Medvedí cesnak je hotový zázrak. Dokonale prebudí po zime, detoxikuje, povzbudí imunitu, srdce i trávenie

Po dlhej zime potrebujeme znovu nabrať energiu, zlepšiť trávenie aj očistiť organizmus. Medvedí cesnak je pre veľa ľudí prvou čerstvou potravinou z prírody, ktorú po chladnej časti roka ochutnajú. A neváhajú ju prirovnať doslova k životabudiču. Sezóna je v plnom prúde, doprajte si blahodarných účinkov rastliny plnými dúškami.

16.03.2024 06:00
Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si... Foto:
Užite i posla jari.
debata

Za priam zázračné účinky na zdravie vďačí medvedí cesnak predovšetkým svojej zložke nazývanej alicín, ktorú nájdeme aj v bežnom cesnaku. Ide o sírnu zlúčeninu so všestranným pôsobením na ľudské zdravie.

Alicínu sa hovorí aj prírodné antibiotikum, pretože dokáže ničiť mikroorganizmy, predovšetkým baktérie, dokonca aj tie, na ktoré už nefungujú antibiotiká. Ďalej funguje aj proti vírusom, plesniam či črevným parazitom. Bojuje proti chrípke, prechladnutiu, respiračným nákazám, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom, vírusom spôsobujúcim opary a podobne.

Alicín je silný antioxidant, čo znamená, že chráni pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto molekuly vznikajú pri metabolizme a môžu poškodzovať bunky a prispievať k vývoju rôznych ochorení, ako je aj rakovina a kardiovaskulárne choroby.

Alicín má tiež silné protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť zápalové procesy v tele. Tieto vlastnosti môžu byť prospešné pri liečbe ochorení, ako je napríklad reumatoidná artritída.

Medvedí cesnak Čítajte viac Štyri dobré dôvody, prečo jesť medvedí cesnak

Zníži cholesterol i tlak

Niektoré štúdie naznačujú, že alicín môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku a byť tak prevenciou srdcového infarktu. Pomáha tiež zlepšiť pružnosť ciev a znížiť riziko viacerých srdcových ochorení, napríklad arytmií.

Alicín je tiež známy ako stimulant imunity. Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo vitamínu C, až 150 miligramov na sto gramov. Céčko rovnako podporuje obranyschopnosť.

Medvedí cesnak obsahuje enzýmy, ktoré podporujú tráviaci systém a zlepšujú trávenie. Pomáha tiež pri udržiavaní rovnováhy v črevnej mikroflóre, čo môže viesť k lepšiemu vstrebávaniu živín z potravy a k celkovému zlepšeniu zdravia. Podporuje aj správnu činnosť žalúdka a chuť do jedla.

Prírodné zložky v medveďom cesnaku pomáhajú pri detoxikácii tela tým, že podporujú činnosť pečene a obličiek. Tieto orgány sú zodpovedné za čistenie organizmu od toxínov a odpadových látok, a medvedí cesnak môže podporiť ich funkciu.

O medveďom cesnaku sa ďalej vie, že urýchľuje hojenie rán a vredov, zlepšuje kožné problémy, upokojuje kŕče svalov, podporuje tvorbu krvi a tiež posilňuje nervový systém.

Dva recepty na podporu zdravia

Lístky medvedieho cesnaku možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie a šalátov, koreniť ním polievky, rizotá, fašírky, omelety. Výborné je aj pesto či špenát z medvedieho cesnaku.

Špenát z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 lyžica olivového oleja, 20 g slnečnicového semienka, soľ

Postup: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako tak cibuľku, všetko dajte do panvice spoločne so semienkom a soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajíčko a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte kvalitný olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku pre využitie živín. Už nevarte, podávajte.

Pesto z medvedieho cesnaku

Suroviny: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml oleja (olivového), 50 g parmezánu, 10 g sezamového semienka, 2 g soli

Postup: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložte do mixéra a jemne rozmixujte. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienko. Pár sekúnd ešte pomixujte, snažte sa však zachovať štruktúru semienka a kúsky syra. Umiestnite pesto do pohára, zmes zalejte ešte trochou oleja, starostlivo uzavrite a nechajte v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.

(zdroj receptov: Naturehouse)

Ako ho uchovávať

Medvedí cesnak je ideálne spotrebovať hneď po príchode domov, jeho listy rýchlo strácajú sviežosť. V chladničke ho skladujte maximálne pár dní v suchom otvorenom vrecúšku, pokojne plastovom. Ak chcete bylinu dať do mrazničky, listy umyte, usušte, nasekajte a zabaľte do vzduchotesného vrecka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #srdce #medvedí cesnak #pesto