaka nemu a jeho priebehu možno spoznať kvalitnú očnú kliniku. Môže trvať tri hodiny, ale je to nevyhnutný čas, počas ktorého pacient absolvuje všetky detailné vyšetrenia. Vďaka nim je rozhodnutie o operácii a samotná operácia bezpečná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #sivý zákal #laserová operácia #katarakta