V sobotu pobežia najmä pacientky s cukrovkou

V sobotu 29. septembra 2012 by sa bratislavské nákupné centrum Eurovea malo stať centrom spoločensko-športového podujatia pod názvom DM ženský beh.

28.09.2012 00:50
beh - maratón - ilustračné foto Foto:
Ženy na DM ženskom behu pobežia v štyroch kategóriách dve súťažné trate, kratšia meria štyri a dlhšia deväť kilometrov.
debata

Skratka DM v tomto prípade znamená diagnózu diabetes mellitus, čiže cukrovka. Cieľom tohto celoeurópskeho bežeckého podujatia je prezentovať myšlienku zdravého životného štýlu a podporiť prevenciu cukrovky, ktorá sa stáva epidemiologickou hrozbou 21. storočia.

Sú to práve ženy, ktoré sa často starajú o zdravie celej rodiny, učia deti správnym návykom a pre seba nenachádzajú dostatok času. Len na Slovensku žije približne 340-tisíc diagnostikovaných diabetikov, pričom sa odhaduje, že ďalších stotisíc o svojom ochorení ešte nevie.

V deň behu bude už od 10. hodiny v stánku Novo Nordisk zabezpečené bezplatné meranie glykémie a poradenstvo pre športovcov, ale aj iných záujemcov. Každú hodinu bude k dispozícii diétna sestra, ktorá zodpovie na otázky týkajúce sa zdravého stravovania a zároveň verejnosť oboznámi s potravinami, ktoré majú vysoký podiel cukru. Štart pretekov je naplánovaný na 15. hodinu.

Ženy pobežia v štyroch kategóriách dve súťažné trate, kratšia meria štyri a dlhšia deväť kilometrov. Zatiaľ sa prihlásilo 621 žien, pričom väčšina pochádza predovšetkým z občianskeho združenia Diador, ktorého členmi sú pacienti s cukrovkou. Spoločne s diabetičkami však pobežia aj ich zdravé fanúšičky, lekárky či zamestnankyne farmaceutickej spoločnosti vyrábajúcej inzulín. Výťažok z behu poputuje na vybudovanie detského ihriska v bratislavskom Sade Janka Kráľa.

„Pre pacientov s cukrovkou je pohyb neoddeliteľnou súčasťou liečby,“ hovorí MUDr. Ľubomír Barák, CSc., z Detského diabetologického centra v Bratislave. „Mám pacienta, ktorý má zabehnutých 40 maratónov. Beh ako najjednoduchšia forma pohybu by mal byť základom celoročnej športovej aktivity. Máme jej stále málo a výskyt obezity stúpa aj v detskej populácii.“

„Pri športovom tréningu je však dôležité si uvedomiť, že organizmus diabetika môže reagovať inak ako organizmus zdravého človeka,“ vysvetľuje trénerka Denisa Galovičová, ktorá už 17 rokov žije s diagnózou cukrovky 1. typu. Ochorenie ju zastihlo v osemnástich rokoch, keď sa pripravovala na majstrovstvá sveta na divokej vode. Športu sa venuje profesionálne podnes.

„Kým u zdravého človeka pri určitej športovej záťaži cukor v krvi klesá, u diabetika, naopak, stúpa,“ pokračuje súčasná inštruktorka jogy z bratislavského fitnes centra InPulse. U diabetika sa podľa nej treba pripraviť na to, že môže trvať dlhší čas, kým človek nájde rovnováhu medzi zdravotným stavom a fyzickou záťažou.

Cukrovka je závažné ochorenie, aj keď nebolí. Ročne u nás vyše tisíc pacientov s diabetom oslepne, 20-tisíckam diagnostikujú diabetickú nefropatiu, čiže poškodenie obličiek. Okolo 100-tisíc sa začne liečiť na hypertenziu. Úlohou správnej liečby je všetky tieto problémy oddialiť. A jej súčasťou je aj pohyb. Viac na www.bratislavamarathon.com.

debata chyba