EKG si kardiaci urobia doma a pošlú ho svojmu lekárovi. Súhlasili by ste s vyšetrením z domu?

Dostupnosť zdravotnej starostlivosti sa z roka na rok zhoršuje. Smerujeme do demografickej krízy a zároveň narastá počet ľudí s chronickými ochoreniami. Nemocnice aj ambulancie sú preťažené, čakacie doby na vyšetrenia sa predlžujú. V Holandsku vypočítali, že asi 60 % zdravotnej starostlivosti bude potrebné presunúť z nemocníc do domácej liečby. A jednou z možností je telemedicína.

07.04.2024 06:00
lekár, doktor, tlak, srdce, EKG, pulz Foto:
Elektrokardiografia (EKG) je založená na snímaní elektrických potenciálov, ktoré generuje pri svojej činnosti srdcový sval. Je to jedna z najčastejšie používaných diagnostických metód v medicíne.
debata (1)

Union zdravotná poisťovňa v spolupráci so spoločnosťou Goldmann Systems a 5 renomovanými kardiocentrami spúšťa unikátny pilotný projekt z oblasti telemedicíny, ktorý môže poslúžiť ako inšpirácia pre ďalšie zavádzanie monitoringu na diaľku aj pri iných diagnózach.

Približne 250 pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním bude zapojených do projektu, ktorý umožní ich monitorovanie z domáceho prostredia. Vďaka špeciálnej technológii, ktorú obdržia, budú v pravidelných intervaloch posielať ošetrujúcemu personálu kardiocentra svoje zdravotné parametre ako krvný tlak, tepovú frekvenciu, hmotnosť, nasýtenie (saturáciu) krvi kyslíkom a EKG. Cieľom takéhoto telemonitoringu je znížiť vyťaženie zdravotníckeho personálu (obmedzením fyzických návštev pacienta), zlepšiť prognózu pacienta a jeho kvalitu života (najmä tým, že pacient môže byť sledovaný v domácom prostredí), zníženie finančných nákladov na pacienta so srdcovým zlyhávaním (najmä znížením nákladov na hospitalizácie a liečbu v súvislosti s napredovaním a zhoršovaním ochorenia) a včasné rozpoznanie komplikácií či zhoršenia stavu.

Vybraní pacienti v špeciálnej taške dostanú... Foto: ZP Union
telemedicína, prístrojové vybavenie Vybraní pacienti v špeciálnej taške dostanú sadu monitorovacích nástrojov, s ktorými sa naučia pracovať. EKG, tlakomer či váha budú mať pripojenie na zabezpečený mobil, ktorý sa bude používať iba na tento účel.

Iba tí, čo majú záujem

Do tohto projektu budú vybraní len pacienti, ktorí sú ochotní a technicky zruční, takí v špeciálnej taške dostanú potrebné prístrojové vybavenie, sadu monitorovacích nástrojov, s ktorými sa naučia pracovať. EKG, tlakomer či váha budú mať pripojenie na zabezpečený mobil, ktorý sa bude používať iba na tento účel. Lekár nastaví dĺžku monitorovania od štyroch do šiestich mesiacov.

Prečo práve pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním? Dve najväčšie skupiny ochorení, pre ktoré prichádzame o množstvo rokov života, sú onkologické a srdcovo-cievne ochorenia. Onkoochorenia sú viac roztrúsené do rôznych diagnóz, naopak, z kardiologických je veľká časť koncentrovaná okolo zlyhávania srdca. „V našom kmeni máme 850 takýchto poistencov, ale hospitalizácií je ročne viac ako tisíc, čo znamená vysokú mieru opakovaných hospitalizácií,“ vysvetlil Ing. Jozef Koma, riaditeľ ZP Union. „Cieľom projektu je teda aj znížiť mieru rehospitalizácií.“ V roku 2021 bolo srdcové zlyhávanie najčastejším dôvodom pre hospitalizáciu pacienta a tiež bolo najčastejšou príčinou opakovaných hospitalizácií pacienta.

„Vieme, že existujú obavy z dehumanizácie a depersonalizácie zdravotníctva, pretože medicína je založená na humanite a kontakte,“ hovorí MUDr. Vladimír Dvorový, MPH., zo Slovenskej spoločnosti pre telemedicínu a digitálne zdravie. „Pred nami však stojí aj veľká výzva v podobe dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Formy zdravotnej starostlivosti sa menili v čase, najskôr dochádzal lekár za chorým, neskôr vznikli nemocnice, v súčasnosti dochádza pacient osobne za lekárom, dokonca aj zdravý pacient, a to v rámci prevencie. Ale potenciál telemedicíny je v mnohých sférach a veľkou výzvou je napríklad aj mentálne zdravie,“ dodal.

Niektoré iné projekty už bežia

Do projektu za zatiaľ zapojili Kardiocentrum Nitra, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Fakultná nemocnica Banská Bystrica, Kardiocentrum Agel Košice a Ružinovská poliklinika. Projekt Union-u nie je úplne prvou lastovičkou v oblasti telemedicíny. MUDr. Gabriela Kaliská, CSc., prednostka II. kliniky kardiológie a angiológie Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici spomenula iný telemedicínsky projekt, keď pacientom na diaľku kontrolujú technický stav implantovaného defibrilátora.

„Sme hornatý kraj a veľakrát bol najmä v zime pre pacientov problém prejsť cez Donovaly či horský priechod Šturec. Naša ambulancia je navyše extrémne preťažená a technická podpora prístrojov takúto telemedicínu umožňuje. Za posledný rok sme v našej ambulancii takto telemetricky urobili odhadom asi 5-tisíc kontrol. Opakujem, tu však kontrolujeme technický stav implantovaného prístroja, a nie zdravotný stav pacienta. Pacienti majú aplikáciu buď vo vlastnom mobile, alebo dostanú niečo ako vysielačku, ktorú majú doma na nočnom stolíku. Závisí od výrobcu. Keď si ľahnú do postele, vysielačka sa spojí s ich defibrilátorom a ak by niečo nebolo v poriadku, systém nám pošle správu. Ušetríme tým množstvo kontrol. Sú, samozrejme, pacienti, ktorí to nechcú. Myslia si, že ich budeme sledovať, že sú začipovaní. Takže do takéhoto projektu vždy treba vybrať aj správnych pacientov, aby to dobre znášali po psychickej stránke,“ dodáva.

Logistika, technická podpora, ale aj legislatívne problémy

Za jeden z najdôležitejších výstupov pripravovaného projektu ZP Union táto odborníčka považuje fakt, že projekt odhalí ďalšie potenciálne organizačné a legislatívne problémy. „Predstavte si situáciu, že EKG, ktoré dostanete od 200 km vzdialeného pacienta, odhalí život ohrozujúcu arytmiu. Čo môže v takej situácii urobiť lekár? Aká je jeho právna zodpovednosť? Väčšinou sa to rieši call centrami, ktoré alarmujú a pre pacienta je potrebné poslať záchranku v rámci jeho spádovej oblasti,“ dodáva.

Na monitoring spomínaného nového projektu bude využitá technológia od spoločnosti Goldman Systems, ktorá umožňuje monitorovanie pacienta z jeho domáceho prostredia. Technológia obsahuje online portál pre lekára na sledovanie vitálnych hodnôt a súčasťou služby je takisto zákaznícke centrum, ktoré zabezpečí logistiku, technickú podporu a zaučenie pacienta na využívanie technológie. Union zdravotná poisťovňa bude financovať využitie technológie vzdialeného telemonitoringu a zároveň zazmluvní zapojeným poskytovateľom špeciálny výkon vyhodnocovania dlhodobého monitoringu vitálnych funkcií v domácom prostredí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #telemedicína #srdce a cievy #ZP Union #chronické zlyhávanie srdca #kardiak