Kúpeľná lekárka z Piešťan: Toto v zrkadlisku rozhodne nerobte!

S MUDr. Alenou Korenčíkovou, vedúcou lekárkou v Balneo I, Kúpele Piešťany, sme sa zhovárali aj o tom, prečo by sme v zrkadlisku nemali čeriť hladinu vody. S ktorými diagnózami najviac pomôže tunajšia kúpeľná liečba? Sú však ochorenia, s ktorými do kúpeľov, bohužiaľ, nesmieme prísť. Aký je rozdiel v účinku bahna a minerálnej vody? Ak neviete, prečítajte si náš rozhovor a dozviete sa ešte omnoho viac.

28.03.2024 00:00
V zrkadlisku by sa mineralna voda mala... Foto:
V zrkadlisku by sa minerálna voda mala zrkadliť.

Slovensko je nesmierne bohaté na minerálne pramene a má bohatú históriu kúpeľníctva. Ako si správne vybrať?

Na Slovensku je takmer 1600 rôznych prameňov minerálnych a termálnych vôd a 23 kúpeľných miest. O uznaní prírodnej liečivej vody a prírodnej minerálnej vody rozhoduje podľa presne špecifikovaných kritérií a platnej legislatívy Štátna kúpeľná komisia MZ SR. Jednotlivé kúpele sa špecializujú na liečbu konkrétnych ochorení podľa zloženia prírodnej minerálnej vody a dlhodobej balneologickej praxe. Niektoré sú vhodné na liečbu ochorení dýchacích ciest, iné na kožné, ďalšie na choroby pohybového ústrojenstva a podobne. Čo sa týka liečby pohybového aparátu, reumatických a neurologických ochorení, najznámejšie sú kúpele Piešťany.

Ktorými diagnózami sa konkrétne zaoberajú Kúpele Piešťany?

Z reumatických ochorení sú to najčastejšie reumatoidná artritída, Bechterevova choroba, prípadne psoriatická artritída. Treba zdôrazniť, že pri reumatických ochoreniach je kúpeľná liečba vhodná v "kľudovom“ štádiu, keď je nízka zápalová aktivita a kĺby nie sú opuchnuté. Z ortopedických diagnóz sú to najmä artrózy, stavy po úrazoch a operáciách kĺbov. Liečime aj neurologické ochorenia ako napríklad Parkinsonovu chorobu, stavy po cievnej mozgovej príhode, vertebrogénne syndrómy (bolesť chrbtice, ktorá môže vyžarovať napríklad do nohy), ale aj stavy po neurochirurgických operáciách.

Prečo akútna fáza ochorenia nie je vhodná na tepelné procedúry?

V akútnej fáze je z fyzikálnych metód vhodná skôr lokálna kryoterapia (napr. studené obklady), pretože teplo zápal zhoršuje.

MUDr. Alena Korenčíková je vedúca lekárka v... Foto: Ensana Piešťany
thumbnail MUDr. Alena Korencikova, pr, nepouzivat MUDr. Alena Korenčíková je vedúca lekárka v Balneo I, Kúpele Piešťany.

Čím sú špecifické Piešťany? Čím je unikátna tunajšia minerálna voda?

Termálna minerálna voda, ktorej teplota je 67 až 69 stupňov Celzia, vyviera z hĺbky až dvetisíc metrov. Je to síranovo-hydrogénuhliči­tanová, vápenato-horečnato-sodná voda so zvýšeným obsahom sírovodíka, ktorý je veľmi dôležitý pri ochoreniach pohybového aparátu. Samozrejme, pri aplikáciách minerálnej vody sa nemôže používať takáto vysoká teplota. V zrkadlisku je teplota minerálnej vody 38 až 39 stupňov Celzia, v schladenom zrkadlisku 36 až 37 stupňov Celzia a v minerálnych vaniach je teplota vody od 34 do 36 stupňov Celzia. Rozdiel medzi minerálnou vaňou a zrkadliskom je iba v teplote kúpeľa. Klienti majú veľakrát pocit, keď im do minerálnej vane dopúšťajú studenú vodu, že im kúpeľ riedia. Nie je to pravda, aj tá chladnejšia voda je minerálna, takže tam nie je žiadny rozdiel v obsahu minerálnych látok.

Po minerálnej vode je druhým, pre Piešťany veľmi špecifickým liečivým zdrojom bahno. Bahenné procedúry ponúka na Slovensku len zopár kúpeľných miest.

Piešťanské sírne bahno prechádza troma fázami zrenia. Prvá je v obtokovom ramene rieky Váh, v mieste bludných výverov termálnej sírnej vody. Druhá fáza je v zrecích bazénoch, kde je bahno jeden rok pod hladinou sírnej termálnej vody. V tretej fáze sa bahno pred samotnou aplikáciou ponorí na 48 až 72 hodín do 67°C termálnej sírnej vody. Piešťanské bahno je jedným z najkvalitnejších peloidov (prírodná látka, ktorá sa po úprave môže používať na terapeutické účely – pozn. aut.) na svete a obsahuje prospešné nepatogénne sírne baktérie, ktoré zvyšujú využiteľnosť síry organizmom. Dozreté bahno je oceľovo modré až čierne, maslovej konzistencie, plastické, priľnavé, vysoko viskózne a odovzdáva teplo 4× pomalšie ako voda, takže umožňuje prestup tepla do hlbokých štruktúr organizmu.

Takto vyzerá bahnisko v Irme. Tu je možné... Foto: Ensana Piešťany
bahnisko, Piešťany, kúpele Piešťany, bahno, kúpele Takto vyzerá bahnisko v Irme. Tu je možné ponatierať sa bahnom, ktoré sa nachádza na dne.

A aký účinok má termálna minerálna voda a sírne bahno?

Majú výrazné protizápalové účinky, pretože znižujú aktivitu zápalových buniek, majú protibolestivé, protiopuchové a regeneračné účinky. Znižujú svalové spazmy a zlepšujú pohyblivosť kĺbov a chrbtice. Piešťanské sírne bahno navyše obsahuje látky, ktoré znižujú degradáciu elastínu, kolagénu a hyalurónanu v chrupavkách, šľachách a spojivových tkanivách. Dôležité je, že dlhodobé pozitívne účinky sa dosahujú až po sérii aplikácii. Jednorazové podanie má len krátkodobý okamžitý účinok.

Je z množstva diagnóz, ktoré ste menovali, niektorá taká, s ktorou máte v Kúpeľoch Piešťany najväčší úspech? Keď po absolvovaní kúpeľnej liečby remisia, obdobie bez príznakov, trvá najdlhšie?

Je ťažké vybrať jednu diagnózu, pretože piešťanské prírodné liečivé zdroje sú účinné na množstvo ochorení pohybového aparátu, reumatické aj neurologické diagnózy. Samozrejme, optimálne je myslieť na prevenciu a prísť už v období, keď napríklad chrbtica začína bolieť ešte „len“ z funkčnej poruchy, teda zo svalovej nerovnováhy a nedošlo ešte k štrukturálnym zmenám. Vtedy vieme pomôcť rýchlo a efektívne, pričom dôležité je aj následné dodržiavanie určitých opatrení v domácom prostredí a v práci. Závažnejšie ochorenie vyžaduje minimálne dvoj- , najlepšie však trojtýždňovú kúpeľnú liečbu. Pre pacientov po operáciách pohybového aparátu uhrádza zdravotná poisťovňa až štyri týždne kúpeľnej liečby. Pri reumatoidnej artritíde v treťom a štvrtom štádiu takisto. Pri týchto chronických ochoreniach trvá efekt liečby pol roka až rok.

Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Foto: Ensana Piešťany
Thermia Palace na Kupelno ostrove v Piestanoch, pr, nepouzivat Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch.

Môžu sa príznaky ochorenia počas samotnej kúpeľnej liečby aj zhoršiť?

Ak má niekto závažnejšie ochorenie, počas prvého týždňa liečby môže dôjsť k miernemu zhoršeniu príznakov. Prvé, čo sa obvykle zlepšuje, je pohyblivosť a až neskôr ustupuje bolestivosť. Keď sa pacienti vrátia domov po troj- až štvortýždňovej liečbe, po pár týždňoch zistia, že sa cítia ešte lepšie ako na konci kúpeľnej liečby. Tento efekt trvá 6–12 mesiacov, avšak závisí aj od ďalšieho režimu pacienta, pretože je veľmi dôležitá následná pohybová aktivita, zdravá životospráva a dodržiavanie určitých zásad v závislosti od konkrétneho ochorenia.

Povedzme si viac o špecifických procedúrach, ktoré poskytujú Kúpele Piešťany. Zrkadlisko. Od čoho sa odvíja toto až romantické pomenovanie?

Zrkadlisko je bazén napustený termálnou minerálnou vodou, pričom teplota v bazéne je buď 38–39 stupňov Celzia, alebo 36–37 stupňov Celzia, čo je tzv. schladené zrkadlisko. Ide o to, aby tam pacient pokojne sedel alebo stál. Zrkadlisko nie je určené na pohyb ani plávanie. Dôležité je uvoľnenie, pokoj, neodporúča sa dokonca ani rozprávať. Malo by byť vidieť zrkadlenie hladiny, ktorú by pacienti či hostia nemali rozčeriť. Preto názov zrkadlisko. Minerály z vody sa vstrebávajú cez kožu do organizmu. Po absolvovaní zrkadliska nasleduje 15 minút trvajúci suchý zábal.

Ten suchý zábal mnohí podceňujú, často odídu z kabínky už po pár minútach. Prečo je dôležitý?

V kúpeľoch sa nemáme ponáhľať, všetko má svoj význam. Suchý zábal podporuje vstrebávanie minerálov do tela a organizmus získa čas na to, aby sa po tejto procedúre adaptoval na nové podmienky. Sprchovanie normálnou vodou sa odporúča až na druhý deň.

Aké sú špecifiká bahna a bahenných procedúr oproti tým vodným?

Bahnisko je bazén, ktorý má prírodné dno. Na dne sa nachádza 10–30 cm vrstva bahna a nad ňou 50–90 cm termálnej minerálnej vody. Voda má teplotu 39 až 40 stupňov Celzia. Je to výborná procedúra, keď sa pacient môže bahnom aj ponatierať. Po bahnisku taktiež nasleduje suchý zábal.

A čo bahenné zábaly?

Čiastočný alebo celkový bahenný zábal sa aplikuje na kĺby, chrbticu, na určité svalové skupiny, dokonca existuje procedúra, keď pacienti s problémami drobných kĺbov rúk ponoria ruky do vaničiek naplnených bahnom a v nich robia špeciálne cviky – tzv. peloidokinezi­oterapiu. Teplota bahna, ktoré prikladáme na viacero častí tela, je 45–46 stupňov Celzia.

Čiastkový bahenný zábal. Foto: Ensana Piešťany
Ciastkovy bahenny zabal, pr, nepouzivat Čiastkový bahenný zábal.

Viem, že pri týchto tepelných procedúrach je veľmi dôležitý pitný režim. Ľudia zabúdajú prijímať tekutiny, najmä ak idú do vane či bazéna, pretože idú do vody.

Aj pred začiatkom kúpeľnej liečby či wellnessu klientov upozorníme, že pred aj po procedúre je potrebné sa napiť. Všade sú k dispozícii poháriky a zdroje pitnej vody. Minerálna sírna voda, to je zas niečo iné, to sú tzv. pitné kúry a lekár pri úvodnej lekárskej prehliadke pacientovi odporučí, koľko minerálnej vody denne môže vypiť. Piešťanská minerálna voda má blahodarné účinky nielen na pohybový aparát, ale aj na tráviaci trakt, zlepšuje pravidelnosť stolice, pôsobí preventívne proti vzniku kameňov, či už žlčníkových, alebo močových, má antiseptické účinky a uľahčuje vykašliavanie. Pije sa vždy polhodinku pred jedlom, po malých dúškoch, kým je voda vlažná. Bežná dávka je jeden až tri poháre denne – ráno, na obed a večer.

Musí každý absolvovať vyšetrenie u kúpeľného lekára?

Ak niekto príde na relaxačný pobyt, napríklad iba na predĺžený víkend, nelieči sa na závažné ochorenie, nemal rakovinu a podobne, nepotrebuje ísť k lekárovi na vstupnú konzultáciu. V rámci balíčka má procedúry, ktoré nevyžadujú schválenie lekárom. Ak však má kŕčové žily, je onkologický pacient, prípadne sa lieči na závažné srdcovo-cievne ochorenie, alebo má problémy s krvným tlakom, vtedy je lepšie poradiť sa s kúpeľným lekárom.

Čo je vlastne kontraindikáciou kúpeľnej liečby? Okrem akútneho ochorenia?

Je ich viacero. Všeobecné kontraindikácie kúpeľnej liečby sú uvedené aj v našej legislatíve. Ide o všetky choroby v akútnom štádiu. Nesmie prísť pacient s akýmkoľvek infekčným ochorením. Ak niekto prekonal hlbokú trombózu, môže prísť do kúpeľov až tri mesiace po doznení choroby. Pacient s povrchovým zápalom žíl po preliečení nesmie nasledujúcich šesť týždňov absolvovať liečenie v kúpeľoch. Pacienti s epilepsiou len vtedy, ak sú minimálne tri roky bez záchvatov a majú negatívne EEG vyšetrenie. Ak sú aspoň 3 roky bez záchvatov, ale EEG vyšetrenie na epilepsiu je pozitívne, musí sa ku kúpeľnej liečbe vyjadriť neurológ. Kontraindikácia je aj inkontinencia moču a stolice, ale v týchto prípadoch môže povoliť výnimku vedúci lekár liečebne. Ďalšími kontraindikáciami sú závislosť od alkoholu, drog, psychiatrické ochorenia, ktoré nie sú pod kontrolou, labilná cukrovka a nehojace sa kožné defekty. Kúpeľnú liečbu nemôžu absolvovať ani tehotné alebo dojčiace ženy. U onkologických pacientov záleží od typu rakoviny. Remisia, čiže obdobie bez príznakov, by mala trvať minimálne pol roka, najlepšie rok. Určite nemožno absolvovať kúpeľnú liečbu počas rádioterapie či chemoterapie. Tento problém nastáva najmä u zahraničných pacientov, ktorí prichádzajú z krajín, kde kúpeľníctvo nemá históriu a kúpeľnú liečbu stále vnímajú len ako wellness. Nie je to však pravda, mnohé procedúry sú náročné pre organizmus a niektorí pacienti so závažnými ochoreniami ich, žiaľ, nemôžu absolvovať.

Liečia sa v Kúpeľoch Piešťany aj deti?

V minulosti tu bol aj detský kúpeľný dom Zelený strom. Teraz je u nás zdravotnými poisťovňami hradená len ambulantná kúpeľná liečba pre deti od troch, obyčajne však od šiestich rokov. Ak by chcel rodič prísť s dieťaťom ako samoplatca, nie je možné dieťaťu zakúpiť procedúru bez vyšetrenia kúpeľným lekárom. Vždy musia absolvovať vstupné lekárske vyšetrenie a až na jeho základe sa im pripraví kúpeľný program doslova na mieru.

chyba