Bez prevratnej pomôcky by sa nestal jadrovým fyzikom. Prvému Slovákovi ju dali presne pred 30 rokmi

Pred 30 rokmi na Slovensku prvýkrát vykonali kochleárnu implantáciu, ktorá navracia dôležitý zmysel sluch.

15.03.2024 15:00
telefón, dieťa, minulosť, chlapec Foto:
Implantát umožňuje počuť aj zvuk telefónu.
debata

„Prvým pacientom s kochleárnym implantátom bol chlapec, ktorý ohluchol po užívaní silných antibiotík. Dnes je tento mladý muž docentom jadrovej fyziky na univerzite v Bratislave. Táto implantácia mu dramaticky zmenila život," priblížil prednosta otorinolaryngo­logickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke Milan Profant, ktorý operáciu vykonal.

Poukázal na dôsledky poruchy sluchu, ak by pacienti kochleárny implantát nemali. „U malých deti by sa nevyvinula reč, nemali by komunikačné schopnosti, ale u starších ľudí je porucha sluchu jeden z najvýznamnejších prvkov, ktoré sa podieľajú na progresii neurodegenera­tívnych ochorení. Porucha sluchu, ktorá vedie k sociálnej izolácii, strate kontaktov, nezáujmu, je jeden z významných faktorov progresie napríklad Alzheimerovej choroby," priblížil.

usi, sluch, dieťa, lekár, zdravie Čítajte viac Ako čistiť deťom uši? Nijako, znie rada odborníkov

Viac ako tisíc ľudí

V súčasnosti na Slovensku využíva kochleárny implantát viac ako 1000 pacientov. Ich dostupnosť je podľa Profanta na veľmi dobrej úrovni. „Implantovaný je každý, kto to potrebuje, respektíve každý, kto sa dostane k vyšetreniu," poznamenal.

Vysvetlil, že na Slovensku je zavedený skríning sluchu novorodencov, ktorý dokáže prípadnú poruchu odhaliť. Horšia situácia je podľa jeho slov u dospelých. „Vo svete sa hovorí, že najmä u dospelých je veľká podimplantovanosť, že asi len desať percent tých, ktorí to potrebujú, sú implantovaní," uviedol. Dôležité je preto vzdelávať odborníkov, ale aj verejnosť.

Kochleárna implantácia je operačný výkon, ktorého cieľom je nahradiť porušenú funkciu vnútorného ucha a dosiahnuť to, aby človek počul. Ide o operačný výkon, pri ktorom sa do vnútorného ucha zavedie zväzok elektród, ktorý nahrádza funkciu vláskových buniek vnútorného ucha. Priamo vydáva impulzy, ktoré sú ďalej vedené sluchovým nervom do sluchových centier v mozgovej kôre.

debata chyba
Viac na túto tému: #ucho #sluch #uši #kochleárny implantát