Bezbolestná kolonoskopia je už vraj na dosah, informovali dnes na ministerstve zdravotníctva

Pacient Marián má trpko-šťastný príbeh. Jeho otec ako 70-ročný napriek evidentným zdravotným problémom odmietol test na okultné krvácanie do stolice aj kolonoskopiu. "Otec rezignoval, povedal, že to nechce, neabsolvuje a napokon zomrel na rakovinu. Test na skryté krvácanie do stolice ostal doma, tak som sa rozhodol, že si ho urobím. Bol pozitívny. Tak som si kúpil ďalší. Pozitívny. Lekárka ma poslala na kolonoskopiu, zaplatil som si analgosedáciu, našli mi nádor a vyliečil som sa. Takto mi paradoxne otec zachránil život," povedal Marián na tlačovej konferencii.

12.03.2024 16:02
Jana Pifflová Španková, NIE RAKOVINE, tlačová... Foto:
Jana Pifflová Španková: ,,Skríning kolorektálneho karcinómu funguje 5 rokov. Ale ešte sme zďaleka nevyhrali."
debata (13)

Marec je Európsky mesiac osvety o kolorektálnom karcinóme. Na Slovensku už piaty rok oficiálne prebieha pozývací skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka, ktorý zachytáva stále viac ľudí v počiatočných štádiách ochorenia. Ešte stále si však kolorektálny karcinóm vyžiada 40 nových obetí týždenne.

„Iba polovica ľudí s pozitívnym testom okultného (skrytého) krvácania do stolice absolvuje kolonoskopiu,“ konštatuje hlavná koordinátorka skríningov v SR Jana Trautenberger Ricová z Národného onkologického inštitútu. „Dôvodom je iste aj fakt, že sa kolonoskopie obávajú.“ Podľa slov ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej ministerstvo už požiadalo o pridelenie kódu zdravotného výkonu a v rámci rokovaní so zdravotnými poisťovňami bude žiadať o úhradu analgosedácie (farmakologické utlmenie pacienta do stavu, v ktorom menej vníma podnety z okolia vrátane bolesti a opadá z neho stres) počas kolonoskopického vyšetrenia. V súčasnosti si pacienti, ktorí sa obávajú bolesti a nepríjemných pocitov počas kolonoskopie, analgosedáciu hradia sami a výška sumy závisí aj od jej druhu a pracoviska (priemerný odhad týchto úhrad je cca 50 eur).

Čo je to analgosedácia pri kolonoskopii?

Pri podaní analgosedácie dostáva pacient sedatíva do žily. Pred vyšetrením sa zavedie krátka tenká umelohmotná kanyla do žily na predlaktí a tesne pred vyšetrením dostáva pacient dávku lieku na upokojenie a vždy aj silný liek proti bolesti. Počas výkonu sa monitoruje hladina okysličenia krvi a pulzová frekvencia. Pacient je pri vedomí, ale utlmený a necíti bolesť (alebo len minimálne). Po výkone je potrebné počkať na ústup účinku liekov v miestnosti určenej na prebúdzanie. Obvykle pacient ostáva v sledovaní asi 30 minút, môže to byť však aj dlhšie. Účinok sedatív pretrváva okolo 12 hodín, preto pacient nemôže viesť celý deň motorové vozidlo (prípadne vykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť) a domov musí odísť v sprievode druhej osoby.

Čo je to celková anestézia pri kolonoskopii?

Celkovú anestéziu poskytuje kvalifikovaný anestéziológ (alebo anestéziologická sestra) vo vyčlenených termínoch. Na rozdiel od analgosedácie nie je počas anestézy pacient pri vedomí a okolnosti výkonu vôbec nevníma. Celková anestézia sa vykonáva podaním anestetika do žily pacienta. Anestéziológ upravuje dávku lieku tak, aby bol pacient počas vyšetrenia v narkóze. Podávajú sa krátko účinkujúce anestetiká a pacient sa po ukončení podávania do niekoľkých minút prebúdza a v priebehu 30–60 minút po výkone účinok liekov odznie do takej miery, že môže v sprievode inej osoby odísť. Rovnako však nemôže celý deň viesť motorové vozidlo, ani vykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť.

Zdroj: Lekárske listy 2/2022)

„Od 1. marca je hradená inovatívna liečba pre metastatický karcinóm hrubého čreva a konečníka,“ hovorí Jana Pifflová Španková, prezidentka OZ NIE RAKOVINE. „My síce nechceme, aby sa pacienti dostali až do tohto štádia rakoviny, chceme ich zachytávať včas, v každom prípade nás teší zdostupnenie nového lieku pre našich pacientov.“

„Ak ide o život, musí ísť bokom hanba, strach aj výhovorky. Lebo – ide o život,“ dodal spoluzakladateľ tohto združenia, moderátor Patrik Herman, o ktorom je známe, že jeho otec zomrel na rakovinu hrubého čreva a konečníka pred osemnástimi rokmi.

Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka mužov a žien vo veku 50–75 rokov s tým, že všeobecný lekár alebo gastroenterológ im dá test na skryté krvácanie do stolice. Nárok na toto vyšetrenie majú každé dva roky. Test si každý robí doma sám s tým, že s pomocou tyčinky odoberie malú vzorku stolice do špeciálnej nádobky a tú zatvorenú odovzdá svojmu všeobecnému lekárovi. V prípade, že je tento test pozitívny, vyšetrenie je nevyhnutné doplniť kolonoskopiou – vyšetrením celého úseku hrubého čreva s pomocou tenkej sondy.

Doc. Huorka: Aké výhody má DNA test pri vyhľadávaní prípadov kolorektálneho karcinómu?
Video
Jednou z možností, ktorá však nie je oficiálnou skríningovou metódou, je DNA test, ktorý si pacient tiež môže urobiť doma. Stojí to však 249 eur. / Zdroj: TV Pravda

Pri kolonoskopickej diagnostike sa nemusí vždy diagnostikovať len rakovina čreva. Môžu sa zistiť aj iné príčiny krvácania alebo pozitívneho testu na krvácanie. Môžu to byť zápalové ochorenia čreva, divertikuly, hemoroidy (zlatá žila), ktoré je možné riešiť konzervatívnou cestou. Ak sa nájdu polypy v čreve alebo v konečníku, je vo väčšine prípadov možné odstrániť ich počas kolonoskopie a pacient nemusí byť operovaný. Ak sa zistí nádorové ochorenie vo včasnom štádiu a pacient je včas indikovaný na operačné riešenie, môže byť operácia definitívne riešenie a pacient je vyliečený.

Viac informácií na www.onkokontrola.sk. Je tu aj zoznam pracovísk vykonávajúcich skríningové kolonoskopie.

Najviac ohrozené skupiny:

Muži a ženy s diagnózou kolorektálneho karcinómu, ktorí majú zvýšené riziko vzniku iného karcinómu. Kontroly nielen hrubého čreva a konečníka sú odporúčané v kratších časových intervaloch.

Vysoké riziko majú ľudia, ktorí majú vrodenú familiárnu adenómovú polypózu, ženy, ktoré mali/majú rakovinu prsníka, vaječníka alebo maternice – okrem preventívneho vyšetrenia na okultné krvácanie by mali podstúpiť aj genetické vyšetrenie a v prípade potvrdenia tzv. Lynchovho syndrómu im bude odporúčaný špeciálny postup kontrolných vyšetrení.

Existujú aj iné genetické poruchy zvyšujúce riziko kolorektálneho karcinómu. Informujte sa u svojho lekára, či u vás nie je vhodné genetické vyšetrenie, ak sa v rodine vyskytuje/vyskytol kolorektálny karcinóm, predovšetkým vo veku pod 50 rokov, alebo sa vyskytujú viaceré nádorové ochorenia.

Muži i ženy s inými (nezhubnými) ochoreniami hrubého čreva a konečníka – zápalové ochorenia ako napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída. Crohnova choroba zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu čreva 7-krát až 20-krát, pri ulceróznej kolitíde je toto riziko ešte vyššie. Po 25 rokoch dostane 40 % pacientov trpiacich ulceróznou kolitídou rakovinu čreva!

Diabetici – pacienti s cukrovkou majú o 30 až 40 % vyššie riziko kolorektálneho karcinómu v porovnaní so zdravými ľuďmi.

Ľudia starší ako 50 rokov – riziko rastie najmä po päťdesiatke, aj keď niekedy ochorejú aj mladí ľudia. Vek sa považuje za nízkorizikový faktor, určuje, kedy treba začať s pravidelnými prehliadkami. Všetci bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú zdravotné problémy, by mali po 50. roku života podstúpiť vždy raz za dva roky test na skryté krvácanie do stolice (ak nepatria do niektorej z vysokorizikových skupín) alebo skríningovú kolonoskopiu.

Fajčiari a obézni ľudia – klinické skúšania potvrdili, že obezita má priamy vzťah k rakovine hrubého čreva a konečníka a fajčenie môže tiež podmieniť vznik tejto diagnózy.

BEZPLATNÁ INFOLINKA 0800 800 183 p­oskytuje psychologické, sociálne poradenstvo, sprevádzanie liečbou

PACIENTSKE PORADNE:

  • Bratislava, NOÚ – Klenová ul.
  • Košice, VOÚ – Rastislavova ul.
  • Fakultná nemocnica Nitra – onkológia
  • Fakultná nemocnicaTrnava – onkológia
  • Fakultná nemocnica Prešov – onkológia

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm #rakovina hrubého čreva a konečníka