Pestrec mariánsky
Používa sa hlavne na detoxikáciu pečene a celého organizmu, avšak vynikajúci je aj na zníženie príliš vysokého cholesterolu, a to vďaka obsahu látky silymarín. Štúdie naznačujú, že silymarín môže znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu a zároveň zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Najviac účinnej látky obsahujú plody, pripravte si preto čaj práve z drvených plodov tejto rastliny.
Petržlenová vňať
Zdobte ňou pokrmy, pridávajte ju do jedál, vyrobte si z nej pesto. Petržlenová vňať obsahuje látky ako flavonoidy a polyfenoly, ktoré svojimi antioxidačnými účinkami pôsobia proti škodlivým voľným radikálom. Tie poškodzujú cievne steny a zvyšujú hladinu cholesterolu. Okrem toho vňať obsahuje vlákninu a vitamín C, ktoré cholesterol, naopak, znižujú.
Veronika lekárska
V ľudovom lekárstve je veľmi obľúbenou bylinkou. Vysokú hladinu cholesterolu pomáha znižovať podporou krvného obehu. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam chráni podobne ako petržlenová vňať cievy pred poškodením, čo znižuje riziko aterosklerózy, teda ukladania tukových plátov do ciev. A napokon, veronika lekárska podporuje aj tráviaci systém, čo eliminuje toxíny v tele a má tak vplyv aj na hladinu cholesterolu. Pite čaj z vňate tejto bylinky.
Čakanka obyčajná
Čakanka obsahuje rozpustnú vlákninu inulín, ktorá pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu. Rozpustná vláknina sa viaže na cholesterol v tráviacom trakte a pomáha ho odstraňovať z tela, čím znižuje jeho hladinu v krvi. Čakanka má aj ochranné účinky na steny ciev. Prospeje vám čaj z vňate.
Psyllium
Psyllium je rastlina, ktorej semená sú známe ako bohatý zdroj rozpustnej vlákniny. Gélová hmota, ktorú vytvára psyllium v čreve, bráni vstrebávaniu cholesterolu z potravy do krvného obehu. Okrem toho vláknina slúži ako potrava pre zdraviu prospešné mikroorganizmy, ktoré osídľujú naše črevo. Táto prospešná mikroflóra potom produkuje látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.
Ktoré ďalšie bylinky znižujú cholesterol?
Patria medzi ne pŕhľava, mäta, ginkgo biloba či salvia. Z rastlín ďalej veľmi pomáhajú cibuľa a cesnak, a to vďaka obsahu látky alicín.