Prvý človek na svete úspešne dostal obličku z prasaťa. Dáva to nádej mnohým pacientom

Tímu lekárov z nemocnice v americkom Bostone sa ako prvému na svete podarila úspešná transplantácia obličky z geneticky modifikovaného prasaťa živému človeku. Nemocnica Massachusetts General Hospital (MGH) to oznámila s tým, že 62-ročnému pacientovi sa po operácii darí dobre a čoskoro by mohol byť prepustený. Dáva to nádej ľuďom s chorými obličkami.

22.03.2024 10:00
obličky, dlane, transplantácia, transplantácia... Foto:
Transplantácie by jedného dňa mohli dialýzu poslať do dejín.
debata (2)

Chirurgovia štvorhodinovú transplantáciu vykonali v sobotu, uvádza vyhlásenie MGH. Nová oblička podľa lekárov čoskoro začala vytvárať moč. Orgán bol odobratý z prasaťa, na ktorom spolupracovníci nemocnice vykonali desiatky genetických úprav s cieľom zlepšiť kompatibilitu s človekom. Experiment nadväzuje na roky pokroku v odbore xenotransplantácie, ako sa označuje snaha nahrádzať nefunkčné ľudské orgány tými zvieracími. Po desaťročia koncept nefungoval, keďže ľudský organizmus zvieracie tkanivo odmietal.

V posledných rokoch sa však lekárom podarilo pacientom transplantovať prasacie srdce. Dvaja muži, ktorí ho v USA dostali vlani a predvlani, však zomreli do niekoľkých týždňov.

žena, cukrovka, diabetes, inzulín Čítajte viac Cukrovka môže fatálne poškodiť srdce aj obličky. Ako sa tomu vyhnete?

Roky snahy

„Úspech tejto transplantácie je vyvrcholením úsilia tisícov vedcov a lekárov trvajúceho niekoľko desaťročí. Dúfame, že tento prístup k transplantáciám ponúkne záblesk nádeje miliónom pacientov po celom svete, ktorí trpia na zlyhanie obličiek,“ uviedol jeden z lídrov projektu Tatsuo Kawai.

Nemocnica tiež vyzdvihuje odvahu pacienta Richarda Slaymana, ktorý si nechal orgán voperovať. Muž sa mnoho rokov potýkal s cukrovkou a na konci roka 2018 dostal novú obličku od zosnulého darcu. Po necelých piatich rokoch ale transplantovaná oblička začala zlyhávať a Slayman musel znovu začať chodiť na dialýzu, čo je postup, pri ktorom sa umelo nahrádza funkcia obličiek.

Ak by sa z transplantácií obličiek z geneticky upravených zvierat stala bežná prax, dialýza by sa mohla stať prežitkom, povedal ďalší člen tímu Leonardo Riella. Na dialýzu musí v USA chodiť vyše 800 000 ľudí a viac ako 100 000 ich v krajine čaká na transplantáciu obličky. Každý rok tisíce takýchto pacientov zomierajú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #dialýza