Vysoký cholesterol? Príčinou nemusí byť tučná strava, vysvetlenie sa môže skrývať v črevách

Niektoré baktérie v tráviacom trakte majú podľa novej štúdie schopnosť požierať cholesterol, a tak chrániť pred chorobami srdca, informuje článok vydaný portálom Live Science.

10.04.2024 15:00
krv, cieva, hemoglobín, krvinka, cholesterol Foto:
Cholesterol môže spôsobiť infarkt.
debata

Už v minulosti sa zistilo, že črevný mikrobióm ľudí trpiacich na aterosklerózu či iné choroby srdca sa líši od mikrobiómu zdravých ľudí. Vedci sa už v minulosti domnievali, že enzým IsmA, ktorý tvoria mikróby, dokáže rozkladať cholesterol. Ľudia, ktorým črevné baktérie vytvárajú tento enzým, majú nižší obsah cholesterolu v krvi ako tí, ktorí ho nemajú. Nebolo však jasné, ktoré baktérie enzým produkujú.

Štúdia zverejnená v časopise Cell dokazuje, že baktérie rodu Oscillibacter rozkladajú cholesterol a ľudia, ktorí majú takýchto baktérií viac, majú nižšiu hladinu cholesterolu ako tí, ktorí ich majú menej.

Vedci skúmali vzorky stolice a zamerali sa na mikrobiálnu DNA a metabolity, čiže vedľajšie produkty pri metabolizovaní cholesterolu. Výsledky porovnali s ukazovateľmi zdravia, ako napríklad hladinou cholesterolu v krvi.

Tvorcovia štúdie uvádzajú, že teoreticky by malo byť možné upraviť tráviaci mikrobióm tak, aby sa zvýšilo metabolizovanie cholesterolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #mikrobióm #črevný mikrobióm